Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Работодатели дължат 30 млн. лв. неизплатени заплати

4 коментара
Работодатели дължат 30 млн. лв. неизплатени заплати

Работодатели дължат общо 30 милиона лева неизплатени заплати. Това стана ясно на кръгла маса за трудовата експлоатация, организирана от омбудсмана Мая Манолова и Асоциация "Анимус". В институцията на обществения защитник до момента са постъпили около 5 хиляди жалби за неизплатени трудови възнаграждения.

Работата в тежки условия без трудов договор, извънредният труд са форми на съвременно икономическо робство, каза Мая Манолова. Тя посъветва засегнатите да се обръщат към нея за съдействие при гарантирана анонимност.

"Там, където сезираме незабавно Инспекцията по труда и се направят проверки, се издават предписания. В част от случаите настъпва промяна - работодателите си плащат", заяви омбудсманът.
Надежда Стойчева от Асоциация "Анимус" посочи като проблем, че за разлика от трудовата експлоатация, която е престъпление, нарушението на трудовите права се счита за административно нарушение, за което законът предвижда само глоба.

“Трафикът с цел трудова експлоатация е на второ място по брой жертви след сексуалната експлоатация“, коментира Манолова.

По думите ѝ най-сериозната причина за трафика с цел трудова експлоатация е икономическото състояние, безработицата в по-слабо развитите региони у нас, ниското образование и проблемът с работещите бедни, които по различни данни са между 400 000 и 700 000 души.

“Престъпленията с цел експлоатация се доказват трудно и което е още по-тревожно – се разпознават трудно. Средно годишно около 20 са образуваните наказателни производства. Това е проблем, който не засяга само България, той е изключително тревожен и в европейски, и в международен мащаб, защото по данни на Международната организация на труда, 21 млн. души са жертвите на трудова експлоатация“, допълни омбудсманът.

Тя цитира данни на Европол, които сочат, че приходите от трафик с цел трудова експлоатация се оценяват годишно на около 3.5 млрд. лв.

Омбудсманът обърна внимание и на факта, че терминът “трудова експлоатация“ се е “изпарил”, както от законодателството, така и в говоренето на институциите и експертите, защото по думите ѝ, е по-удобно да не използват такъв силен и тежък термин. Вместо това го заменят с „нарушение на трудови права” и “нарушение на трудовото законодателство”.

“Като че ли в живота тежкото нарушаване на трудовите права е елегантно, та трябва да му подберем елегантни изразни средства“, възмути се Манолова.

По думите ѝ, класическите форми на трудовата експлоатация – такива, каквито са в романите на Джек Лондон от XIX век, днес не съществуват – за 16 или 18-часов работен ден, но са налице тежките и лоши условия на труд, работа без трудов договор, а често дори и без заплащане.

“Това са съвременните форми на трудова експлоатация, с които аз като омбудсман, синдикатите като защитници на хората на труда, имаме предизвикателството да се борим“, категорична бе Манолова. 

Омбудсманът каза още, че напоследък зачестяват жалбите, които засягат нарушения на предвиденото работното време, като неплащането на работни заплати също е ключов проблем. 

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. tim
    #4

    Мая Костинбродска каквото и да каже - е лъжа! И конкретно по случая: около 3.1 млн са работещите в България; по 12 заплати по около 800 лв (средно) прави 30 млрд. лева годишно. Не са платени 30 млн. т.е о.1% от всички заплати НУЛА ЦЯЛО И ЕДИН ПРОЦЕНТ!!!!

  2. анита хегерланд
    #3

    Какво се случва, ако си поръчате храна в ресторант, консумирате я, и когато дойде сметката, обявите несъстоятелност и не платите?! Защо с работодателите да е по-различно?!

  3. симпатяга
    #2

    Нека да се изкажат и КРИБ,и АИК.....

  4. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.