Отново отричат нощните смени – опасни са за здравето

При жените повишават риска от някои форми на рак
15 яну 2018 17:15,
10
Отново отричат нощните смени – опасни са за здравето
Източник: Reuters

Известно както за медицината, така и за обществото е, че редовно полаганият труд във вид на нощни смени застрашава здравето и допринася за развитието на някои хронични заболявания. 

Ново проучване подсказва, че нощните смени са свързани у жените с близо 20% повишен риск от развитие на рак. А конкретно за злокачествени новообразувания на кожата, млечната жлеза и белия дроб се оказало, че процентът е още по-висок.
 
Дългогодишното полагане на нощен труд повлиява негативно върху т. нар. циркадианен ритъм – на сън и бодърстване. Той се регулира основно от наличието или не на светлина и на свой ред има отражение върху почти всички процеси в тялото, включително секрецията на различни хормони, телесната температура, храносмилането и др.
 
Работата на нощни смени вече доказано се разглежда като съпричастна към затлъстяването, сърдечносъдови заболявания и др. Сега екип от изследователи решил да проучи ролята ѝ и върху рака.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аман 9Съборен.....дрън-дрън....че то при соца имахме работа не за 3, а за 4 смени! А сега, като разрушиха ВСИЧКО, и кат няма работа за НИКОГО, още малко ще измислят че ВЪОБЩЕ Е ВРЕДНО ДА СЕ РАБОТИ! То сега само за забавления мислят.....ама туй "добро" е скъпо.....а пари няма!!! Затуй кредити, подработване, кражбички, др.ог.а.....това ни е ежедневието......и затъването! Защото с кредити е до време! Е вижти "идола си"...краварията, с НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЪЛГ! Ама тя поне има печатна машинка, а ние????
9
6
 
0
 
! Отговори
Аман преди 6 години
комунизма съборен с неговите закони
8
5
 
0
 
! Отговори
Евангелията не преди 6 години
Исус е пример в Неговите стъпки следваме бдеше молеше се на Бог по цяла нощ и правеше чудеса Исус облечен със Помазание
7
6
 
0
 
! Отговори
нормални сме преди 6 години
бдението не вредно не бодърстването също не е вредно не кой как го ,,възприема,, не
6
6
 
2
 
! Отговори
Аман от вази не893 преди 6 години
то и вас ви отричаме бсп опасни сте за здравето ама кво
5
4
 
1
 
! Отговори
добре сме хм преди 6 години
колко неща са от времето на бай тошо презапасяване с хляб здрави сме не ни мислете внушенията ви не се приемат винаги здрави сме не
4
4
 
0
 
! Отговори
лъжете преди 6 години
лъжете не з
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България хората цял живот бачкат нощни, които не се и плащат. Закона за нощният труд е още от времето на комунизма, работиш практически за без пари.
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата не пречи на живота камо ли нощните смени. На живота пречи изкуствената храна която е бъкана с химия. Мръсен въздух е имало винаги но той не беше причината да умират млади хора. В софия съм 4-то поколение. Кремиковци бълваше денонощно пушек и то не какъв и да е а като почнеше от бял минеше през черен и свършваше с червен. Но тези които работеха пещари доживяха до 85 години. На три смени се работеше и никой не умря нито от нощните смени нито от мръсният въздух. Защо ли? Сами си отговорете
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това кажете на престъпниците които направиха 12 часови нощните смени. В лукойл хората работят по 12 часа докато се приберът стават 13 и повече.И какво като е публикувате тази статия нищо комунистите ще си го преместят от единия в другия крачол ама тук за съд са и руснаците че позволиха това да се случи както и българските им послушковци