Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Религиозната пропаганда в Русия тласка хората към свръхестественото

10 коментара
Религиозната пропаганда в Русия тласка хората към свръхестественото

През последното десетилетие хората в Русия са започнали по-силно да вярват, че има живот след смъртта и че "умрелите роднини могат да влияят върху живите", представя "Комерсант" изводи от проучване на центъра "Левада".

Като цяло отношението към свръхестественото остава почти без промени: всеки седми жител на Русия поне веднъж е прибягвал към алтернативната медицина, а всеки десети е търсел врачка или астролог.

"По-скоро вярват" в "религиозни чудеса" 31 на сто от анкетираните, други 13 на сто са напълно сигурни, че такива има.

Четиирйсет и пет процента от жителите на федерацията вярват, че талисманите понякога носят късмет, а 51 на сто от запитаните смятат, че някои ясновидци могат да предричат бъдещето.

Половината граждани на Русия са убедени, че "някои духовни лечители" притежават "лечебни сили, дадени от Бога". Поклонниците и противниците на хороскопите са почти равен брой в руското общество - 40 на сто вярват, а 43 на сто не вярват във влиянието на звездите.

Нарастващият брой вярващи в свръхестествени явления сред руското население се дължи на религиозната пропаганда, засилена през последните години, коментира Наталия Зоркая от "Левада".

Хората "се приобщават към тенденцията, че да си религиозен и православен е нещо добро, но въпреки това един и същ човек може да иде и на църква, и при врачка, и на астролог", констатира анализаторката пред "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Всеки има право на избор. Либерализъм, сатанизъм, канибализъм, содомия, агресиван гай пропаганда. На другия край е това.

  2. анита хегерланд
    #9

    Тези вярвания са особено силни, разпространени и се превръщат в народопсихология в години на недоимък, хаос и липса на перспектива. Вярата е много важна за вътрешното равновесие. В какво да вярваш, е големият въпрос, който всеки сам трябва да реши за себе си.

  3. Bлaдo
    #8

    горкият "редови" руснак: през 80-те години го почнаха с Джуна, а при пУтин го докараха до ...мaймyнa...

  4. Сократ
    #7
  5. Калико Джо
    #6

    Реално Православната църква е най-склонна към средновековни суеверни и свръхестествени вярвания с мощите на светците и чудотворните икони. При католиците тия неща са по-малко, а при протестантите изобщо ги няма. Но и Православната църква винаги е била на подчинение на монарсите и е използвана главно за държавни, а не духовни цели, та и сега не е по-различно. Както каза чичкото с брадата - опиум за народа.

  6. edin.drug
    #5

    За съжаление религиозността на руснаците най-често се дължи не на дълбочина, а на склонност към суеверия и силно вкоренено езичество. То избуя през перестройката, така сякаш никога не е изчезвало за разлика от църковния живот, който просто се институционализира и политизира. Сигурно си спомняте (тези от вас, които са достатъчно възрастни) Кошмаровски, Джуна и всякакви други шарлатани. Не случайно имат голям пиетет и към Ванга.

  7. Лизи Гугуткова
    #4

    Хайде...скоро ще имат и цензура. Досега на воля си "попържваха"......... "РУСИЯ изисква "стабилна и последователна" концепция за информационна политика, която ще бъде насочена , за да се противодейства на "различни опити за дестабилизиране на страната." По-специално, необходимо е да се определи ЦЕНЗУРА в интернет и в медиите, каза в интервю за "Российская газета", ръководителят на следствения Комитет Александър Bastrykin .

  8. Преслав
    #3
  9. Преслав
    #2

    Едва ли в България е по-различно. Не ги знам какво пият, но след онзиденшното фиаско което видяхме в Хавай едва ли пият нещо по-слабо.

  10. Лизи Гугуткова
    #1

    Какво им остава - това и препарати на алкохолна основа!
    Още нещо за обедняванено на рашките и данни за заплати от вчера:
    Населението на русия е затънало в микрофинансиращо робство! Само през декември институциите за микрофинансиране (ПФИ) издадоха на населението над 2,1 милиона кредита. Това стана абсолютен рекорд за последните десет години, пише RBC ежедневно.
    На половината от трудоспособното население заплатата не надвишава 25 хиляди рубли, на една трета от него е под 15

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.