Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нено Димов оттегли своя заповед за орязване площта на парк "Витоша"

Била издадена заради съдебно решение, но вече е обжалвана от природозащитници

3 коментара
Нено Димов оттегли своя заповед за орязване площта на парк "Витоша"

Заповедта на екоминистъра Нено Димов за намаляване на площта на природен парк "Витоша" с повече от 10 декара е била оттеглена от него. Причината за това е, че тя е била обжалвана пред Върховния административен съд от сдружение "Коалиция Природа България", съобщиха от Министерството на околната среда и водите във вторник.

Скандалът с орязването на територията на парка избухна, след като стана ясно, че в първите дни на януари в Държавен вестник е публикувана заповед на Нено Димов от ноември за изключването на терени с площ 10.32 дка, тъй като не отговаряли на характеристиките на защитени територии

От ековедомството обясниха, че два имота са изключени от границите на природния парк в изпълнение на две съдебни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 г. Те отменяли отказа на министъра на околната среда и водите да изключи тези имоти от територията на парка.

Процедурата, в която са предложени за изключване двата имота от Природен парк "Витоша" е започнала през 2003 г. На 27 юли 2016 г. тричленен състав на ВАС отменя решение на министъра на околната среда и водите от 2013 г, с което се отказва намаляване на площта на парка с двата поземлени имота. На 4 април. петчленен състав на ВАС потвърждава решението на тричленния. В изпълнение на тези решения, на 24 ноември Димов е издал заповедта за намаляване площта на парк "Витоша".

Тя обаче може да бъде обжалвана в едномесечен срок от обнародването ѝ, което и са на правили природозащитници. В жалбата си те са посочили, че въпреки решенията на Върховния административен съд, компетентният орган е трябвало да извърши нарочна проверка дали описаните имоти имат характеристиките на защитени територии.

"С оглед максималната защита на обществения интерес и на Природен парк "Витоша", министърът реши да назначи повторна проверка за изясняване на случая", съобщиха от екоминистерството.

Ако все пак се окаже, че имотите трябва да бъдат извадени от парка, това би било първото намаляване на територията на парка от 1934 г. насам, когато е създаден, коментира Тома Белев от Асоциация на парковете в България и бивш директор на парка.

Решението на министър Димов не е продиктувано от решенията на Висшия административен съд, защото те изискват произнасяне от комисия, а не изключването на имотите, коментира още Белев пред сайта "Дневник".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Калико Джо
    #3

    Рано или късно, националния парк Витоша ще бъде приватизиран между "приятелите-инвеститори" на правителството (това или следващото, няма значение), а за населението ше оставят само чукарите около Черни Връх, ако никой друг не ги иска.

  2. dimotimo
    #2

    Някой може ли да ми обясни какво означава този цитат, изваден от въпросния Държавен вестник от 2-ри? "...Народен парк "Витоша" е прекатегоризиран в природен парк,..." Това означава ли, че се "понижава" нивото на парка?

  3. Владимир Павлов
    #1

    Даааа! Нагло! Та това при периметър(обиколка) на парка от около 50 километра (50 хиляди метра) би означавало да се премести граничната илиния навътре с ужасяващите 2(ДВА) сантиметра. Не ги е срам!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.