Самоков – най-четящ град, "Алиса" – най-четена книга

"Забавното четене" е част от каузата образование на Investor Media Group
16 яну 2018 13:20,
5
Самоков – най-четящ град, "Алиса" – най-четена книга
Снимка: Забавното четене

Кампанията за насърчаване на детското четене "Забавното четене", инициирана за поредна година от Аz-deteto.bg, част от Investor Media Group, мотивира 15 хиляди деца да се включат в надпреварата, а само през 2017 г. в инициативата се включиха над 800 малчугана.

Призът за "Най-четящ град" за трети път грабна Самоков, като достойно за първото място се бориха Русе и Видин – северните градове си поделиха втората позиция. Наградата ще бъде връчена на Албена Ихтиманска - директор на Общинска библиотека "Паисий Хилендарски” в Самоков.

"Най-четена книга" за поредна година е "Алиса в страната на чудесата" на Луис Карол, следвана от "Грозното патенце" на Ханс Кристиан Андерсен и "Soy Luna: началото на лятото" на Пако Хименес. В същата класация са още и добре познатите и също любими книги на най-малките "Пипи дългото чорапче", "101 далматинци", "Патиланско царство", "Ането", "Спящата хубавица (приказки)" и "Бай Ганьо". В надпреварата за "Най-четено стихотворение" спечели "Аз съм българче" на Иван Вазов.

"Най-четящо дете" за 2017 е четвъртокласничката Габриела Чалъкова от ОУ "Митрополит Авкс. Велешки", град Самоков.

И тази година "Забавното четене" се проведе под мотото "Чети между редовете", с цел да се ангажира вниманието на децата към скритите послания в книгите и четенето с разбиране.

Инициативата стимулира децата на възраст между 6 и 14 години не само да четат повече, но и да изградят критично мислене още от ранна възраст. През годините кампанията "Забавното четене" е получавала подкрепата на известни лица като Михаела Филева, Ивайло Захариев, Силвия Лулчева, Доника Ризова, Милена Фучеджиева, Константина Живова, Лора Инджова и други.

Град Самоков, наброяващ 1093 прочетени книги, спечели за трети път приза за "Най-четящ град". Градът победител е избран въз основа на най-много прочетени книги за 2017 година, в съотношение към регистрираните в електронния дневник на Az-deteto.bg и броя на децата в населеното място.

В надпреварата се бориха Видин и Русе, като и двата града грабнаха 2-рото място. 

"Забавното четене" е част от каузата образование на Investor Media Group.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самоков-най-четящ град,а в ромската махала-най-образовани.А някой се оопитва да ни чете "Алиса в страната на чудесата".
4
0
 
5
 
! Отговори
кее.. преди 6 години
у Самоков и околията се орати най-врълио диалект у България! та мое децат да четат ама си оратат по самоковски! язе сам на 60, сопрете некое дете и го питайте нешчо, тогав ке разберете за шчо иде реч!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, столичани, кой беше от САМОКОВСКО, на ни натрапват "най-четящия" град? :)Остава да ни кажат, че има на-много кметове с руска филология от гр. Самоков. :)
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ, най четящата партия. Винету най четената книга . Цв.Цв. най четящия политик, с най богат речник.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в Банкя най-четената книга е "Винету"!