Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Путин сравни тялото на Ленин със свети мощи, а комунизма – с християнството

12 коментара
Путин сравни тялото на Ленин със свети мощи, а комунизма – с християнството

Руският президент Владимир Путин сравни мумифицираното тяло на вожда на болшевишката революция Ленин със свети мощи, а комунизма – с християнството.

Според Путин, "православната вяра винаги ни е съпровождала" и е укрепвала в "особено тежките години", а по време на борбата срещу вярата в СССР, "когато унищожаваха свещеници, рушаха храмове", се създаваше нова религия.

"Комунистическата идеология е много сродна на християнството, в действителност", казва Путин във филма на журналиста Андрей Кондрашов "Валаам", като подчертава, че основните ценности на Кодекса на строителите на комунизма – "свобода, равенство, братство, справедливост" – "всички са заложени в Светото писание, там всичко това го има". Кодексът, по думите на Путин, "е сублимация и примитивна извадка от Библията".

Като друг аргумент руският президент привежда за пример Мавзолея на Ленин. "Ленин са го сложили в мавзолей – по какво това се различава от мощите на светиите за православните, или изобщо християните? Казват ми: "Не, в християнския свят няма такава традиция". Как да няма? Идете на Атон, погледнете, там има свети мощи, че и тук има светите мощи на Сергий и Герман", казва Путин.

Съветската власт, по същество, нищо ново не е измислила, само е "приспособила към идеологията си това, което човечеството вече отдавна е изобретило", заключва Путин.

За първи път за изнасянето на тялото на Ленин от Мавзолея и погребването му се заговари през 1991 г. след разпада на Съветския съюз, припомнят руски медии. За това са говорили политиците Анатолий Собчак, Юрий Лужков, първият президент на Руската федерация Борис Елцин.

Владимир Путин съвсем в началото на първия си президентски мандат ( през 2001 г.) заяви, че смята за преждевременно да се обсъжда погребването на тялото на Ленин. Според него, поколението граждани, които дълго време са живели при управлението на съветската компартия, ще решат, че "са се кланяли на лъжливи ценности и животът им е минал напразно".

Въпросът с погребването на тялото на Ленин отново започна активно да се обсъжда през 2017 г., по повод стогодишнината от Октомврийската революция. През април редица депутати от Либерално-демократическата партия на Русия на Владимир Жириновски и "Единна Русия" внесоха в Държавната дума законопроект за погребване тялото на Ленин. В мотивите се казваше, че "само по себе си тялото на Ленин не се явява символ на епохата, нито символ на обединението на нацията".

Журналистката и кандидат за президент на Русия Ксения Собчак предложи да се проведе референдум по въпроса. Лидерът на комунистите Генадий Зюганов нарече "пълни глупости" споровете за погребването на Ленин, а лидерът на Чечения Рамзан Кадиров призова да се погребе тялото на Ленин, заявявайки, че "трупът е гледан достатъчно" и предложи на Зюганов да се извини за думите си относно погребването на тялото на Ленин.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. ktn
    #12

    Боже, прибери си вересиите!

  2. Българофил
    #11

    Мумията на един от най масовите убийци в историята да се сравнява със светите мощи - това го може само подобен на него! А за сравняването на християнството с комунизма- просто нямам думи! Точно болшевиките на Ленин събориха хиляди църкви в Русия и подложиха на масови репресии всички вярващи християни!

  3. edin.drug
    #10
  4. daskal
    #9

    Чудни разсъждения! Простичко и ясно. Като за много прости, впиянчени и пропаднали слушатели. Да сравняваш комунизма с християнство е все едно да сравняваш концлагерите с обществената баня.

  5. анита хегерланд
    #8

    Руският президент едва ли мисли така, но неговите съкровени разсъждения и желания ще останат тайна за нас. По-важно е, че той се заиграва с комунистите, за да го подкрепят на изборите.

  6. ivancho ivanov
    #7

    Какви глупости за мужици! Че, и сквернословия! Болшевиките избиха правослвното си духовенство, че и всяко друго, сринаха и/или превърнаха в складове църквите и днес тоз подполковник от КГБ е станал християнин! Бре, голям нахал! Кога комунист е казал не нещо одобно на Христовите думи "Ако те ударят от една страна, подай и друтата"? Има, разбира се, истински християни в Русия, но този не е е от тия! И не може да бъде!

  7. Real ''Mickey''
    #6

    Тъпотиите на Путя. Всички опитвайки се да творят Нов Световен Ред пренебрегващи основни човешки и морални цености, са УБИЙЦИ. КомунизЪма-СоциализЪМА бил като Християнството???? Дръжте ме да не падна:)):) Тъпия Путя още не знае че тези които създадоха и фашизма и комунизма са същите които се опитват сега да създават поредния Нов Световен Ред. СЪС СЪЩИТЕ МЕТОДИ(които и Путя добре е изучил) Тръмп им набива канчетата и на Путя и ТурбоЛиберал Глобалистите. Стискам му палци.

  8. Филка Русофилка
    #5
  9. dimitardi100
    #4

    В Святото Писание пише също : Не кради ! Не лъжи ! Не убивай! Не пожелавай собственоста на ближния и т.н. Комунизмът е завоалирано репресивно, езическо образование на самообявили се за полубогове червени велможи и е много далече от Християнството !

  10. edin.drug
    #3

    Когато навремето съобщили на патриарх Тихон, че в мавзолея е избила канализацията и всичко е в л...а, той коментирал: "Каквито мощите, такъв и елеят!"

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.