Лондон с таен план да не плаща вноските си по Brexit

Това може да се случи, ако ЕС откаже търговска сделка
20 фев 2018 19:27, Бойчо Попов
32
Лондон с таен план да не плаща вноските си по Brexit
снимка: Ройтерс

Екипът на британския министър-председател Тереза Мей обмисля резервен план, в който ще откаже да извършва плащанията си след Brexit, ако Европейският съюз откаже да даде на страната търговската сделка, която иска, предава Bloomberg.

В частни разговори високопоставени британски представители са обсъждали идеята за подобен вариант, ако преговорите се провалят, казват трима запознати източници.

Планът не е предпочитаният вариант за Великобритания, но някои представители от администрацията на Мей вярват, че може да е необходим, ако ЕС се опита да се откаже от бъдещия си ангажимент към сделка за свободна търговия.

Моментът за предложението е чувствителен, тъй като британските министри в момента се опитват да изградят взаимно доверие с Великобритания, вместо да предизвикват съмнения. Лондон се опитва да убеди блока да си сътрудничат по плановете за амбициозно търговско споразумение, което ще влезе в сила след развода.

Днес министърът по Brexit Дейвид Дейвис ще представи идеята си за сътрудничество между двете страни в преговорите, обещавайки на оставащите 27 страни членки, че Великобритания няма да се опита да подкопае отношенията си с тях, сксъсвайки с регулациите след излизането си.

Мей планира да обяви целите си за подробно търговско проектоспоразумение във важно изказване следващата седмица, като целта е очертанията на сделката да бъдат готови до октомври, за да бъде подписана веднага след Brexit през март 2019 г.

Идеята, че Великобритания може да заплаши с неплащане на вече договорените вноски, обаче рискува отново да отвори спора по парите, който почти провали първия етап от преговорите около Brexit миналата година. В Брюксел преговарящите вероятно ще твърдят, че сметката е за задължения, които Великобритания вече е натрупала и не може отново да се обсъжда или да се свързва с бъдещото търговско споразумение.

Като един от най-големите бюджетни вносители в ЕС, Великобритания може да използва обещаните плащания към блока като лост, казват източниците. „Или ЕС ще ни даде търговска сделка, или няма да получи никакви пари“, казва бившият лидер на консерваторите на Мей Иън Дънкан Смит. „Всичко е договорено или пък нищо не е договорено“.

Искайки да останат анонимни, трима високопоставени представители са заявили, че Великобритания ще има възможност да спре плащанията по сметката за Brexit на стойност 40 млрд. паунда, ако европейските лидери се опитат да ги провалят.

Един от тях коментира, че точният механизъм за плащанията все още не е договорен, което оставя възможността да бъдат забавени, а според друг плащанията трябва да бъдат направени през следващите години и спрени, ако е необходимо.

Британските министри се опасяват, че Великобритания ще изгуби лоста си в търговските преговори, които ще се случат по време на преходния период, тъй като Великобритания вече ще е излязла от ЕС. Освен това тя вече ще е юридически обвързана с плащането на финансовото споразумение, като част от сделката за развода.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26Англичаните си знаят работата! Не са балами и не чакат да падне тавана като нас! Икономиката им се вдигна след гласуване на брексит и се очаква още повече да скочи! Паунда си е сравнително силен до толкова до колкото тенденциозно бе намален за да им копуват стоките. Ед ние българите да бяхме поне 5% проницателни колкото ингилизите щяхме да сме много по-добре.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ЕС се лиши и от английския пазар, хептен ще я закъса!
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До м..да 24Едни пари ама за нас - цяло състояние! Ама само гледайки у английските джобове няма да ни докара до 'извора'! Хванем ли се здраво/силно/истински за ръце, махнем ли тези наши дембели от парламенто, ще ни доведе до истински просперитет! Гледайки само у чужди делви няма как и твойте да се напълнят! Зависта не носи нищо положително освен скръб и падение! А ние сме доста паднали че да се кахърим за Англия!
21
0
 
5
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Пак става дума за едни пари
20
0
 
6
 
! Отговори
Тоя дълг преди 6 години
Да не стане като при Гърците още пари още пари а мерси ние сме си от ЕС -то вервайте ни. Който изска златна ябълка плаща!!!!
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18Вярно е! Не си плащат сметките защото са им платени ако са на ниски доходи. Ето това е истинска държава която се грижи за гражданите си. А българския пурко си остава такъв защото не е в състояние да овладее наследственото си тесногръдие и дребнавост! А и родолюбивите му оправници го оправят та пълни потурите! Не съм чувал гражданин на Англия да търси вересия от хората за да си плаща лечението камо ли да ходи в чужбина поради липса на такова в Англия! Българското ни величие.......
18
0
 
13
 
! Отговори
Тарикати преди 6 години
От БГ студенти в Англия, който не си плащат заема ли черпят Know-How ? :D
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по принцип всички тайни и явни планове на лондон и на всички англичани се ограничават то това да не си плащат сметките, второстепенните им планове са как да крадат
16
1
 
19
 
! Отговори
Владо преди 6 години
То затуй Хитлер добре беше намислил да ви начука наглите ингилизки канчета, ама...
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тайния план е да станат американски щат или китайска провинция... който плати повече печели.
14
0
 
19
 
! Отговори
Дришлио преди 6 години
Ба си тайния план дето го четем между зодиите на Мишето и медиума дето си говори с Майкъл Джаксън.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Unnamed 12И аз така викам ама като отида в английско село и след това в българско веднага ме шляпва реалността за свинското ни благополучие!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кон боб яде ли?
11
4
 
16
 
! Отговори
Unnamed преди 6 години
Пф, тия пък са едни прасета, нямам думи..Свинска нация.
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Ние българите си търсим безплатно шиене ама все удряме на камък! На фона на по-малко от 7 милиона умопомрачени 7 милиона английски шушомиги е нищо! Сядай да смяташ пропорцийте за 7 и за 63! Ще ти стане много тъжно като драснеш калема!
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Aко беше България щяха да я ритат без проблеми! Самите българи се ритат по между си. Но Англия не се рита лесно! Ще видиш! :))))))))))))))
8
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Анонимен"А 50% мито за внос от UK към ЕС."Няма такива мита в страните членки на СТО.
7
8
 
9
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Брекзитът не е дело на смахнати пенсионери,а на евреите от Ситито!А тия са толкова хитри,че едва ли брюкселските *** ще се справят с тях.Няма такъв случай в историята-някой да успее да излъже евреи!
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А 50% мито за внос от UK към ЕС? :) щото ако не е ЕС половината от суровините и над половината от производството в UK загиват.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...ако ЕС се опита да се откаже от бъдещия си ангажимент към сделка за свободна търговия..."EС не е поел ангажимент в никакъв случай. Нещо повече - ЕС заяви, че за да има свободна търговия, трябва да има свободно движение и на капитали и на хора. Също, че ако няма свободно движение на хора, то не може да има свободно движение и на капитали и на търговия.Инглизите пак си измислят удобни за тях неща, ама не са познали...