Яж на корем, пий на воля, за да станеш дълголетник

Наднорменото тегло преди 80-те обаче е проблем
20 фев 2018 21:40,
16
Яж на корем, пий на воля, за да станеш дълголетник
Снимка: Pixabay

30-годишно изследване за тайните на здравето на старини разкри, че твърде слабите хора умират по-рано от тези, които са с наднормено тегло. Пълничките почитатели на алкохола се оказват с по-големи шансове да надхвърлят 90 години, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мирър".

От университета на Калифорния са анкетирали 14 000 души на възраст от 55 до 100 години за начина им на живот, а от 2003 г. проследяват около 1600, останали живи, за да научат тайните на дълголетието им.

Хората, които пиели малко алкохол - от една-две бири или чаши вино седмично, до една чаша дневно, живеели средно повече от въздържателите. Същото важи и за приемащите 200 до 400 мг кофеин дневно - около две чаши кафе. Прекаляващите с алкохола обаче живеят по-малко.

Изследването, което още продължава, показва, че наднорменото тегло има негативен ефект, докато човек навърши 80 години, но след това осигурява 3 % намаление на риска от смърт. Поднорменото тегло след 80-годишна възраст увеличава смъртността с 50 %.

Затова учените препоръчват след 60-годишна възраст човек да понатрупа от 2,5 до 5 кг на десетилетие. Учените обаче не са установили особена полза от витамините А, Е, С или калция, нито от чая или газираните напитки.

Движението обаче помага на застаряващия човек - 15 минути дневно са достатъчни, но 30 или 45 минути влияят още по-добре на тялото и организма. И не става въпрос за интензивни упражнения, а за по-леки, както и ходене в умерено темпо.

Наличието на хоби също допринася за дълголетие - с 21 %, както и общуването с други хора извън семейството, защото това стимулира мозъка. Две чаши вино дневно допринасят за дълголетието с 18 %, а 15 минути раздвижване на ден - с 11 %.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
Дебел алкохолик не съм виждал,но и стлетник алкохолик няма. Истината е някъде по средата. Хапване и пийване може ,но с жените трябва много внимателно че съкращават живота драстично !
8
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
До АнонименА ако не е прекалявал щял да изкара до 200 години.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прадядо ми свиваше цигари от домашен тютюн от градината в хартия от "Земеделско знаме", че по-мека.Вечер пийваше по 1-2 ракийки.Умря на 97г.
6
4
 
11
 
! Отговори
Американец преди 6 години
Живея в САЩ и говорят само намаляването на теглото. Връзката между килограмите и холестерола-инфаркти и инсулти. Изведнъж се появяват учени и казват да се яде и пие. Не ми се връзва.Daily mirror е английски вестник.
5
2
 
18
 
! Отговори
Шалаверов преди 6 години
Люснах на вечеря 150гр.дом.гроздова,после 0,5л.дом.Мерло и за десерт с дребните сладки 2бири.Утре съм туш до до 9.30 под юргана.
4
0
 
17
 
! Отговори
Зор-о-о преди 6 години
Джаба беше на няколко хиляди години.
3
3
 
36
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Аз дебел столетник не съм виждал.Изследователи.
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така, яж, пий и си носи новите дрехи. Нищо няма да остане след теб, ама кой му пука..
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравихте и тютюна,къде без него до 100 години.