Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Русия пак се заигра с газовите амбиции на България

Отново поиска железобетонна гаранция за "Турски поток" и обвини ЕК в "не съвсем чистоплътна игра" относно "Северен поток"

20 коментара
Сергей Лавров

Москва отново се заигра с амбициите на България за изграждането на газовия хъб край Варна и желанието на правителството на Бойко Борисов един от маршрутите за доставка на суровина в газоразпределителния център да е втората тръба на проекта "Турски поток", който замени опорочените намерения за "Южен поток".

Говорейки за условията, при които Русия ще реализира другата част от "Турски поток" през Черно море и Турция до Европа, руският външен министър Сергей Лавров каза, че това ще стане, само ако бъдат дадени от Европейската комисия твърди гаранции за това, че проектът няма да бъде прекратен. По време на годишната си пресконференция той заяви, че в момента се строи първата тръба на газопровода до Турция, но "втората тръба ще се строи, само ако ние получим железобетонна гаранция от Еврокомисията за това, че те няма да ни извъртят съшия номер, както се случи с "Южен поток" относно България".

Проектът "Южен поток" бе спрян от Русия в началото на декември 2014 като мотивът бе съпротивата на България и Европейския съюз, който беше започнал две разследвания около газовия проект. Така се роди "Турски поток", а през пролетта на 2017 г. "Газпром" започна да строи подводното трасе на първата тръба, която ще задоволява изцяло нуждите на турския пазар. Втората трябва да стига до Европа, но "Газпром" все още не е решила дали това ще става през Гърция или през България. София, за да осигури суровина за планирания свой газов хъб, започна отново да ухажва Русия и дори миналия юни бе подписано споразумение относно реализацията на "Турски поток" до България, но последно преговорите бяха за това дали трасето да е директно до Варна по дъното на Черно море, или по-дългия сухопътен маршрут през границата с Турция, което означава повече транзитни такси за "Газпром".

Сега Лавров каза, че България отново е готова да разгледа възможността да приеме втората тръба на "Турски поток". "Ние сме готови на всякакъв вариант, който обаче трябва да бъде стопроцентово гарантиран от Европейската комисията, който да не бъде прекратен", заяви той, цитиран от водещи руски медии като ТАСС и РИА Новости.

Още през август 2016 г. руският президент Владимир Путин също поиска железобетонни гаранции от Брюксел, но по повод възобновяването на проекта "Южен поток". В България обаче на втората тръба на "Турски поток" се гледа като на проект, заместващ "Южен поток", тъй като става въпрос за същия капацитет на съоръжението.

На свой ред от Еврокомисията заявиха, че ще се прецени дали да даде гаранции за доставките на руски газ за хъба "Балкан" след като стане готово предпроектното проучване за източниците на суровина, рентабилността и моделите за финансиране на проекта. Брюксел дори отпусна близо милион евро за изработката на това проучване, което трябва да стане в следващите месеци и междинните му резултати да бъдат обявени през март на среща в София в рамките на българското европредседателство, посветена на газовия хъб.

Лавров коментира и друг важен за усилването на руските газови позиции на европейския пазар проект – Северен поток 2". По думите му в момента в Еврокомисията върви дискусия "за това как специално, със задна дата, да измислят някакви нови правила против друг руски проект – "Северен поток 2". "Не съвсем чистоплътна игра, разбира се. Но се надявам, все пак особено големият икономически характер на този проект, неговата подкрепа като икономически и търговски проект от водещи европейски енергийни компании все пак да не позволи да преобладава такава не много коректна игра", заяви руският външен министър.

Той се спря и на противодействието от страна на САЩ спрямо руски енергийни проекти и за пореден път подчерта, че "че тук се забелязва и страх от честната конкуренция". Според него САЩ преминават към нечестна конкуренция, към политически натиск над европейските страни да строят терминали за втечнен газ и да получават по-скъп газ. "Това си е избор на европейските страни, ние изхождаме от това, че те трябва сами да разберат своите икономически интереси. Ако са готови да харчат повече, значи това е тяхното решение", каза още Лавров.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
    #20
  2. Дядо ми Петър
    #19

    Когато един БАЛКАНСКИ РЪБ сънува денонощно ХЪБ, много лесно е да го хванеш на руската кукичка. Особено когато бай ви Тошо му е ментор, патрон и кумир.

  3. Лизи Гугуткова
    #18

    Австрия ще започне да купува втечнен газ в Катар Австрия - основният партньор на Русия в газовия пазар в ЕС - ще започне да купува в Катар втечнен природен газ. В сряда, дългосрочния договор за закупуването на катарски втечнен природен газ, сключени австрийската петролна и газова компания OMV, според The Gulf Times. Доставчикът ще Qatargas 4 - джойнт венчър между британско-Dutch Shell и Катар газов монополист Qatargas - най-големият доставчик на ВПГ в света, в портфейла на поръчки, която е 42 милиона тона годишно (около 60 милиарда кубически метра). От руския печат

  4. Лизи Гугуткова
    #17

    "Германия и ЕС са заинтересувани от запазването на транзита на газ от Русия през Украйна. "Запазване на ролята на Украйна като транзитна страна за руския газ е в интерес на Германия и други държави от ЕС. Това каза говорителят на германския кабинет Щефан Seibert."

  5. Венелин Велев
    #16

    Повече от три месеца сондиращият кораб в "Хан Аспарух" дълбае "Рубин-!" и вече трябваше да е достигнал целевия хоризонт. Отникъде никаква информация! Все пак, колкото и да се бавят нещата, в тримесечния отчет на "Тотал" ще се види дали от трънката ще излезе заяк. Само че за да се разработва находище под 2 км вода, трябва под трънката да има слон. Хъб на българска територия без голям доставчик няма да стане. Търси се възможен такъв и той е ясен. Друг няма... Съвет към четящите: пестете си времето.

  6. анита хегерланд
    #15

    Проблемът тук е, че енергията и политиката се смесват по мръсен начин.

  7. Лизи Гугуткова
    #14

    Руският генерал-полковник Леонид Ивашов каза, че Русия е влязла във войната в Сирия, за да защити интересите си на европейския газов пазар. Такова изявление Ивашов направи на живо излъчване при пропагандиста на Кремъл Владимир Соловьов.
    "Ако Русия не беше влезла там и режимът на Башар Асад падне, въпросът за оцеляването на руския бюджет вече ще бъде много остър днес, защото има три газови тръби, които се бият да минат от там", каза Ивашов. Той обясни, че това е Катар, който има най-големите запаси

  8. Коментарът е изтрит в 08:47 на 2 октомври 2023 от автора.
    #13
  9. Bлaдo
    #12

    само ти не си разбрал, тавариш хибриден гризач (9) - Плевнелиев я обяви войната и даже я спечелихме ;-) - рУсия (пУтината ти матушка) бе победена и унизена, след което клекна и намали наполовина цената на газа ;-) Забравил си... или боли, като си спомниш? :-)))

  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #11

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.