Ford залага всичко на електромобилите

Концернът влага $11 млрд. в развитието на електрически коли
15 яну 2018 09:00, Бойчо Попов
11
Ford залага всичко на електромобилите
снимка: Ройтерс

Американският автомобилен производител Ford Motor Co. ще увеличи повече от два пъти разходите си за електрифицирани превозни средства, като подсили инвестициите си в сегмент, за който автомобилната индустрия счита, че ще нарасне значително спрямо това, което сега е само малка част от пазара.

Ford планира да инвестира до 11 млрд. долара в развитието на електрически коли. До 2022 г. концернът трябва да разполага с общо 40 такива модела, които ще са или напълно електрически, или ще са задвижвани с хибридни двигатели, предава Bloomberg, цитирайки Джим Фарли, президент за световните пазари, по време на презентация на автомобилното изложение в Детройт. В края на 2015 г. концернът заяви, че ще инвестира 4,5 млрд. долара до края на десетилетието, припомня агенцията.

„Тези 11 милиарда долара, които виждате, това означава, че залагаме всичко", заяви пред репортери в Детройт изпълнителният председател на Ford Бил Форд. „Единственият въпрос е дали клиентите ще са с нас, а смятаме, че ще го сторят".

След като пионерът на електрическите превозни средства Tesla Inc. надмина Ford през миналата година по пазарна стойност, вторият по големина автомобилен производител в САЩ замести тогавашния главен изпълнителен директор Марк Фийлдс. Заместникът му Джим Хакет обеща да намали разходите и да премахне някои модели автомобили от серията, за да пренасочи бъдещето на компанията към пикапи, SUV и електрификация.

С намаляването на разходите за батерии и завишени изисквания на регулаторите по целия свят за двигателите с вътрешно горене автомобилните производители засилват залозите си по отношение на изцяло електрическите модели. И въпреки че сегментът обхваща по-малко от 1% от годишните продажби в САЩ, очаква се глобалното търсене да нарасне, тъй като правителствата постепенно налагат забрани пред бензиновите и дизеловите двигатели, а батериите достигат ценови паритет с традиционните мотори.

Ford очаква стандартите за икономия на гориво и замърсяване да станат по-строги „и с право“, казва Радж Наир, ръководител за северноамериканските операции на Ford.

„Вярваме, че създаденият от човека въглероден диоксид допринася за изменението на климата и имаме какво да направим по въпроса", казва той.

От планираните 40 електрифицирани модела, 16 ще бъдат само изцяло електрически. Компанията идентифицира само един модел по име, който ще излезе през 2020 г. и е наречен Mach 1. Той ще бъде електрически SUV. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние не сме дорасли, нормален електрик изисква място за зареждане, т.е поне в двора на къщата или в гаража да имаш електричество.Така, 3 милиона автомобила паркирани в градинките, коя от къде ще зарежда? директно от дърветата? или ще си пуснат удължител от апартамента? :)просто сме за никъде....
10
0
 
4
 
! Отговори
LosHo преди 6 години
TESLA заедно с Google смениха правилата на играта ! Да не забравяме какво стана с марки като Ериксон и Нокия... На гребена на вълната си мислеха, че няма кой да ги настигне и бум.. Така ще стане и с автомобилната индустрия. Компаниите, които не се ориентират навреме, после ще страдат.
9
2
 
3
 
! Отговори
смях преди 6 години
Електромобил за 25 к лева, 200 коня, климатроник, ел стъкла и 300 км пробег. Нека ще.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема с електрическите коли е че потребителите си искат удобствата достигнати при колите с ДВГ. Искат 3 тонен джип с 8оо км преход с едно зареждане. Развитието на техниката в момента това не може да го предложи. А когато може то ще за сметка на нещо друго. Нещо друго от което още не сме загрижени да се пазим
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ВСИЧКИЯТ ЕВРООТПАДЪК - В БЪЛГАРИЯ
6
0
 
5
 
! Отговори
До Германия преди 6 години
Ако си бил в Мюнхен щеше да видиш доста често i8 който си е изцяло електрически. БМВ определено залагат също доста на ел. коли. Това че у нас има 3 ел. автомобила не е от особенно значение - така или иначе тук не сме пазар който да диктува на производителите. Но когато Германия и Франция забранят на дизеловите автомобили да влизат в центъра на градовете нещата ще се обърнат. А това ще е факт до 4-5 години. А форд просто следват тенденцията.
5
1
 
3
 
! Отговори
Сс преди 6 години
Ейй четири коментара и четиримата злобни или недоволни......нещастници
4
3
 
3
 
! Отговори
Германия преди 6 години
Те залагат залагат,както и БМВ и Мерцедес и много други😂 същевременно Дизеловите лимозини неспират да вървят по поточните линии.*** данданията с тези електро.Хубу няма нищо лошо обаче да правиш луди реклами,и пропаганда с тези Електро(става въпрос за всички марки) все едно да четеш всеки ден как Ким Чен ще изстреля ракетите
3
2
 
8
 
! Отговори
хх преди 6 години
О Лада, велика марка, преди 50 г. обявиха че разработват и формула 1.И сега Ферари,Мерцедес и Редбул треперят ли треперят...
2
6
 
6
 
! Отговори
Велев преди 6 години
Тия се сетиха, те Лада отдавна вече разработват към 30 модела електромобили :)
1
13
 
2
 
! Отговори
Сметко преди 6 години
"40 такива модела, които ще са или напълно електрически, или ще са задвижвани с хибридни двигатели"Например - 1 електрически модел и 39 пушещи хибрида?