Карадайъ: България е държава без цел с внушения за премиерска република

Карадайъ: България е държава без цел с внушения за премиерска република

© Анелия Николова

Вотът на недоверие към правителството по време на европредседателството е демократичен инструмент и ДПС ще използва всички демократични инструменти за демонтирането на национализмите на властта. Това обяви в обзорното предаване на "Дарик радио" "Годината" лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, отговаряйки задочно на критиките на премиера Борисов, че опозицията саботира европредседателството.


Според него отсъствието на парламентарни лидери в делегацията на председателя на Европейския парламент у нас Антонио Таяни е ясен знак срещу участието на парламентарната група на "Обединени патриоти" в управлението.


На въпрос защо "патриотите" получиха едно място повече от ДПС в парламента, Карадайъ отвърна, че отвъд разликата от 2500 гласа има и политическа причина: в България липсва политическа парадигма. Страната няма цел и визия, включително и в настоящото си управление.




Налага се модел на омраза и агресия, заявките на министър-председателя Бойко Борисов да ревизира взети от парламента решения създават усещането, че живеем в "премиерска" република, заяви лидерът на ДПС. За пример той посочи актуалния спор за мораториума на лекарствата и неколкократното прегласуване на решения за финансиране на църкви и манастири.


Карадайъ обаче не е съгласен, че искането да се промени давността за престъпления по време на приватизационни сделки също е форма на рушене на правните норми. По думите му ДПС подкрепя тази идея, защото към темата има голям обществен интерес и тя трябва да спре да се ползва манипулативно.