Световната икономика – по-здрава, отколкото мислим

Устойчивостта ще проличи при нормализирането на лихвите
4 яну 2018 21:10, Бойчо Попов
16
Световната икономика – по-здрава, отколкото мислим
Снимка: Ройтерс

Победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ още не беше отшумяла, когато Пол Кругман убедено подпечата съдбата на глобалната икономика. „Тръмп ще донесе глобална рецесия“, обяви носителят на Нобеловата награда за икономика на сутринта след победата на Тръмп в Twitter. Няколко дни по-късно той добави още няколко реда в същия смисъл в редовната си колона в New York Times. Други икономисти не реагираха толкова крайно, но като цяло бяха единодушни в едно – един такъв шок, като Тръмп в Белия дом, ще има икономически последици за всички.

Е, 13 месеца по-късно никой вече не споменава за този шок. Дори напротив – в икономически план миналата година мина всички очаквания. На международните борси индексите бързаха от един рекорд към следващия. Световната търговия също се разви изключително добре, глобалният икономически ръст също изненада положително. Официални данни все още няма, но в последния си анализ Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) очаква ръст от 3,7 на сто – най-високия от 2011 г. насам. Това е и с 0,3 процентни пункта над пролетната прогноза на организацията.

Забележим факт за изминалата година е, че за първи път от много години насам почти всички региони допринасят за възхода. Развиващите се пазари Бразилия и Русия оставиха зад гърба си продължителните рецесии, Китай продължава да расте с около 7 на сто. Но преди всичко трябва да благодарим на положителните изненади в индустриализираните страни, като САЩ, Япония и еврозоната.

Къде може да се крият източниците на този неочаквано силен растеж? От една страна – в политически аспект всичко остава учудващо спокойно. Обявеният от Тръмп план „America first“ засега остава просто шумна заявка, а търговска война между САЩ и Китай поне засега не се задава. В Европа преговорите за Brexit преминават без излишна и шумна драма, а изборите в Холандия, Франция и Германия доведоха до успех за някои шумни антиевропейски движения, но не и до много повече.

От друга страна, след драматичния срив на цените на петрола през 2014 г. в момента суровината остава сравнително евтина, което действа като безплатна конюнктурна програма за големите страни износители.

Но може би най-важната причина остава политиката на централните банки – в Токио, Вашингтон и Франкфурт. Банкерите продължават да снабдяват пазарите с евтини кредити и пари и ще продължават в същия дух и през следващите години. Това вероятно ще доведе до стабилен ръст и през 2018 г. Международният валутен фонд (МВФ) предвижда за новата година растеж от 3,7 на сто.

Продължението на коментара вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До момента най - яките икономисти не са Ленин и Сталин, а Карл Маркс. Неговия анализ на икономиката се ползва като основоположен за ВСИЧКИ икономически теории. Но се ползва по различен начин.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-здравата част на световната икономика е руската икономика, защото е наследник на свръх здравата съветска икономика, която пък е рожба на най-яките икономисти Ленин и Сталин. Точка по въпроса.
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Но може би най-важната причина остава политиката на централните банки в Токио, Вашингтон и Франкфурт. Банкерите продължават да снабдяват пазарите с евтини кредити и пари и ще продължават в същия дух и през следващите години" ???????!!!!ФЕД качва лихвите вече цяла година!!!Така и ще бъде следващата година.ФЕД свива баланса от ноември 2017.Така ще е години напред.Какви евтини пари, какви 5 УевЪ.
11
0
 
0
 
! Отговори
Екунумист преди 6 години
Само не ми е ясно защо са слагани минуси на коментарите.
10
0
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
в момента в който централните банки почнат да вдигат лихвите цените на всички активи вклюаително и на имотите ше отидат на кино .... поне с 50 % по -ниски ше станат .... същото важи и за акциите а облигациите ......ФЕД почна следва ЕЦБ ....след тва сме ние .... който тегли кредит да му мисли ..... пак ше има наиграли се !
9
1
 
2
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
не е пвседо - наука просто много от вас не я знаят ..... просто у нас няма ни 1 свестен учебник по икономика ...иконмиката си има правила ако ги знаеш може да направиш и много пари ..... но малко ги знаят ! научете кво е инфлация , дефлация ,. лихвени проценти и тн .... и може да ви станат ясни нещата ... как се контролира света ....
8
0
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Както казваше някога бай Тошо -" Икономиката -икономична, дело на всеки."
7
0
 
4
 
! Отговори
Фалш преди 6 години
Много сте късопаметни.2008 *** беше същото.Вижте цените на жилищата в София.Банките надуха нов балон с техните изкуствени лихви по спестяванията на хората.
6
4
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Самата икономика е една измислена, псевдо-наука. В основата си има съчинени понятия, които някакси са отвъд математиката, което означава, че са погрешни.Всичко грешно се изправя във времето, за това е само въпрос на време тази схема да се провали с гръм и трясък.
5
2
 
5
 
! Отговори
фалшиви новини преди 6 години
много фалшива новина - общия дълг на Китай мина 300% от БВП, очаква се цели градове в Китай да почнат да дефаултват по дълга си, Гърция само външният и дълг е 190% от БВП (почнахме да им даваме спасителни пакети като бяха на 115%, т.е. 75% влошаване оскакто ги спасяваме), в Италия 114 банки се очаква да фалират, Дойчи Банк беше спасена миналата година с капитал на Китайски фонд - същият фонд се говори, че в момента е несъстоятелен и без ликвидност и т.н. абе всичко е 6+....
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФЕД започна вдигането. ЕЦБ е по-назад.
3
3
 
7
 
! Отговори
да бе преди 6 години
Като всичко е толкова розово защо не вдигнат лихвените проценти до нормалните им нива, нали минаха вече 10 години от последната криза. Какво спира Федералния резерв да вдигне лихвите?
2
1
 
8
 
! Отговори
да бе преди 6 години
Така разправяха и няколко месеца преди Голямата рецесия. Всичко е 6, всичко е супер и... БУМ! Вземат ли да хвалят икономиката, значи нещата са тръгнали по надолнището.
1
2
 
1
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво!Чудесни новини за Света и за Цивилизацията след година на чудесно управление от страна на световните лидери!Браво!

Спонсорирани публикации