Каталунската криза – камъкът около шията на Рахой

Не е сигурно дали премиерът ще завърши мандата си
17 яну 2018 21:14, Бойчо Попов
6
Каталунската криза – камъкът около шията на Рахой
Снимка: Ройтерс

Каталунската криза все повече се превръща в камък, увиснал около врата на испанския премиер, коментира Bloomberg.

Народната партия на Мариано Рахой се оказа доста по-назад от очакваното в изборите в Каталуния миналия месец, а в социологическите проучвания се срива до историческо дъно, след като избирателите в останалата част от Испания отхвърлиха стремежа му да запази опита за независимост под контрол.

Сепаратистите ще запазят контрола си върху новия каталунски парламент, когато се събере на първото си заседание в сряда. На фона на случващото се лица, близки до лидерството в Народната партия, са започнали да обсъждат дали времето на министър-председателя на поста не изтича.

Източник на Bloomberg, поискал анонимност, коментира, че самият Рахой може да обмисли оттеглянето си, тъй като не вижда големи шансове за преизбирането си. Според друг източник партията ще се нуждае от алтернативен кандидат поне година преди изборите, за да се изгради профилът му.

Това означава, че 62-годишният министър-председател може да има още 12 месеца, за да преобърне нещата, тъй като следващите парламентарни избори ще са едва през юни 2020 г. Местните, регионалните и европейските избори, които са следващата година, обаче може да се превърнат в критичен тест за него.

„Много е вероятно Рахой да е наясно със стремежа за обновление навсякъде“, казва Нарсизо Микавила, председател на социологическата компания GAD3. “Вероятно е отворен към идеята, че няма да бъде кандидат на следващите избори“.

Говорител на Народната партия заяви, че нито може да потвърди, нито да отрече, че някои представители поставят под въпрос поста на Рахой. Говорител на кабинета на премиера пък коментира, че Рахой е фокусиран върху завършването на мандата си и създаването на работни места, а социологическите проучвания представят само частична картина на случващото се.

Кои са грешките на испанския премиер вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
JJivanov analizator преди 6 години
Пробваха нови нагло престъпни тежко терористични оръжия за масови манипулации с обемно обсебване на милиони вградени в лични и други документи.Най вероятно извършителите испано знаещи ще напишат поне пет дисертации ..
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за Каталуния ! Свобода за България от ЕС и НАТО ! Империите рано или късно се разпадат, експлоататорите си плащат
4
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рахой води много мека политика спрямо каталунските сепаратисти.но даже и така успя да им по охлади страстите. Viva españa
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тия басни, че испанците били за Каталуния да се цепи. Това платени внушения от изток ли са.
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пучдемон има нещо на шията си което го стяга
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩЕ ГО ЗАВЪРШИ, ДАЖЕ ОЩЕ ЕДИН ЩЕ ИЗКАРА