Докладът за АЕЦ Белене ще бъде публикуван след заличаването на търговски тайни

Новият председател на БАН Юлиан Ревалски (в средата) заедно с финасовия министър в оставка Владислав Горанов и енергийния Теменужка Петкова след срещата си с Бойко Борисов.

© Велко Ангелов

Новият председател на БАН Юлиан Ревалски (в средата) заедно с финасовия министър в оставка Владислав Горанов и енергийния Теменужка Петкова след срещата си с Бойко Борисов.

Докладът на БАН за АЕЦ Белене ще бъде публикуван, но първо трябва да бъде заличена чувствителната търговска информация в него. Това заяви пред пред "Дарик радио" председателят на Българската академия на науките акад. Юлиян Ревалски, запитан защо, след като поръчителите от Българския енергиен холдинг (БЕХ) са дали съгласието си, документът още не е публичен.


Акад. Ревалски не даде срок, но заяви, че в понеделник има среща в БЕХ, за да се уточнят въпросите по търговската тайна. През седмицата БАН бе критикувана повторно за мълчанието си от представител на Зелените и служител в един от нейните институти, който обвини академията в сервилност към управляващите.


Ревалски заяви, че докладът на БАН не препоръчва възкресяването на проекта за атомната централа, а разглежда различни варианти, включително такива, при които тя би била жизнеспособна. Публикуването на пълния документ се искаше заради негова версия, изтекла в сайта "Биволъ" и обвинения, че учените са променили становището си под натиск. Те отричат това.


Според акад. Ревалски 2017 г. е била белязана от промяна в отношението към науката, заради приетите стратегии за нейното развитие. Той обаче потвърди, че протестът на учените заради ниските средства, отделяни за наука, ще продължи и през 2018 г. Бюджетът на академията за догодина е по-нисък от периода 2008-2009 г., посочи председателят й.

Ключови думи към статията: