Оценете риска си за трайни проблеми с кръвното налягане

Опасни ли са единичните случаи на високо кръвно?
17 яну 2018 21:44, Eкип на Puls.bg
2
Оценете риска си за трайни проблеми с кръвното налягане
Източник: Reuters

Според последните критерии за менажиране на артериалната хипертония нормалното кръвно налягане е със стойности под 120/80 mmHg, завишено е до 129/80 mmHg, a хипертоничните стойности се делят на две степени. Категорични за заболяване можем да бъдем при стойности над 140/90 mmHg. 

А защо се поставят тези граници и норми? Защото е доказано, че над определни нива настъпват трайни увреждания на сърцето, кръвоносните съдове и таргетни органи като бъбреци, нервна система и т.н.
 
Ако трябва да бъдем точни, правилното измерване на кръвното налягане не е лека задача. Процедурата трябва да се осъществи поне два пъти последователно и на двете ръце. Повтаря се поне в две, разграничени от няколко часа или дни измервания. Една от причините е варирането на неговите нормални стойности в денонощието. Не без значение е дали то ще се измери рано сутрин, през активната част на деня или късно през нощта.
 
Също толкова важно е дали ще бъдат спазени основните правила за неговото регистриране. Те включват покой поне 10 минути преди процедурата, заставане в стабилно седнало или легнало положение, отвеждане на ръката на нивото на сърцето и т.н. Човекът, на когото се измерва артериално налягане, трябва да е в сравнително спокойно състояние, а не след критично физическо или емоционално натоварване. Не е желателна консумацията на тонизиращи напитки като кафе, зелен чай, кола преди измерването. Тютюнопушенето също може да повлияе на сърдечния тонус.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тая работа си има холтери, уважаеми, и то от много години, да се измерва кръвното 24 в денонощието и след това да се направи анализ от специалист на ЕКГ-то.