Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВКС поиска "извънредният" спецсъд да бъде забранен

0 коментара
снимка БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) официално внесе в Конституционния съд (КС) искане да се обяви за противоконституционен "извънредният" специализиран съд за борба с корупцията по върховете на властта. Решението да се атакува една от най-важните промени в Наказателно-процесуалния кодекс бе взето в края на октомври от Пленума на ВКС.

С поправките в НПК делата за корупция срещу определен кръг лица от върховете на властта бяха прехвърлени от общите съдилища в специализираните.

Проблемът е, че вкарването на делата срещу определена категория лица в отделен съд означава, че се създава специално, а не специализирано съдилище. Това е забранено изрично от конституцията.

Наред с това неотдавна управляващите гласуваха и извънредни заплати за специализираните магистрати. Те ще получават до шест заплати повече на година от своите колеги от общите съдилища.

С промените в НПК управляващите решиха, че това не е достатъчна промяна на правилата и приеха знаковите дела срещу корупция и организираната престъпност да се гледат и по извънредни правила.

Максималният срок за задържането в ареста ще е до 2 години по делата за тежки умишлени престъпления, подсъдни на спецсъда, докато за останалите съдилища той е година и половина. За обвиняемите за тежки умишлени престъпления, които се наказват с по-малко от 15 години затвор - арестът продължава най-много 8 месеца. Във всички останали случаи максималната продължителност на задържането ще е 2 месеца.

Освен това разследванията по дела за корупция ще имат по-дълъг срок от обичайното - една година, вместо два месеца.

В искането на ВКС до Конституционния съд се посочва, че основният закон "не допуска извънредни съдилища, защото те се създават за обслужването на определени политически цели в разрез с разбирането за независим съд, който по дефиниция не може да обслужва такива цели". Върховните съдии напомнят в искането и специалните правила, по които делата за корупция ще се гледат в специализирания съд.

Искането до КС засяга и извънредните заплати за магистратите и служителите в спецсъдилищата. С последните поправки в съдебния закон бе прието, че те ще могат да получават до 18 заплати годишно.

"Това законово предвиждане поставя магистратите и служителите от специализираните структури в привилегировано положение по отношение на тези от общите съдилища и специализирания военен съд", казват съдиите от върховния съд и напомнят, че така се създава двоен стандарт.

Третото искане на ВКС до Конституционния съд пак засяга поправка в Наказателно-процесуалния кодекс. Управляващите приеха, че ревизионните актове на Агенцията за държавна финансова инспекция (ЗДФИ) са годни доказателства в наказателния процес. ВКС смята, че това накърнява правото на справедлив процес, защото ревизионните актове не отговарят на условията да бъдат доказателство в процеса.

Това са документи, създадени от държавни служители и не се събират в рамките на състезателна процедура, какъвто е наказателния процес. Разликата между тези доклади и експертизите по делата е, че адвокатите на подсъдимия няма да имат никаква възможност да задават въпроси на служителите от финансовата инспекция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.