Въвеждането на ТОЛ такси ще даде тласък на жп пазара

Ще става ли релсовият транспорт все по-атрактивен?
20 фев 2018 18:53, Екип на Bloomberg
9
Въвеждането на ТОЛ такси ще даде тласък на жп пазара
Снимка: Reuters

На практика ние сме единственият локомотивен завод в България - ремонтираме локомотиви и произвеждаме резервни части за тях. Произвеждаме и изцяло нови маневрени локомотиви - дизелови и такива с акумулаторно задвижване. Това каза Цветелин Колев, "Експрес Сервиз", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"С Българските държавни железници взаимоотношенията ни са такива - през последните няколко години бяхме няколкократно отстранявани от техни обществени поръчки и други взаимоотношения не сме имали".

В България секторът е либерализиран, съществуват около 10 частни оператора и всички те са клиенти на нашия локомотивен завод, каза гостът. "Има и четири, които не са частни".

"На практика се получава, че частните ЖП-оператори имат по-голям пазарен дял в сферата на товарния железопътен транспорт от "БДЖ-товарни превози". За наша радост, в последните години бизнесът им се развива, пазарният им дял расте, получават все повече товари - печелят ги. Транзитът през България също се засилва и в момента голямата ни надежда е, че с въвеждането на ТОЛ таксите, ЖП-транспортът да става все по-атрактивен".

При товарните ЖП оператори има разчети, които отчитат ефекта от въвеждането на ТОЛ-такси и се предвижда сериозен ръст на ЖП пазара, подчерта събеседникът.

Кои са основните пазари на българския производител на локомотиви? С какво се отличава ЖП пазара в чужбина и в България? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Експрес сервиз преди 6 години
Цецко Колев говори глупости.Да им ремонта и локомотивите.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЛ такси има в някои държави в нормална Европа, но се събират само временно, за нови пътища, тунели , мостове до изплащане на част от първоначлните вложения. После се спират.И нямат нищо общо със жележниците
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направете добри железопътни линии , пуснете по тях модерни високоскоростни влакове и автотранспорта ще намалее драстично. Дори хората по-рядко ще ползват колите си.Ама нали мафия ей!
5
2
 
2
 
! Отговори
НеКоректно е преди 6 години
До коректно еToll: жертви дан погребален звън такса за използване на шосе, мост. Право на събиране на таксаНо съм съгласен, че има и българска дума.
4
3
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 години
В нормалния свят(не само в З.Европа) ЖП транспортът е предпочитън,дори когато е по-скъп от автомобилния(за пътническия става дума).Билетите за влак се разпродават предварително 1 седмица!Защо?Ами доста по-бърз,безопасен и комфортен е!Тези три неща у нас обаче ги няма...Пълен абсурд е влака от София до Бургас(примерно) да пристига 2 часа по-бавно!За Варна-да не говорим,а за Видин-пълна трагедия!Преди всеки по-значим завод си имаше жп-отклонение,а сега готовото се унищожава!
3
5
 
16
 
! Отговори
Дядо Радой преди 6 години
Истината е тази,че някои просто герберасти ще се нагушат с тези тол-такси.Ама много яко ще се нагушат!А след време ще се разсмърди.И то много яко ще се разсмърди и ще лъснат нечии ггербераси ***.Но какво от това?
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** трябва да бъде щавен ден и нощ.Този НЕкачествен мат'риал това заслужава, да го върнат на каручките с магарешка тяга.Обратно на село, ...
1
2
 
12
 
! Отговори
коректно е преди 6 години
Така ли няма поне един от екипа на БЛУМБЕРГ, съчинил тая статия да знае, че ТОЛ означава пътна такса. А изразът ТОЛ такса буквално означава пътна пътна такса.