Австрийският централен банкер: Да регулираме биткойна !

Новотни предлага и облагане с ДДС за криптовалутата
3 яну 2018 12:15, Бойчо Попов
36
Австрийският централен банкер: Да регулираме биткойна !
снимка: Ройтерс

Управителят на австрийската централна банка Евалд Новотни за пореден път призовава за регулации за биткойна, като този път поиска и данъчно облагане с ДДС за криптовалутата.

"Не може да допускаме това – да решим да спрем да печатаме банкнотата от 500 евро, за да се борим срещу прането на пари, да налагаме толкова строги правила дори за малките спестовни съюзи, за да гледаме безучастно след това как с биткойна се перат пари в целия свят. Има спешна нужда от действие", казва Новотни, който е член на Съвета на Европейската централна банка (ЕЦБ), пред германския Süddeutsche Zeitung.

По думите му трябва да се заложат правила, каквито има и при други финансови сделки. "Всички участници в дадена трансакция открито трябва да показват идентичността си. По този начин биткойнът може да се срине", добавя той.

"Има нужда да облагаме биткойна с ДДС, тъй като той не е валута", твърди банкерът. 

През 2017 г. курсът на криптовалутата скочи с около 1 400 на сто. Една от причините за ръста е въвеждането на фючърсни сделки от две големи борси и навлизането на биткойна по този начин в класическата финансова система.

Във вторник един биткойн се обменяше на платформата  Bitstamp за 14 102 долара, лек ръст спрямо понеделник. В началото на 2017 г. цената бе около 1 000 долара за биткойн.

Това не е първият път, в който Новотни призовава за по-засилени регулации. "Европейският съюз трябва да се замисли за регулиране на биткойна", заяви той в началото на декември.

"Само заради мащаба със сигурност става все по-необходимо да се обсъди дали трябва да има регулации и под каква форма да бъдат те", каза тогава Новотни. 

Още икономически новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
"Биткойна е ПРИБЛИЗИТЕЛНО безконтролен." еXперте я кажи колко е това "приблизително", като "приблизително" бременна ли (като си се запознал с техническата информация за биткойн-а)?
35
0
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 33,С риск да стана досаден, въпроса дали се пише с "й" или с "и" е въпрос на превод, ако ще се чувстваш по-спокоен за инвестицията си, бих го написал на английски - "bitcoin". Coin, се превежда "монета" и буквално произношението му е "ко:йн". Ти както искаш си го превеждай, нали разбра за какво става дума?
34
1
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 30,То хубаво ще си купиш злато, ами за да си купиш хляб от 1,20лв., колко ще ти вземат за самата транзакция...пет лева. А отначало казваха,, че транзакциите били безплатни!? Който шарани клъвнат ще бъдат пРажени. Кой дава без да взима 1000 и повече %-та печалба. Няма такова жЮвотно.
33
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Биткойн, не се пише с "Й". Невежеството е всеобхватно! Направете си проверка с множественото число КОИНИ и КОЙНИ. Кое ви звучи по правилно?!
32
1
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 31, Ами ако искаш и на патагонски го напиши, все тая! Досега са изкопани 17-18млн. Къде ги видя 5млн. неизкопани?! Ти наясно ли си колко са пуснати на пазара? Ако не знаеш, аз ще ти кажа - 12-13млн. Липсващите 5млн. ЕКСПЕРТИ обясняват много уклончиво и без логично обяснение. "Изгубих" много време с този биткойн, но поне се научих да не инвестирам в наркотици!
31
0
 
0
 
! Отговори
BTC преди 6 години
до Hafen die Wahrheit:Смешно е, че даже и 5мин не си отделил да прочетеш нещо за това животно крипто валутата,а си тръгнал да го коментираш. Липсват биткоини, защото още не са изкопани, 2024 може би ще се случи това. Да ти го напиша още един път на немски да разбереш има ли нужда?
30
0
 
2
 
! Отговори
Hh преди 6 години
хафне, хафне..объркАл си се нещо.. с биткойн можеш да си купиш дорри и златоbitgild dot com
29
0
 
3
 
! Отговори
Портфейл: преди 6 години
20% във акции на големи международни компании които носят дивиденти.10% във акции на прохождащи иновативни компании със потенциал за голям растеж.30% във земеделска земя която носи рента всяка година.20% във крипто валути и всички технологии свързани със блокчейн.10% във физическо злато (монети) което се съхранява на сигурно място. (За всеки случай!)10% във кеш. Долари, евро...Преводите и плащанията постепенно започваме да ги правим със крипто валути. А пари във банки почти не държим.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или тотално държавата трябва да си прекрои финансовата и данъчната система и приема криптовалутите или изобщо не трябва да опитва с частични действия.Аз ако съм ББ ще обявя Ивайловградско за Биткойн зона. Така и така по-зле не може да стане там. Поне да видим дали няма да живне района. Може пък да стане най-популярното място в Европа...
27
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Логичната стъпка е самите правителства да ограничат биткойн-а.
26
1
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
25,Твоя си работа! Като искаш купувай си биткойни и си ги дръж, като юбилейни марки, чакайки спекулативна печалба. Аз не съм голям разбирач, чел съм малко, но достатъчно за да разбера, това което съм написал в пост 23. Ти щом разбираш повече, ще станеш милиардер с това си начинание. Успех!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die Wahrheit"Защо са в в обръщение с 5млн. по-малко?"Покзва, че не си отделил и 30 минути за да прочетеш техническата документация на биткойна. Нормално е - глупавите и ограничени хора се плашат от нещо, което не могат да разберат. После за да не ги е страх искат да го контролират.Няма да ви се получи. Биткойна е приблизително безконтролен. А дори и да успеете да го контролирате, той просто ще умре и ще бъде заменен от някоя резервна криптовалута. С ДДС ще облагат - дедовия.
24
3
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Най - точното определение за биткойн-а е декоративна валута. Т. ест имаш я, но нищо не стои зад нея и с нея не можеш да си купиш НИЩО! Докато от златото може да си направиш дрънкулки или като покритие на ценните книжа стои някаква фирма или държава, то биткойн-а е напълно имагинерен. Толкова имагинерен, че повече не може да бъде. Ако някой си мисли, че в момента биткойн-а не е регулиран, много се лъжи! Защо са в в обръщение с 5млн. по-малко? За да могат да се контролират всички останали.
23
2
 
3
 
! Отговори
яЗЕКА преди 6 години
Toя е *** като асансьор. Има хиляди фалшификати на неговите книжни пари, да ми покаже един крипто жетон фалшифициран да го видим...След няколко години, неговите ще си останат само едни хартийки и като отиде в магазина ще искат крипто, щото няма да му повярват, че сам не си ги е напечатал.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е валута а продукт. Никога няма да стане валута защото има прекалено ограничено количество от него.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Деривативите върху биткойна се търгуват на борсите и банките печелят от тях. Обаче волатилността е много голяма и предизвиква блокажи на търговията, затова човека се притеснява
20
1
 
8
 
! Отговори
И на въздуха преди 6 години
сложи едно ДДС. Така де, какви са тия нагли поданици - дишат и не плащат...
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно, битпанда е австрийска. Явно някаква голяма игра се случва. Този чичо е просто кукла на конци. Скоро ще ползваме Виена за избягване на данъци.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали този еврогейтак съзнава, че всяко подобно изказване вдига цената на биткойна с няколко процента? Или може би точно това е целта?
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ахахахаха, този добре ме рзсмя.

Спонсорирани публикации