Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Северна Корея имала желание за разговори със САЩ

1 коментар
Северна Корея имала желание за разговори със САЩ

Северна Корея има желание да води разговори със САЩ, заяви президентството на Южна Корея в неделя, когато президентът на страната Мун Дже-ин се срещна със севернокроейския генерал Ким Йон-чхол преди церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Пьонгчан. Съобщението дойде часове след като комунистически Пхенян обвини Вашингтон, че се опитва да разпалва конфликта на полуострова с нови санкции, предаде Ройтерс.

По време на церемонията в Пьонгчан севернокорейската делегация е казала също, че развитието на отношенията между двете Кореи и между Северна Корея и САЩ трябва да върви ръка за ръка, се казва в изявление на южнокорейското президентство.

Иванка Тръмп, дъщерята на американския президент Доналд Тръмп, която представляваше Съединените щати, и ръководителят на севернокорейската делегация Ким Йон-чхол, нямаха пряк контакт на церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри.


В официалната ложа южнокорейският президент Мун Дже-ин стисна ръката на Иванка Тръмп, а малко по-късно - и тази на генерал Ким. Представителите на САЩ и Северна Корея обаче така и не влязоха в пряк контакт, потвърди представител на администрацията на Тръмп.

Олимпиадата в Южна Корея премина под лозунга "Игри на мира". Консервативната опозиция в страната обаче протестира срещу визитата на севернокорейския генерал, когото смята за военнопрестъпник и по-конкретно обвинява за торпилирането на южнокорейски военен кораб през 2010 г., при което загинаха 46 човека. Режимът в Пхенян отрича да е отговорен за атаката.

Ръководителят на севернокорейската делегация желае да проведе разговори със Съединените щати, заяви по-рано в неделя канцеларията на южнокорейския президент, цитирана от Асошиейтед прес и ДПА.

Мун Дже-ин се срещна с генерал Ким Йон-чхол и неговата делегация преди церемонията. Според негов говорител генерал Ким казал, че Пхенян "има достатъчно желание за диалог между Северна Корея и САЩ".

Според някои експерти, като играе картата на намаляването на напрежението с Юга, Северът се опитва да оправи своя имидж, за да си осигури драстично смекчаване на международните санкции срещу него заради забранената му ядрена и ракетна програма и да вбие клин между Сеул и Вашингтон. Като знак, че "олимпийското примирие" не е решило проблема, президентът на САЩ наложи в петък нови едностранни санкции на Северна Корея, а вчера тя го обвини, че приближава полуострова към война, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Подобряването на отношенията между Северна и Южна Корея зависи от решаването на проблема със севернокорейската ядрена програма, даде да се разбере говорител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.


"В тесен контакт сме с Южна Корея за нашия единен отговор на Северна Корея. Както заяви президентът Мун, подобряването на отношенията между Северна и Южна Корея не може да напредне отделно от решаването на (проблема със) севернокорейската ядрена програма", заяви в неделя цитираният говорител на Държавния департамент на САЩ.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс изрази сходна позиция. Всеки диалог със Северна Корея трябва да доведе до превръщането на полуострова в зона, свободна от ядрени оръжия. Максималният натиск върху режима в Пхенян ще продължи до постигането на тази цел, подчерта Сандърс.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Real ''Mickey''
    #1

    "Северна Корея има желание да води разговори със САЩ, заяви президентството на Южна Корея в неделя, когато президентът на страната Мун Дже-ин се срещна със севернокроейския генерал Ким Йон-чхол" С нетъпрение очаквам организирани статии по този въпрос от МСМедиите, как ще "обяснят" чрез "експерти", че Тръмп "пак е насъпил котето" и "пак се е провалил" . Няма начин да не успеят. Ще въде страхотно.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.