Рекордно търсене на офиси в София през 2017-а

Около 340 хил. кв. метра са в строеж в момента
12 яну 2018 22:50, Миглена Иванова
7
Рекордно търсене на офиси в София през 2017-а
Снимка: Pixabay.com

Изминалата 2017 г. година премина с тенденция на нарастващо търсене и предлагане на офис площи в София. Близо 110 хил. кв.м. получиха разрешение за ползване, в резултат на което общият инвентар нарасна до 1,87 млн. кв.м, посочва се в анализ на консултантската компания MBL.

Около 340 хил. кв.м са в строеж в момента, от които 200 хил. кв.м са очаква да бъдат завършени до края на 2018 г.

Планирани са още над 300 хил. кв.м., които се предвижда да бъдат завършени в периода 2019-2021 г.

След силния спад в началото на годината до 9% свободните офис площи се стабилизират през миналата година на нива около 10% като дял от общия инвентар, показват още данните на компанията.

Незаетите клас А и Б офис площи в София към декември са 187 хил. кв.м, което е ръст от 10 хил. кв.м спрямо този период на миналата година.

Търсенето през 2017 г. отбелязва рекордни нива за последните 10 години. Новонаетите площи достигат близо 145 хил. кв.м спрямо 125 хил. кв.м за 2016 г. Обемът на нетно усвоените площи се запазва на нива около 85 хил. кв.м.

Най-предпочитани от наемателите и, съответно, от строителните предприемачи и инвеститори, продължават да бъдат зоните на булевард Цариградско шосе, Лозенец/Хладилника и района на Бизнес Парк София, където високата степен на отдадени площи на ранна фаза от проекта се запазва.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: офисинедвижими имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея на бул. "Васил Левски" в София и гледам, че за по-малко от година направо половината офиси и магазини и каквото друго има за имане - затвориха врати и се изнесоха... Хайде не лъжете народа, няма кой да ви повярва!!!!!
6
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааааа софията
5
0
 
14
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
Имаше една песничка...Надувайте балона ,надувайте момчета да стане на парчета...Много актуална за бизнеса с недвижимите имоти.
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Офис сградите са празни, а имало рекордно търсене. Кого заблуждавате и с каква цел го правите. Хора не останаха в България и кой ги търси пустеещите офис сгради.
3
4
 
5
 
! Отговори
0т Cидней Авcтpaлия преди 6 години
Еми пращай поздрави на Австрия от Австралия. Те европейците къде мигрират мислиш, от 30 години насам се местят тука включително и Австрйци, аз познавам лекари и хирурзи австрйци мигрирали тук и вече са с гражданство като мен. И унгарки много красиви познавам тук дошли по същото време когато и аз преди 5 години. Тук е нещо като нова Европа, европейска култура и развитие но без да са налазили нелегални нашественици. Нещо като Европа от преди финансовата криза. Успех в Австрия, и късмет!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еха, благородно ти завиждам. За мен Австрия е най-цивилизованата европейска страна. Как я избрахте, в кой град... :)))
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добре. От 1. март ви харизвам и моя. Зиминавам със семейството си за Австрия и няма дори транзит да мина повече през това наше жалко подобие на държава.