Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лечение и проследяване на ефекта от нови терапии само в големи болници

1 коментар
Лечение и проследяване на ефекта от нови терапии само в големи болници

​Лечението на пациенти с 13 нови медикамента, които за първи път влизат в позитивния списък и ще се плащат от здравната каса, ще се провежда само в няколко университетски болници в страната, където ще бъде извършвана оценка на терапевтичния им ефект. Проследяването на терапевтичния ефект на новите лекарства, които са основно за онкологични заболявания, влезе в сила от началото на тази година и ще се прави за първи път, като целта е за тези медикаменти да се събират данни от употребата им в практиката и в последствие резултатите да служат за преценка дали да продължат да се плащат от здравния фонд.

"Болниците, които ще работят с новите 13 лекарства и ще проследяват ефекта от терапията с тях, трябва да бъдат университетски и в тях да има кадрово и апаратурно обезпечени структури по профила на съответното заболяване", съобщиха в понеделник от здравното министерство. От ведомството уточниха, че става въпрос за иновативни лекарствени продукти, които по данни на фармацевтичните компании са предназначени за много малък кръг пациенти, от порядъка на 10-15 души годишно.

След консултации с водещи специалисти и националните консултанти е било преценено, че е най-подходящо лечението и проследяването на ефекта от терапиите да се осъществява в големите университетски центрове, където пациентът ще получи най-доброто лечение.

За всяко конкретно лекарство има определени болници, в които ще се осъществява лечението и проследяването според профила на заболяването.

Ограничителната мярка провокира недоволство сред болници, които на практика няма да могат да провеждат лечение с новите скъпо струващи терапии, като основният аргумент е, че така пациентът се лишава от възможността да се лекува на най-близкото и удобно за него място. Против ограничението се обявиха и от пациентски организации "Заедно с теб".

От здравното министерство обаче увериха, че не става въпрос за рестрикции, тъй като списъкът с болници може да бъде променян по всяко време при доказана необходимост.

Сред болниците, в които ще се осъществяват и проследяват леченията са университетските болници "Света Марина" във Варна, "Свети Георги" в Пловдив, Специализираната болница по онкология в София, Специализираната болница по онкохематологични заболявания, "Царица Йоанна"- ИСУЛ, ВМА, "Софиямед", "Сити Клиник", университетската болница "Свети Иван Рилски", Специализираната болница по белодробни болести и някои други университетски болници, които имат капацитет по профила на съответното заболяване. Това по принцип са лечебните заведения, които поемат основния поток от тежко болни пациенти, като от списъка са изключени онкодиспансерите и някои по-малки специализирани частни болници.

"Освен това, след като конкретна фирма получи информация за лечебните заведения, които ще проследяват ефекта от нейните лекарствени продукти, тя има право на възражение. Важно е да се знае, че когато лекарствата на съответните фирми са преминали оценка на здравните технологии, фирмите са декларирали, че от лечение със съответния лекарствен продукт се нуждаят не повече от 15 души. Това е и основанието, поради което е нерентабилно в проследяването да участват всички болници в страната", коментираха от здравното министерство.

Ведомството гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения при доказана необходимост.

"Въвеждането на механизъм за проследяване на ефекта от новите терапии само по себе си е стъпка в правилната посока, защото говорим за здравеопазване, ориентирано към резултатите. Въпросът е начинът, по който става това, да не затруднява достъпа до лечение повече отколкото в момента е затруднен", коментира пред Mediapool Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, която обединява големите компании в бранша.

"Нашата позиция е, че въвеждането на механизма за проследяване не трябва да ограничава допълнително достъпа на пациентите до терапия и да ги кара да пътуват през цялата страна, за да получат лечение. Те трябва да го получават в най-близкото онкологично заведение, което е компетентно да приложи съответната терапия", посочи той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. trezwomislesht
    #1

    Фирмите производители как ще реагират на дадените оценки на лекарствата им? Предполагам че ще е преди да се публикуват резултатите. До сега лекарствата се внасяха след като са одобрени в почти всички страни от ЕС и САЩ. При нас оценката може и да се купи Много лесно.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.