Време е! Пролетната депресия атакува младите!

50% от хората в активна възраст са по-застрашени
12 мар 2018 20:32,
5
Време е! Пролетната депресия атакува младите!
Снимка: Pixabay

Пролетта е на прага и води след себе си не само вируси, които застрашават физическото здраве, но и заболявания, атакуващи психиката. Психологът Христина Краева обясни пред "Фокус", че много физиологични и психологични проблеми настъпват с края на зимата и началото на следващия по-топъл сезон.

"Пролетта е време, в което организмът се приспособява и адаптира към нови условия - каза тя. - Време, в което в природата се извършва мощно преустройство, към което тялото ни трябва да се приспособи.

Както зимната, така и пролетната депресията е следствие от смяната на сезоните и затова тя е разновидност на така нареченото сезонно сетивно разстройство и засяга 50 % от хората в активна възраст.

Според Краева могат да се търсят още причини за заболяването в намаляването на биологично-активните вещества в храните през зимата и ранната пролет, прекалено суровите пости, повишената чувствителност от атмосферни промени, или серията вируси, повалили ни през зимата. В тези условия възниква състоянието, наречено пролетна дисхроноза".

Психологът подчерта, че влияние оказват и намалените резерви от витамин Д и изчерпването на магнезий в организма, както и ограничената физическа активност през зимния период и по-малкото количество слънчева светлина.

"Основната причина за появата на пролетна депресия при човека е изчерпването на невротрансмитера серотонин – това е хормонът на щастието - коментира психологът. -

Младите хора повече боледуват от това състояние, защото, както казах, водещо е невротрансмитерния серотонин, който в младия организъм е в по-големи количества, и в периода на пролетната депресия те по-драстично усещат това състояние".

Според Краева пролетната депресия е своеобразен тест за наличието на този невротрансмитер в телата на хората: "Тоест, те могат да усетят състоянието, което показва, че организмът е здрав и реагира на новите условия със съответните симптоми".

Краева допълни, че, за да си набавим от хормона на щастието, е необходимо да доставяме удоволствие на тялото и психиката си с разходки сред природата, като прекарваме повече време на слънчева светлина, както и да се храним правилно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
7
 
! Отговори
Аn преди 6 години
Хах ко иде на село три дена и опъне мотиката от сутрин до вечер нема депресия спи здраво
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами старите? Тях не ги атакува?
3
2
 
4
 
! Отговори
АнтидепреСийка преди 6 години
Ня'а страшно,депресията се лекува с алкохол и със .екс кексс йахахаффф...!
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Депресията атакува постоянно червените *** щото от 10 години врякат на умряло и ГЕРБ и Бойко пак са номер 1 хахахаа
1
1
 
4
 
! Отговори
Джак Спарол преди 6 години
Тая булка прилича на сестрата на капитан Салазар