Най-популярните дестинации се борят с... тълпи туристи

Пренаселеността пречи на всички – и местни, и гости
12 мар 2018 14:30, Миглена Иванова
6
Най-популярните дестинации се борят с... тълпи туристи
Фестивалът през юли в Дубровник. Снимка: архив, Ройтерс

Най-популярните туристически дестинации в Европа търсят нови начини за справяне с прекомерния наплив от туристи, пише Ройтерс в свой анализ. Градове като Венеция, Дубровник и Барселона се борят с управлението на тълпите посетители, които ежедневно пристигат с нискотарифните авиокомпании и круизни кораби.

Местните администрации се обръщат към по-нестандартни методи като приложения за смартфони и за споделяне на автомобили, за да се справят с пренаселеността, която започва да пречи не само на местното население, но и на самите туристи.

Около 9% от туристите, участвали в проучване на консултантската компания IPK, заявяват, че пренаселеността е повлияла на качеството на пътуването им през миналата година.

Загрижеността за сигурността в Египет и Турция и увеличаването на евтините полети засилва ръста на чуждестранните посетители в европейските държави. В страни като Испания и Хърватска например ръстът на чуждестранните туристи трайно е над 10% годишно през последните години, показват данни на Световната организация по туризъм.

"Пренаселените дестинации са успешни, но има тънка линия между успеха и провала", коментира кметът на Дубровник Мато Франкович пред Ройтерс по време на туристическото изложение в Берлин.

Вместо да се опитват да ограничат броя на посетителите, които харчат пари за хотели, храна и сувенири, градовете търсят начини да насочат туристическите потоци далеч от най-популярните атракции. Дубровник например цели да подготви приложение за смартфон до края на 2018 г. То ще позволява на потребителите да научават кога тесните алеи в стария град са претъпкани от хора и ще предлага алтернативни гледки извън стените на града.

Планира се и скорошно тестване на схема за споделяне на автомобили, така че туристите да изследват и околните райони.

Барселона работи върху общ маркетингов план с района около града, за да накара туристите да се отправят отвъд най-известните места. "Самият град Барселона е малък, но дестинацията Барселона с районите извън града предлага много атракции", казва директорът по туризъм в местната администрация Жоан Торейа Рене.

Дори и Ню Йорк започва кампания за насърчаване на туристите да посещават и кварталите на града извън Манхатън и статуята на свободата. Градът се опитва и да примами повече посетители извън пиковите за града периоди, като предлага разнообразни събития.

Ограничения за круизите

Процъфтяващата круизна индустрия е едно от най-големите предизвикателства в някои градове. В Дубровник многобройните круизни кораби често докарват хиляди хора в рамките на ден, което води до прекомерен шум и пренаселеност на улиците на града.

Местните власти се опитват да намалят броя на круизните кораби, както и да гарантират, че пристиганията се разпределят равномерно през цялата седмица.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИ елементарно - да вдигнат цените на услугите и да въведат такси и веднага потока ще намалее, при това без да губят пари, защото ще компенсират с по-високи цени и такси.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По Черноморието през лятото овчари на щат ще се справят с проблема с пренаселеността по-добре от всякакви мобилни приложения.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България се борят с липса на кадри.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 600 лв. заплата хората се чудят как да живеят.

Спонсорирани публикации