Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нови жертви в сирийския анклав Източна Гута въпреки резолюцията на ООН

9 коментара
Нови жертви в сирийския анклав Източна Гута въпреки резолюцията на ООН

Най-малко 26 човека са били убити при ожесточени сражения между сирийските правителствени сили и бунтовници в Източна Гута в неделя, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.Боевете се водят въпреки приетата в събота от Съвета за сигурност на ООН резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Сирия за 30 дни.

 

Неправителствената мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, първоначално съобщи, цитирана от Франс прес, за ожесточени боеве на фронтова линия в южната част на Източна Гута, последния бунтовнически бастион в покрайнините на столицата Дамаск, предаде БТА. В тях били убити 13 проправителствени бойци и шестима от ислямистката бунтовническа групировка Джаиш ал Ислам ("Армия на исляма").

 

Впоследствие центърът съобщи, цитиран от ДПА, и за седем убити цивилни при атаки на правителствените сили.

 

Рами Абдел Рахман, директорът на мониторинговата организация, каза, че изминалата нощ е била най-спокойната в Източна Гута от една седмица. Спокойствието било нарушено днес от артилерийски обстрел и въздушни удари от страна на режима по някои части от анклава.
Представител на Джаиш ал Ислам заяви, че правителствените сили опитват в района щурм, срещу който бунтовниците се съпротивляват.

 

Миналата неделя режимът в Дамаск започна кампания на масирани въздушни удари по Източна Гута като подготовка за сухопътна операция за превземане на бунтовническия анклав с площ от стотина квадратни километра. Над 500 цивилни бяха убити за седем дни бомбардировки, отбелязва Франс прес.

 

Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия, няма да се отрази на турската офанзива срещу кюрдските бойци в Африн, заяви в неделя турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от Ройтерс.

Папа Франциск отправи "настоятелен призив" насилието "незабавно да спре"

Папа Франциск отправи отправи "настоятелен призив насилието незабавно да спре", по-специално за да може да пристигне хуманитарна помощ в Сирия и най-вече в бунтовническия анклав Източна Гута, обект на въздушни атаки от страна на сирийския режим.


"Отправям настоятелен призив насилието незабавно да бъде спряно, да бъде предоставен достъп за хуманитарна помощ - храна и медикаменти, - и да бъдат евакуирани ранените и болните", заяви главата на Римокатолическата църква на площад "Св. Петър" в Рим веднага след неделната молитва "Ангел Господен".

 

"Тези дни мислите ми често отлитат към обична и мъченически страдаща Сирия, където се е завърнала войната, по-специално в Източна Гута", подчерта Светият отец.

 

"Тази година февруари бе сред месеците с най-много насилие за седемте години, откакто започна конфликтът: стотици, хиляди цивилни жертви, деца, жени, възрастни хора; улучени бяха болници, населението вече не може да си намери храна . . . Всичко това е нечовешко. Не можеш да се биеш срещу злото с друго зло", подчерта папата.

Турция продължава операцията в Африн

 

Турската армия и подкрепяни от Турция сирийски бунтовници предприеха на 20 януари операция "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС), които Анкара смята за терористични организации.

 

Турция приветства по-рано резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която бе одобрена след седемдневни въздушни удари и артилерийски обстрел в Източна Гута - последната крепост на бунтовниците край Дамаск. При офанзивата загинаха 519 цивилни, сред които стотина деца, сочат данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

 

В резолюцията на Съвета за сигурност се настоява "незабавно" да влезе в сила едномесечно хуманитарно примирие в цяла Сирия с цел доставяне на хуманитарна помощ и евакуация на тежко ранени.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Bлaдo
    #9
  2. trezwomislesht
    #8
  3. trezwomislesht
    #7
  4. Bлaдo
    #6

    "мойте" хора, прЭслафке, пратиха ТВОЙТЕ хора обратно на путината им матушка в евтини дървени ковчези... ... Очевидно (и в Гута и другаде) нещата могат да кротнат само след като ТВОЙТЕ хора (в безмерната ти си глЮпост) пак се надянат на "мойте" хора... Ха напиши ми пак нещо "по-лично", изветрело дЭдэ....

  5. АлександърНиколов
    #5
  6. edin.drug
    #4
  7. Преслав
    #3

    "Джаиш ал Ислам" - хората на Владо :)

  8. Преслав
    #2

    Ами Русия спечели финала по хокей, играчите изпяха националния си химн. В Медияпул едва ли ще го отразят за разлика от хванатите в допинг и т. н. Тия близо 500 хил. грант годишно трябва да си ги заслужат :) Относно Източна Гута всичко върви както трябва да върви, вижда му се края.

  9. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.