Vivacom: С тези закони 5G няма как да има в България

Причината са тежките регулации, обяви Атанас Добрев
9 мар 2018 18:36, Бойчо Попов
26
Vivacom: С тези закони 5G  няма как да има в България
снимка: Виваком

Главният изпълнителен директор на българския мобилен оператор Vivacom Атанас Добрев не е толкова голям оптимист за развитието на 5G мрежата в страната ни, колкото някои негови колеги от бранша. Нещо повече, той дори заяви в разговор с Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria, че с текущото законодателство 5G ще остане мираж за България.

"За да стане реалност 5G и за да стане истински видимо за клиентите, трябва да се промени законодателството. Трябва да се раздадат нови честоти. Тоест, трябва да се намалят цените на лицензите и да се промени законодателството. Защото 5G ще изисква много повече базови станции“, поясни днес Добрев пред двете медии.

Припомняме, че само преди месец Тодор Ташев, главен технически директор на Мтел, заяви за Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria, че нoвoтo пoĸoлeниe 5G мoбилни мpeжи, които ще пoзвoлят cĸopocт нa пpeнoc нa дaнни oт нaд 10 Gbрѕ, може да са факт в края на 2020 г. или 2021 г.

“5G с текущото строително законодателство, независимо какво говорят конкурентите ни, няма да има. Защото за да има пълноценна мрежа, ще трябва трите оператора да построят десетки хиляди базови станции – нещо, което е невъзможно да се направи в рамките на текущото законодателство“, каза днес Добрев.

Vivacom се похвали и с друго ключово събитие - рефинансирането на облигационната емисия в размер на 400 млн. евро. Преди най-големия ѝ падеж компанията майка БТК е намерила нов кредитор и по-добри условия на финансиране.

“Успяхме да рефинансираме облигацията със синдикиран заем, който бе аранжиран от Citi Bank”, каза още Добрев. „Очакваме в рамките на следващия месец облигацията да бъде погасена в комбинация с новия заем и средства от нашия баланс“.

Кредитор става консорциум от 12 банки и инвестиционни фондове. Договорено е финансиране за 350 млн. евро, което ще позволи да се рефинансира облигационната емисия с падеж през ноември. Новата лихва е значително по-ниска от досегашната и е около 3,5%. Удължен и увеличен е и размерът на договора със Societe Generale за револвиращия кредит на компанията.

Иначе компанията отчете и финансовите си резултати за 2017 г., които показват, че тя отново е лидер по приходи. Само че ръстът им отново се забавя, като сега той възлиза на 1,6 на сто до 890 млн. лева спрямо нарастване от 2,5 на сто преди година и ръст от 5,2 на сто преди две години.

Очаквайте интервюто с Атанас Добрев в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria!

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Атанас Добрев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
2
 
! Отговори
Мафо преди 5 години
Дано никога не стане факт в България 5G, доказано вредно за здравето и абсолщтно ненужно за хората.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво 4g? То 3g постоянно пада на 2g. Само ламтят за печалби.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, аз като ви знам и 4G какво представлява...
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С новите лични карти от догодина и с базова станция на всяко кюше, такива като банкянския *** еднокнижник ще имат доста добър поглед върху нещата.
22
2
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Ама направо ще се разплча за горките чужди инвеститори, като Мтел и Виваком бе!Горките те, законите им пречели!!!Те се пишат за тях за да могат да крадат бе!Как може да си толкова неадекватен и неосведомен! Мтел,Виваком,Била,Карфур,Метро и тн и тн...От кой от тия инвеститори имаме полза?!?Та те дори не плащат данъци в България... смотан! Единствено и само ГРАБЯТ!!!Кажи ми ЕДИН инвеститор, които гради нещо смислено в България и от когото реално имаме нужда! Аман от заблудени чуждопоклонници
21
1
 
3
 
! Отговори
НИК преди 6 години
До 17Прочетох и си прав, че може. Сгрешил съм.
20
2
 
15
 
! Отговори
.... преди 6 години
А когато мародерствате и плячкосвате изтормозеното и гладно население на Р.България, тогава законите са си ОК за вас нали? Мамичката ви ***, *** долни!Всичко най-лошо за вас, за Мтел и другите престъпници с бели якички! Гадове мръсни!Лично съм свидетел на безочливата ви политика. На принципа: Всеки над 70години с двойна сметка! Защото няма кой да го защити!
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А може ли този мазен тъпaнар горе на снимката, да ми обясни за какъв чeп ми е 10Gbps, при положение трафика ми е ограничен до 3000/5000/7000 MB според тарифен план?? И след това като ме резнат на 64Kbps какво правя с това 5G?? 4G мрежата е чудесна за съвременните нужди на потребителите, обема на данни не стига.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с *** клетките е умряла работа - много клетки във всяка сграда на СВЧ (свръх висока честота) - много собственици няма да дадат, други ако ни заболи главата, просто ще слагаме по една преграда пред клетката(на тая честота всичко спира сигнала, тази мрежа би била ужасно скъпа за изграждане и поддръжка, а ще мига сигнала като коледна елха. Реалното 5g ще бъде със сателитите на Мъск. И китайците проектират такива. Откриха "нова" технология, с която могат да карат дълго на свръх ниска орбита.
17
2
 
3
 
! Отговори
Филд преди 6 години
До #13 НИК:Като не разбираш недей заблуждава останалите
16
2
 
7
 
! Отговори
мхм преди 6 години
До НИКМоже. Единна радиомрежа и разделяне на трафика след като "слезне" от базовата станция към основната мрежа ( всеки от операторите има собствена EPC). Да не се бърка с роуминга.
15
2
 
5
 
! Отговори
редактор преди 6 години
наско, мамин слушай мама само, мани ги ония дето искат да те направят ***
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ай стига бе, сикали да ви затриват ... Защо ? Че вие за нищо не ставате. Не представлявате опасност. Вие сте просто овце за стригане, Ако искаха, да ви избият, ще затворят магазините и за 3 седмици, ще измрете от глад ...
13
3
 
4
 
! Отговори
НИК преди 6 години
До 2По принцип, операторите си имат роуминг по между си. Технически няма как да стане на една антена да са и 3-те моб. оператора. Варианта, който предлагаш може да се реализира така: споделяне на едно жере (мачта) 3 антени. Всеки от операторите работи на собствена честота. От честотата се заделят канали за всеки един от нас, когато говорим или ползваме данни.
12
4
 
19
 
! Отговори
Смех преди 6 години
То раковите заболявания хвръкнаха в пъти заради мобилните клетки и сега. С това концентриране на клетки и пържене на мозъци няма да живеем много!
11
2
 
7
 
! Отговори
meh преди 6 години
Така казваха и заз 3G и за 4G
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То 2Г няма, тоз за 5 говори. На когото му трябва, като само пенсии ще останат до 10г.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в Турция как има? Законите на диктатора Ердоган как позволяват?
8
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5G означава на всеки блок да има базова станция и да обслужва по-малък брой абонати. Антените ще са само на десетки метри от абонатите и ще облъчват многократно повече. За каво е този супербърз интернет? За още по-голяма човешка простотия.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То свесен 4г няма ... Как може, в някой градове в Европа, да свалям с по 150 mbp/s, a тук едвам да ми тръгва нетфликса на 480p, с постоянни забивки ...