ЕС признава надмощието на Кремъл в пропагандата

Европарламентът иска повече пари и хора срещу фалшивите новини
Обновена: 18 яну 2018 09:56 | 17 яну 2018 22:50, Екип на Dnes.bg
106
ЕС признава надмощието на Кремъл в пропагандата
Снимка: visualhunt.com

"Руската дезинформация е изключително успешна и ние трябва да увеличим усилията да й се противопоставяме", заяви еврокомисарят за сигурността Джулиан Кинг по време на дебат за информационната война в Европейския парламент.

Кинг съобщи за над 3000 случая на фалшиви новини, като посочи, че "няма съмнение, че дезинформационната кампания е съзнателно насочена към ЕС". Изводът е направен от специалния отдел към европейската дипломатическа служба, който следи и опровергава руските атаки.

Отделът установил, че съобщенията се повтарят, макар да текат през различни източници и канали, което означавало, че са част от организирана кампания.

Кинг посочи, че пропагандата е част от руската военна доктрина и че "очевидно ЕС е под неин обстрел", особено Източна Европа.

България беше посочена сред държавите, които са обект на руската пропаганда и дезинформация.

Евродепутатите обаче настояха, че правеното до момента е недостатъчно и че срещу 17-членния отдел в дипломатическата служба Кремъл налива милиарди, за да излъчва фалшиви новини. Те настояха бюджетът на отдела да се увеличи, да се назначат повече хора и дори той да стане европейска агенция.

"Част от политиката на Русия е да сее раздор и поляризация в ЕС, да подкопава демократичния дебат и да укрепва евроскептицизма", заяви германската евродепутатка Ребека Хармс. Фалшивите новини са само част от тази политика, която включва и подкрепа за леви екстремистки и популистки партии, добави тя.

Според литовската християн-демократка Сандра Калнете "има сериозни опити да бъде подкопана нашата демокрация и нашият съюз". Калнете призова Европейската комисия да задължи националните медийни регулатори да санкционират всяка реч на омразата, независимо от медията, която я разпространява, както и да се разкрият действителните собственици на изданията.

Депутатите настояха да се защити "критичната журналистика, защото в противен случай ще бъдем оставени в ръцете на интернет троловете" и предупредиха, че борбата с пропагандата не трябва да се ползва за налагане на цензура.

Те поискаха големите социални платформи да бъдат по-отговорни към разпространяваните от тях новини и разкритикуваха Facebook, че е заменил редакторите, които контролират съдържанието, с компютърен алгоритъм.

"Най-добре е не да отговаряме с контрапропаганда, а да даваме факти", заяви в пленарната зала в Страсбург холандският либерал Йоханес ван Бален. Той разказа как видял свои снимки на Майдана в Киев, на които е с огромна пушка, без изобщо да е присъствал на мястото.

Евроскептиците обаче се опитаха да омаловажат проблема, като посочиха, че няма доказателства за намеса на руското разузнаване в изборни кампании, както и при гласуването на референдума за Brexit. От крайната десница пък казаха, че ЕС си търси в лицето на Путин изкупителна жертва за собствените си грешки и непопулярност. А пък съпартийците на Найджъл Фараж даже благодариха на издържания от Кремъл тв канал "Русия днес", че им давал думата, когато британските медии им отказвали.

Социалистите препоръчаха мерките срещу хибридната война да не се водят само срещу Русия, но и срещу начина на работа на американски медии като Fox News или катарската Al Jazeera.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
2
 
! Отговори
ред и дисциплина преди 6 години
още малко допълнителни санкции ще дойдат изтрезняващо на употребяващите одеколон Азиатци
95
2
 
2
 
! Отговори
Реципрочност преди 6 години
А Кремъл признава надмощието на ЕС във фашизирането и моралната деградация.
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че Юнкер е третополов да не би да е фалшива новина?С каква страст само прегръща и целува Боко.
93
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропагандата влияе на хора с незначително количество сиво вещество /справка - българските русофили/. Който може да мисли, мисли и с пропаганда и без пропаганда.
92
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силно се надявам НАТО да ни освободи от съветско робство, така както Царска Русия ни освободи от турско.
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги този, който действа с престъпни средства има предимство.
90
2
 
1
 
! Отговори
Арест за престъпници преди 6 години
Тези наркомани НАГЛО НАБеждаваха всяка ударена с НОВИ Оръжия за МАСОВИ Манипулации страна вкл Сирия и Турция..АМАН от Евронаркомани щяхме д а изгорим в Ядрен ХОлокост заради масовите убииства на Руснаци /украинци АКо Путин бе въвел ембарго срещу ЕВросъюза трилиони евра загуби месечно се чакаха..
89
1
 
11
 
! Отговори
ЕВРО НАРКОМАни .. преди 6 години
АЛО Уволнете НАГЛИТЕ НАРКОМАНИ ОТ БРЮКСЕЛ .Престъпниците съдействаха за подпалването на Либия,Сирия,Йемен,Ирак,Египет,Турция и Украйна. Провеждаха НАГЛА анти ЧОВЕШКА пропаганда и пси препрограмиране на стотици милиони жертви от Европейския съюз и NATO..Стимулираха масовите убииства в Сирия,Украйна,Либия...
88
7
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Кремълската пропаганда насочена срещу ЕС не е прът в колелото за ЕС, хората в Европа не и обръщат внимание. Пропагандата е за вътрешна употреба. Тя обяснява на онези 85% руснаци никога не напускали Русия и гласуващи за В.В.П. колко лошо живее в ЕС и защо трябва да се изтърпи калта заместваща пътищата във великая, могучая и необятная.
87
8
 
3
 
! Отговори
европатриот преди 6 години
Антиевропейската пропаганда на Москва е от 1917г. и вече сто години слушаме за загниващата Европа. Все още има ...., които продължават да вярват на руските небивалици. Просто когато кучетата лаят, не трябва да им обръщаме внимание и да си караме кервана.
86
1
 
1
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
Очевидно, това което се пише в статията е един от форматите, в които се проявява ВЕЛИЧИЕТО НА ТАЗИ ВЕЛИКА ДЪРЖАВА РУСИЯ!!!
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Кремъл признава надмощието на ЕС в хомолибералните стратегии,и в пропагандата,досущ приличаща на фашистката от едно време.
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен 84 преди 6 години
За съжаление си ти, ако можеш да се сетиш.Защото и ти "незнаеш", колко глупости си написал в едно изречение.
83
1
 
9
 
! Отговори
нали преди 6 години
ЕС да спре кохезионните фондове пък да се чуди после за руската пропаганда... Абе аланкоолу Източна Европа иска инвестиции, пари и силно развитие, а не приказки за корупция, екология и други мъгли и заместители на парите. Ние ги питаме къде са кинтите, а те- борба с фалшиви новини, пропаганда и прочие булшит.
82
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съжалявам ги руснаците Боже прости им те незнаят какво правят
81
1
 
9
 
! Отговори
гейска работа преди 6 години
то ясно: "Европарламентът иска повече пари и хора"И доводите нямат значение - само трябва да се комбинират думите "Руссия", "заплаха" и "пропаганда"
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами сменете тактиката, досегашната да уморите руснаците от смях явно не работи.
79
4
 
19
 
! Отговори
цирк ес преди 6 години
Странно е уж демократична Европа да се страхува от истината която Русия публикува,нали има свобода на словото !?или идват времена на цензура?
78
5
 
31
 
! Отговори
1984 преди 6 години
Откога истината е пропаганда?
77
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо ще се разплача, развалихте ми деня с тая новина ,щото аз досега вярвах във вашата пропаганда и си мислех ,че руснаците са изпукали от глад .