Световната банка оптимист за икономиката на България

В дългосрочен план има риск от забавяне на икономическия растеж
Обновена: 10 яну 2018 11:11 | 10 яну 2018 10:50, Бойчо Попов
10
Световната банка оптимист за икономиката на България
снимка: Pixabay

Световната банка повиши отново прогнозата си за ръста на икономиката на България през следващите няколко години. Според новия годишен доклад на банката Global Economic Prospects за 2018 г. икономиката на страната ще се разшири с 3,9% през 2018 г. и с 4,0% през 2019 г., преди отново да се забави леко до 3,9% през 2020 г. За сравнение, предишните прогнози на банката от юни 2017 г. бяха за растеж от по 3,7% през тази и следващата година.

Банката запази оценката си за растежа на България за миналата година – до 3,8%.

Световната банка очаква, че глобалният икономически растеж ще се ускори до 3,1% през 2018 г. след по-силната 2017 г. Според институцията възстановяването на инвестициите, производството и търговията продължава, а развиващите се икономики, разчитащи на износа, се възползват от укрепващите цени на суровините.

Банката обаче смята, че това до голяма степен е краткосрочно подобрение. „В дългосрочен план забавящият се потенциален растеж поставя в риск подобряването на жизнените стандарти и намаляването на бедността по света“, предупреждава банката в доклада си. Според прогнозите глобалният растеж ще се забави до 3,0% през 2019 и 2,9% през 2020 г.

Очакванията се растежът в развитите икономики леко да се забави до 2,2% през 2018 г., докато централните банки постепенно премахнат стимулиращите се програми. Икономиката на развиващите се пазари обаче ще продължи да укрепва и ще ускори разширяването си до 4,5% през 2018 г., докато износителите на суровини продължат да се възстановяват.

Положително според Световната банка е, че 2018 г. може да се окаже първата година от финансовата криза насам, в която глобалната икономика ще работи на изцяло или на почти на пълни обороти. Очаква се застоят в икономиката да се разсее, поради което централните банкери ще трябва да преосмислят паричните си и фискални инструменти, за да стимулират растежа и да обмислят инициативи, които биха подкрепили дългосрочния потенциал.

Забавянето на потенциалния растеж в по-дългосрочен план се дължи на годините отслабващ ръст на производителността, слабите инвестиции и застаряващото население в трудоспособна възраст, пише още в доклада. Забавянето ще се разпространи широко, засягайки икономики, които формират над 65% от глобалния БВП.

„Без усилия за съживяване на потенциалния растеж, спадът може да продължи и следващото десетилетие и да забави средния глобален растеж с четвърт процентен пункт, а средния растеж на възникващите пазари и развиващите се икономики - с половин процентен пункт през този период“, твърди Световната банка.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия от Световната банка са най-големите лъжци и манипулатори ...............като знам кой е един от големите шефове там...нашта Кристалинка Георгиева.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталинка се грижи за рекламата на Борисов, нали си я взеха обратно в Светоната банка.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
глейте ко ше ви кая - тея сфетовни банки, Фондове - мондове, НАТО и щуротии взеха да се излагат яко - мазало след мазало ...стягайте се идат размирни времена за целият свят нещо ней както трябва !!! звездите ми го говорят АААаааААААаааааааААааааааАААа Нострадамеее тикво пиянааа много *** стана на земятаааа айде нема нужда !!!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сфетовната банка се е побъркала !!! ......... егати банката егати и сфетъ ! пиши го голям батак цялото туй !
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам каква економика има във България
5
0
 
9
 
! Отговори
Бай Ставри преди 6 години
За умрелия или добро, или нищо!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А,и да гушнем букета като държава и народ Световната банка ще е оптимист!!!Оптимизмът й никога не свършва!!Ама мерките били неправилни,ама пропадала държавата,пропадала икономика,пропадал бизнес в тях.............Световната банка не я интересува!!Важното е да теглят заем след заем и да затягат колани по предписание на същата!!Апропо към 31.09.2017 общият ни външен дълг вече е ЧЕТЕРИКРАТНО по-голям от този на *** преди 28 години-39 МИЛИАРДА ДОЛАРА!!!Кой видя полза от тези заеми??
3
1
 
20
 
! Отговори
маке преди 6 години
и тия от банката не са уред ква икономика кви пет лева мизерия батки мизерия
2
1
 
21
 
! Отговори
Морски преди 6 години
България умира.Световната банка поробва държавите за векове напред.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, с крадливата политическа класа и масонски бизнес елит и единият град икономика до 2030-та с няколкото млади в него, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, плюс все по-агресивни планетарни промени :D Все повече се убеждавам, че икономистите и капиталистическият масонски елит са напълно неадекватни на обективната реалност на Космоса и това което предстои със Земята.

Спонсорирани публикации