Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Екозащитници питат и БНБ за концесионера в Банско

Нов протест срещу плановете за нови ски строежи в парк Пирин е насрочен за четвъртък в над 20 града

6 коментара
Екозащитници питат и БНБ за концесионера в Банско

След като екокоалицията "За да остане природа в България" поиска от премиера, президента и парламентарния председател да обявят кой е реалният собственик на концесионера на ски зоната в Банско, във вторник организацията прати отворено писма със същия призив до управителя на Българската народна банка Димитър Радев.

"Доколкото "Юлен" АД е кредитополучател от българска банка (Първа инвестиционна банка – б. р.) и цялата му собственост е ипотекирана в нея, БНБ също би трябвало да е от институциите, които са запознати с реалния собственик", пише в отвореното писмо на природозащитниците.

"Това дружество е единственото, което е получило право на управление и строителство в изключителна държавна собственост - Национален парк "Пирин", и смятаме, че българското общество трябва да знае кой е нейният истински собственик", аргументират се от екокоалицията.

Тя припомни как преди десетина дни представители на "Юлен" заявиха в тв интервю, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик на концесионера, но всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик.

Тогава екокоалицията поиска от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев да кажат кой е истинския притежател на "Юлен", но отговор така и не последва и досега няма такъв

Природозащитниците, които са против промяната в плана за управление на парка "Пирин", позволяваща на "Юлен" ново ски строителство на територията на парка, която е част от ски зоната, припомнят, че това правителствено решение разединява обществото.

"Смятаме за правилно да се знае чии интереси стоят зад това решение. Ние като организации в обществена полза не приемаме политиката на разединение и прoтивопоставяне на гражданите, защото това е вредно за всяко общество", се казва още в отвореното писмо на екокоалицията.

Тя допълва, че за четвъртък, 18 януари., са планирани протести в над 20 града в България и Европа в защита на Национален парк "Пирин".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Entdecken
    #6

    Щом Пампорово го държи някаква дърта кифла приятелка на банкянската мутра и дъщеря на комунистически престъпник от ПБ на ЦК на БКП нищо чудно собственика на Юлен да е кръстения на сифилистика Ленин Владимир Живков ...

  2. Stixxx
    #5

    Абе кои са тия, че искат сметка на БНБ? Нещо съвсем се самозабравиха.

  3. Bojidar Nikolov
    #4

    Ima li smel jurnalist, koito da nameri Ceko Minev i da go popita ima li neshto obshto s YULEN i Bansko, kakto i s liftovete na Vitosha? Otgovoryt bi bil mnogo interesen?

  4. Vidco91
    #3

    Банкянската мутра и производните й са ясни. Да попитат Курнелия, за да видим колко и на кого е опозиция.

  5. brambar
    #2

    Да се сезира Комисията по финансов надзор и да види, какви са бакиите с Юлен. Цацата спи и не помръдва. Тоя трябва час по-скоро да подаде оставка

  6. Лизи Гугуткова
    #1

    Всъщност в Търговския регистър има , ДЕВЕТ фирми "Юлен"! Овъртяли са се като свински черва! От тях 1-непререгестрирана и няколко "без дейност". Като свързани има още десетки фирми.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.