Втори лифт в Банско трябва да има веднага, смята Плевнелиев

Втори лифт в Банско трябва да има веднага, смята Плевнелиев

© Анелия Николова

В Банско трябва да се направи втори лифт веднага. Това коментира в ефира на "Дарик" предишният президент Росен Плевнелиев.


Той посочи, че това е възможност за развитие за изостанали български региони. Допълни, че България трябва да развива ски туризма и нови съоръжения трябва да се появят и в Пампорово, Чепеларе и на Витоша.


Разказа, че по време на мандата си звънял неколкократно на премиера с предложение той да води разговори с природозащитниците и да се реши въпроса с развитието на ски зоната в Банско.




Абсурдна е ситуацията, в която ние се самоблокираме и самозастрелваме, посочи той. Разказ, че в кра на 90-те години е купил апартамент в Банско и тогава една трета то хората са били безработни, а половината население се занимавало с незаконен добив на дървесина. Тогава според него са изсечени повече дървета отколкото биха се изсекли сега.


Призова да се даде перспектива за развитие на планинските региони.


На въпрос как оценява сегашното правителство той обясни, че и като действащ президент винаги е настоявал да се прави разлика между патриотизъм и национализъм и че е много опасно за обществото някой да монополизира патриотизма.


В отговор на въпрос Плевнелиев посочи, че винаги ще подкрепя президентската институция независимо кой я оглавява. Похвали наследника на поста, че добре се справя с патриотичната тема и има много хубави речи. Има обаче ужасно много забележки към поведението на президента Радев на международни срещи. Особено го притеснява позицията му по отношение на санкциите срещу Русия, по която той показвал двуличие и отслабва позициите на България. След едно такова събитие Плевнелиев получил много обаждания от действащи президенти, които били притеснени, че новият държавен глава на България се опитва да раздели европейските политици по въпроса за санкциите.

Ключови думи към статията: