IT секторът: Над 300% увеличение на оборота за 7 г.

В бранша у нас са заети около 51 хиляди души
12 мар 2018 18:16, Анисия Иванова
29
IT секторът: Над 300% увеличение на оборота за 7 г.
Снимка: архив Reuters

Оборотът на услугите в сектора на информационните и комуникационни технологии / ИКТ/ в България се е увеличил с 300 на сто за последните седем години и достига 2,5 млрд. евро. Това е съобщил заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на Европейската конференция "EURONET- среща на италианските търговски камари в Европа - иновация и интернационализация през дигиталното общество в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018", съобщиха от министерството.

Ерата на цифровата трансформация настъпва скоростно, с потенциал да промени изцяло бизнеса и обществото. Затова трябва да работим с разбирането, че не бива да изоставаме от неизбежните процеси на цифровизация на икономиката, е посочил зам.-министър Манолев.

По думите му доколкото развитието на сектора на информационните и комуникационните технологии е своеобразен барометър за процеса на дигитализация, България има добра изходна база.

По данни на Евростат брутната добавена стойност на ИКТ сектора е на стойност 1.14 млрд. евро и нараства устойчиво. По последни данни в сектора са заети около 51 хил. души, като броят им нараства с 7 на сто, в сравнение с предходната година, е подчертал Александър Манолев.

По думите на Манолев това не е достатъчно, защото дигитализацията е слабо застъпена или напълно отсъства в редица отрасли на икономиката ни.

Особено изоставане има в малките и средните предприятия. Там се работи за създаването на обща стратегия за внедряване на продукти, технологии, бизнес модели и процеси от Индустрия 4.0.

Сред участниците в събитието, което е част и от програмата на Българското председателство, са били министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, Стефано Балди, посланик на Италия, Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Sofia Investment Agency.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До За пореден пътА ти щото си много умен, и затова така арогантно се изказваш за възможностите на другите? Като си толкова умен, тогава защо оставящ Боко - простата полицейска тиква да те управлява? Защо не си направиш собствена партия и да управляваш държавата? Защо никой от тези уж "мозъци", които емигрираха в чужбина след 89-та не успя да направи нищо за България впоследствие?
21
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
40 годишен ИТ няма. В последната година и половина в която и ИТ компания да съм влязъл, над 30 годишен НЕМА. Правете си сметката, драги млади компютърни маняци.
20
0
 
7
 
! Отговори
Грую преди 6 години
Ако питаш Наков за 2 години ще ги удвои, ама неговите не стават и за *** за зеле.
19
0
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Само два въпроса:Работещите в кол центровете и те ли влизат в бройката 51 хиляди заети?А "техническите сътруднички" , оправящи се с офис пакетите , и тях ли броите?Или някъде сме отворили аналог на Силиконовата долина, или Закритите градове в Сибир, а обществото не знае?
18
0
 
2
 
! Отговори
За пореден път преди 6 години
Чета коментарите на новините в потрес.бг Като цяло съм впечатлен че *** амеби като жоро знаят как се коментира. Откъм качество на написаното, все едно второкласници коментират икономически статистики. Тук таме има някой който знае за какво става въпрос. Останалите сте *** като ***
17
1
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Ти верно? Ети ти реален сценарий: правя стартъп, взимам 1 финансиране 200к, взимам още 2-3 финансирания по 20-50к. Работя 2 години и наемам 3-4 човека, плащам им заплати, но не повече от 50% от общата сума. Накрая съм прибрал половината чужди пари, дори и стартъп-а да фалира (да речем, 100к годишно, ако съм добър, може и повече). Парите не са мои така или иначе, а на западен инвеститор, или на инвеститор от западния брях на реката. Ферщеен? Ако стартъпа тръгне, още по- добре :)
16
1
 
7
 
! Отговори
до joro91 преди 6 години
Първо се научи да пишеш правилно. След това се образовай. След това, доста колеги ходят на фитнес. А има и такива, които са тренирали бойни изкуства. Поне половината не се вписват в стереотипа на ИТ, който ти имаш. Много от колегите, също така, са некадърни, защото са учили при Наков, но са пълнеж, защото фирмите ги продават, друг им върши работата, агнето цяло и сито. А ти си хейти, не пречиш на никого, освен на себе си.
15
12
 
2
 
! Отговори
joro91 преди 6 години
ше им .. мамата на тъпте програмисти. как може човек дето можа да го натроша с една да взима два пъти повече от мене. ше се събереме хора и почваме да застраховаме и да охраняваме прогамиски фирми
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е, големите пари идват от самия продукт, не толкова от раздадените заплати. Парите от заплатите щяха да са нещо значително ако 10-20% от народа беше в този сектор, а не 1%.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предвид, че сме по-евтини вече и от индийците в областта - логично! :)
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не всички са в "цехове по 200-300 човека".Има си и други фирми.И да, работят за чужди компании,но именно затова са добре платени.Ако работеха за български "бизнесмени" сега всички да са избягали на Запад.Заплатите им са високи и в сравнение с всички други в България са добре. В чужбина ще взимат повече, но няма смисъл, защото тук вече си имат и апартаменти и стандарт и всичко.Един познат IT си купува всичко в София, апартаамент,место за къща отделно, вади парите кеш и плаща.Кое му е лошото?
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Индустрия 4.0 ми звучи като ел.правит. версия 18...(от 2000-та до днес)....
10
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еи тез ит специалисчета тез джендърчета
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искъм да сам IT специалист, *** на ни могъ.Ни е за всеки.
8
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че е IT секторът, че иначе сме го закъсали. Тея вдигат нивото яко, и заплащането и се вдига, което е добре за България като цяло.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че се е разрастнал ИТ сектора не означава, че сме се "дигитализирали". Върши се работа на ишлеме за чужди клиенти и индустрията се разраства от притока на нови хора идващи и от други по-ниско платени професии. Повечето сегашни програмисти преди 15 години дори са нямали компютър вкъщи и са играли само по залите.
6
2
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
малко ти е стара информацията за балона пич, той отдавна се спука и сега не са така нещата
5
0
 
8
 
! Отговори
От село преди 6 години
И кво *** грее мен тва ?
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИТ секторът е балон който на запад се помпа от инвеститори, които не знаят за какво по-смислено да си похарчат парите. Повечето стартъпи, апчета и сайтове фалират за 2-3 години след като похарчат парите на инвеститора и "великата идея" се е оказала непопулярна.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То при тях няма много корупция, те само отварят офиса, нареждат компютрите и тва е, и ако не им изнася, затварят и отиват другаде.