Смях му е майката! 6 ползи от смеха

Оцеляваме със смях – буквално
16 яну 2018 12:50, Иванка Гъркова
2
Смях му е майката! 6 ползи от смеха
Източник: Reuters

Смехотерапията намалява стреса, болката в тялото и депресивните състояния. Всеки път, когато се смеем, кортизолът се понижава и се отделят ендрофини, които се смятат за хормони на щастието. За 15 минути можем да изгорим от 10 до 40 калории, стига да се смеем от сърце.  

Терапевтичният ефект от смеха върху организма е доказан от много изследвания. Колкото мислим по-положително и се смеем, толкова е по-малък рискът от това да развием някои здравословни проблеми. 
 
Ето няколко доказателства за това, че смехът наистина подобрява здравето ни:
 
Успокоява болката 
 
Ако имаме силно главоболие, то бързо ще изчезне, ако се посмеем в продължение на няколко минути. Смехът, особено ако е споделен с приятели, стимулира освобождаването на ендрофини, който е невротрансмитер и има антиалергични свойства. Веществото допринася за цялостното отпускане на тялото. Проучване показва, че хората, които изпитват главоболие и дискомфорт усещат подобрение след като слушат смешни истории.
 
За Норман Кууйнс, американски журналист, смехът се оказва най-доброто лекарство. Той е диагностициран с дегенеративно състояние, наречено анкилозиращ спондилит, при което имал продължителни периоди на силна болка, която го изтощавала. Хумористични филми му помогнали, като той забелязал, че 10-минутен смях е достатъчен за облекчение на непоносимата болка. Резултатът се дължи на опиоидните свойства на ендрофина.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да! От Софийска Вода получих новогодишна честитка, в която със жизнерадостна усмивка ми съобщават с колко са ми увеличили кубика вода и как това щяло да ме направи щастлив!Само че на мен това изобщо не ми е смешно...
1
2
 
8
 
! Отговори
ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ преди 6 години
Българина иска да срита някой тлъст *** на ТИКВАТА например, вие му говорите да се смее и да забрави...