Тик - так! Автентичните часовници мерят времето в НДК

Те са единствените от този си вид в Източна Европа
6
Тик - так! Автентичните часовници мерят времето в НДК
Снимка: НДК

Двата стенни часовника в Централно фоайе на Националния дворец на културата /НДК/ с марка "Omega" - част от автентичния интериор на сградата - са възстановени и работят отново.

Това са единствените електронни часовници от този вид в Източна Европа, запазени до днес. Те са поставени там през 1981 г. при построяването на сградата и са подарък от компанията - производител на едни от най-популярните марки часовници в света, допълват от НДК.

Със съдействието на Министерство на културата и швейцарския посланик Денис Кнобел, ръководният екип на НДК се е свързал с представителите на "Omega" в София, които са съдействали за реставрацията на стенните часовници в Централно фоайе и са предоставили на НДК шест нови часовника с тяхната марка за времето на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"Това е част от Швейцария тук вътре в НДК. Знаем, че управлението на времето е много важно и това е важна част от участието на Швейцария в успешното Председателство на България на Съвета на Европейския съюз", е споделил посланик Денис Кнобел.

Четири от часовниците са поставени в зала 3, в която се организират основните заседания на Председателството, а два от тях ще показват времето в зала 6 - международния пресцентър на Председателството. Часовниците са настроени на брюкселско и българско време и по този начин Omega се превръща в марката-часовница, която официално отброява времето на Българското председателство.

"Възстановяването на двата часовника в Централно фоайе кореспондира с желанието ни да работим по посока на максимално възстановяване на оригиналния вид на сградата", е казал изпълнителният директор на НДК Ангел Митев.

"Навсякъде по света историята на конгресните центрове стъпва върху традицията. Тези малки детайли в интериора на Двореца, заедно с произведенията на изкуството в залите и пространствата на НДК, придават уникална стойност на този единствен по рода си в Югоизточна Европа културно-конгресен център, който има своята история и традиции, вградени в бъдещето му", е отбелязал председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

Часовниците "Омега" са част от автентичната часовникова система на НДК, която включва 120 часовника в цялата сграда. Много от нефункциониращите часовници са били подменени с нови по време на ремонтните дейности. Часовниците в НДК са с вградена GPS система и се сверяват по Гринуич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до номер 2Най-голямите специалисти в България! Я виж само през 81ва година какво е строено по света и го сравни с българските специалисти! Резил батко!
4
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
81ва година подаръци от Швейцария - държава враг на СИВ + капитализъм! Е да желязна завеса е имало ама само за народа! Тези от фараоновата семка не са го усетили!
3
3
 
52
 
! Отговори
до номер 2 преди 6 години
Какви турци са строили НДК бе...НДК е строен от най-големите специалисти в България, като се започне от специалистите от ВИАС и се стигне до последния клафициран работник!Турци били строили НДК, ***!
2
23
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какава людмила построиха я турците с къртовски труд, отнехте от живота ни 2 и кусур години ама за всичко трябва халал, койдо не го давам има много да плащате още.
1
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Людмила Живкова!Успя да построи хубаво нещо в трудно време!