Смехът наистина е здраве, че и наука – гелотология

Казват, че всички хубави неща в живота са незаконни, неморални
12 мар 2018 18:24,
1
Смехът наистина е здраве, че и наука –  гелотология
Източник: Reuters

Казват, че всички хубави неща в живота са незаконни, неморални или водят до затлъстяване. Е, дори това старо правило си има изключение. При това изключение, за което се събират все повече доказателства, че наистина е сред най-хубавите неща в живота. Това е смехът. 

С усмивка и искрен смях можем да се отървем от много физически и емоционални проблеми. Можем буквално да ги изсмеем. Лечебният ефект на смеха е налице и никак не е за подценяване.
 
Химическите реакции, протичащи по време на смях, оказват благотворно влияние върху настроението, емоционалното ни състояние и дори върху физическото ни здраве.
 
Физико-емоционалните ползи от смеха са обект на засилен научен интерес в последните години и дори дадоха началото на ново течение в научните среди – т.нар. гелотология  - наука за смеха. Нейното развитие дава все повече доказателства за това, че смехът може да се ползва като лечебно средство и той вече се налага като част от методите на алтернативната медицина. Според учените конкретните ползи от смеха са изключително разнообразни.
 
Най-естественото обезболяващо средство
Смехът буквално отприщва секрецията на ендорфини – хормоните на щастието, които са сред най-мощните обезболяващи средства, синтезирани в организма. Проучвания показват, че смехът рязко покачва прагът на болка и помага за облекчаване на редица прояви на хроничен болков синдром, съпътстващ някои заболявания. Конкретните данни сочат, че ефектът от 10-минутен смях може да надмине този от приема на някои от най-мощните синтетични болкоуспокоителни. Това не е учудващо, имайки предвид мощния ефект на ендорфините.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Особено е голям смях преди 6 години
сделката за ЧЕЗ - такива смешки се случиха - абе големи смешници