Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началник и защо ми искат оставката

Той не знаел и че с писмото си до НС задейства процедура по актуализация на бюджета

2 коментара
Проф. Камен Плочев

Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев призна, че е объркан относно това кой му е началник и че не е знаел, че с писменото си искане до парламента за отпускане на още пари за касата е задействал процедура по актуализация на бюджета. Тези откровения той направи във вторник пред БНТ по повод поисканата му от здравния министър оставка именно поради неспазване на процедурата за актуализиране на бюджета на НЗОК.

Плочев, който заема поста от юли м.г., заяви, че искал да "направи нещо полезно", след като установил, че НЗОК дължи огромна сума към европейски здравни каси за лекуване на българи. Този проблем е хроничен за НЗОК, но сега има съмнения, че касата е източвана от български лекари в чужди клиники. Темата е била обсъждана от Надзорния съвет на НЗОК преди няколко месеца, проф. Плочев е присъствал на заседанието, но сега демонстрира изненада и твърди, че научил за проблема от премира Бойко Борисов.

Управителят на касата отказва да подаде оставка, тъй като не смята, че е допуснал нарушение с писмото до НС, както и защото е избран от парламента и НЗОК е независима институция.

"Спорът е диалектика - има две страни. Аз, разбира се, не мога да определя кое точно е истината, но съм считал, че съм прав и съм искал да направя нещо, с което да помогна, в никакъв случай да навредя. Нека да стане дирекция към Министерство към здравеопазването или финансите отговорна за НЗОК и нещата ще бъдат много по-точни", коментира той пред БНТ.

Плочев уточни, че не искал актуализация на бюджета, а да се обсъди възможността за актуализация, защото НЗОК има нужда от 207 млн. лв. да се издължи на чуждите здравни каси.

"Поставих въпроса към парламента, защото мислех, че те са ми началници. Искам да се обсъди възможността или чрез бюджета, или чрез други механизми да започнем да изплащаме парите, защото се притеснявам, че ще започнат да връщат масово българи, които се на лечение в чужбина", каза Плочев и допълни, че не се чувства виновен.

"Не мисля, че съм направил нещо лошо. Човек си подава оставката, ако не си е свършил работата или върши нещо, което не му е работа, аз не мисля, че не съм направил нито едното, нито другото....Считал съм, че съм прав и съм искал да направя нещо полезно, нещо, с което да помогна и в никакъв случай не съм искал да навредя. Изумен съм от това, че не знам кой ми е началникът, не разбирам защо министърът ми иска оставката. Не съм знаел, че правя нарушение при изпращане на писмото до парламента. Аз не съм и предполагал, че ще стартирам процедура по промяна на бюджета, а си мислех, че ще седнем да обсъдим как може да поправим този дефицит, който всяка година расте", обясни шефът на НЗОК.

Той каза, че ако ГЕРБ му гласуват недоверие, той ще си отиде от поста, но призна, че не знае каква е процедурата и повтори, че не знае какво точно е сбъркал.

Междувременно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че депутатите от партията няма да са тези, които ще искат оставката на Плочев, а ще се вслушат в Надзорния съвет на НЗОК и шефа му – зам.-здравният министър Жени Начева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Nikola Nikolov
    #2

    Нямам думи - каква страховита , отчайваща некомпетентност е демонстрирал този доктор !!!! А е насаден на това отговорно място , ЗА да управлява близо 4 000 000 000 /четири милиарда!!!/ лева НАШИ ПАРИ???????!!!!! УЖАС !!! Наистина - НЯМАМ ДУМИ , с които да изразя възмущението си !!!! Какво става в тази България , по дяволите ???!!!

  2. a.stancheva
    #1

    Този човек може би е прекрасен лекар, но от думите му личи, че е объркан за финансовите въпроси и бюрократичните процедури. А сега от една партия го навиват да не подава оставка.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.