🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейският съвет: Brexit преговорите продължават, реформата в еврозоната се отлага

Полша и квотното разпределение на мигрантите бяха други разделящи теми

Реплика на Доналд Туск (на втори план) относно неефективността на квотите за бежанци доведе до институционална война между ЕК и Съвета на ЕС
Реплика на Доналд Туск (на втори план) относно неефективността на квотите за бежанци доведе до институционална война между ЕК и Съвета на ЕС
Реплика на Доналд Туск (на втори план) относно неефективността на квотите за бежанци доведе до институционална война между ЕК и Съвета на ЕС    ©  Reuters
Реплика на Доналд Туск (на втори план) относно неефективността на квотите за бежанци доведе до институционална война между ЕК и Съвета на ЕС    ©  Reuters

В комбинация от разцепления по едни теми и твърдо обединение - по други - така премина последният годишен Европейския съвет, който се проведе в Брюксел на 14 и 15 декември. Водещите теми на него трябваше да бъдат социално-образователните, изграждането на общи планиращи структури в областта на отбраната (PESCO), както и обявяването на напредъка в Brexit преговорите.

Темата за реформата в еврозоната остана на изчакване заради липсата на ясното по отношение на бъдещия управленски формат в Германия.

От трите теми, само последната зае водещо място, а редица други - включително неразбирателство по въпросите на миграцията и потенциалното отнемане на правото на Полша да гласува в Съвета заради процедурата за нарушение на върховенството на закона в страната, която се води срещу Варшава от ЕК. Темата за реформата в еврозоната пък остана на изчакване заради липсата на ясното по отношение на бъдещия управленски формат в Германия.

След Brexit пробива

Темата, която обедини европейските лидери, беше тази за прогреса на Великобритания по въпроса с излизанеот ѝ от ЕС. Европейските управляващи взеха единодушно решение, че напредъкът в преговорите е достатъчен, за да се продължи с втората им фаза. В нея трябва да се реши какви ще бъдат бъдещите търговски отношения между двете страни, както и колко дълъг ще бъде преходният период след края на преговорите през март 2019 г., в който Лондон ще продължи да е част от общия пазар, митническия съюз и политиката за свободно движение на ЕС.

Всички европейски правила и директиви също ще важат в този период, пише още в заключителното комюнике на Съвета на ЕС. Великобритания ще остане под юрисдикцията на Съда на ЕС и ще може да преговаря, но не и да приема, нови търговски споразумения с трети страни по време на преходния период.

Новите преговори ще получат отделен мандат от европейските лидери през януари догодина, а дотогава Великобритания ще приеме обвързващ документ, в който да се съдържат договорените до сега ключови точки.

Миграционни разделения

От самото начало на мигрантската криза различните държави се разделиха на лагери относно бежанската политика на ЕС, но миналата седмица реплика на президента на Европейския съвет Доналд Туск доведе до ярко и публично разцепване между неговата институция и Европейската комисия (ЕК). Туск заяви директно, че бежанските квоти не работят и са "незначителен" елемент от общия европейски отговор на кризата. Това раздразни еврокомисар Димитрис Аврамопулос, който отговаря за вътрешния ред и миграционните въпроси, който нарече предложението на президента на Европейския съвет "антиевропейско".

Разделението идва в труден момент (включително за България, която поема председателството на Съвета на ЕС), защото по план миграционната политика, включително потенциално задължително квотно разпределение на бежанци, ще трябва да бъде гласувано през юни 2017 г. Вишеградската четворка води твърда офанзива срещу предложението на ЕК и Германия и не изглежда да е възможен компромис по темата.

Полша на дневен ред, но не и еврозоната

Въпреки че не трябваше да бъде, Варшава стана водеща тема по време на Съвета. Причината беше обявената пред журналисти от самия нов премиер на страната Матеуш Моравецки информация, че ЕК "вече е взела решение да започне процедурата [срещу Полша за нарушение на върховенството на закона] следващата сряда". В четвъртък Франция и Германия застанаха зад решението на ЕК да суспендира правото на Полша да гласува на заседания на Съвета на ЕС, ако парламентът на страната приеме окончателно спорната съдебна реформа другата седмица.

"Ясно е, че ако Комисията сметне за необходимо да действа, Германия ще подкрепи това решение", заяви пред репортери по време на обща пресконференция с Еманюел Макрон германският канцлер Ангела Мекрел.

Въпреки единомислието на двете водещи европейски сили по въпроса с Полша, не така стоят нещата по отношение на идеята за реформа на еврозоната и потенциално създаване на финансово министерство за страните, ползващи еврото. "Дебатът остана на нивото на техническите, краткосрочни въпроси", призна френският президент на общата пресконференция и добави, че очаква стратегическите и политически разговори да се случат през месец март догодина, "за да знаем какво искаме да правим след пет-десет години".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 1

    Не е проблем, че има разделение по темата за икономическите мигранти под прикритие. Проблемът е, че Европейските власти нямат нито един МОРАЛЕН аргумент да наложат своето решение, при положение че поканата за мюсюлмани от цял свят не беше нито ДЕМОКРАТИЧЕН, нито ЕВРОПЕЙСКИ акт.

    Нередност?
Нов коментар