Хапвайте артишок за повече фибри

В зеленчука има много полезни вещества
Обновена: 18 ное 2017 20:05 | 18 ное 2017 20:05, Eкип на Puls.bg
6
Хапвайте артишок за повече фибри
Reuters

Артишокът със сигурност не присъства в списъка с покупките на повечето от нас. За съжаление това е факт. За съжаление, защото артишокът присъства на топ позиции в няколко различни класации за най-полезни храни. 

Артишокът е сред най-богатите източници на антиоксиданти и фибри и сред хранителните продукти, действащи най-ефективно за детоксикация на организма. Различни проучвания на състава на артишока го поставят в топ 10 сред храните в тези категории.
 
По отношение съдържанието на витамини и микроелементи в 100 г артишок се съдържат по около 20% от дневните дози витамин К, витамин С и витамин В12 (цианкобаламин), както и по около 10% от препоръчителния дневен прием на магнезий, манган, калий, мед и фосфор. Макар и в по-ниски дози, артишокът съдържа и почти всички други витамини от група В и микроелементите цинк и желязо.
 
Най-голямо значение от гледна точка на ползите за организма обаче носи високото съдържание в артишока на някои специфични вещества от групата на фибрите, антиоксидантите и детоксикиращите организма продукти.
 
100 г артишок осигуряват около 12 г фибри. Много малко са хранителните продукти, при които това съотношение е по-оптимално. Високото съдържание на фибри превръща артишока в природно средство, действащо превантивно срещу хронични здравословни проблеми като запек, стомашно-чревни неразположения, наднормено тегло, проблеми с кръвната захар.
 
Редовният прием на фибри се посочва като естествено средство против затлъстяване, диабет, слаб имунитет и други.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наи полезни са шишарки от бял бор
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас този обикновен древен зеленчук е много скъп. А е фирата е голяма! В Кипър бабите мъкнат торби с артишок. Има го на фламандски натюрморти от 17 век. Но на нас не ни е разрешено - струва баща си и майка си.Звучи добре: "За мен шатобриан с холандски сос, аспержи и артишок. И бутилка Пино Гри, 1986-та!"
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПожеланиеС тази дреболия, която предлагаш, гладни ще останат.