Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Белгийската прокуратура подкрепя искането на Испания за връщане на Пучдемон

1 коментар
Карлес Пучдемон

Белгийската прокуратура поддържа искането на Испания да бъде върнат отстраненият премиер на Каталуня Карлес Пучдемон. Това съобщиха представители на защитата на Пучдемон, цитирани от местни медии.

Според тях съдът ще произнесе първото си решение на 4 декември. В петък белгийски съд заседава за първи път по същество по издадената от Испания европейска заповед за задържане, като изслуша страните по процедурата при закрити врата.


Пучдемон и четирима бивши регионални министри от неговото правителство са в Белгия, с мярка за неотклонение. Той се предаде на белгийските власти на 5 ноември, два дни след като Испания поиска той да бъде задържан и върнат в родината си. Същия ден той бе освободен условно, без право да напуска Белгия и със задължението да се явява редовно на полицейски и съдебни призовки.

Очакваното първо съдебно решение подлежи на обжалване от страна на обвиняемите и на прокуратурата. Срокът за произнасяне по възможното обжалване ще бъде 15 дни. Допустимо е последващо обжалване на апелативна инстанция, която ще разполага със срок от 30 дни за постановяването на решение. Определението на апелативната инстанция също може да бъде оспорено и така окончателното решение по искането на Испания следва да бъде постановено след още 15 дни.

 

В петък премиерите на Испания и Белгия обсъдиха напрегнатите си около кризата в Каталуня двустранни отношения, предаде Асошиейтед прес.


Белгийското правителство заяви, че не може да вземе отношение по испанската молба за екстрадиция, тъй като решението трябва да се вземе от съда.


"Това е съдебен казус, който се опира на разделението на властите. Нещата зависят от съдебната власт", заяви белгийският премиер Шарл Мишел след срещата си с испанския си колега Мариано Рахой в рамките на срещата на върха на ЕС в Гьотеборг.

Говорител на Мишел каза, че разговорът е бил конструктивен и не са наблегнали на самия каталунски проблем. Лидерите са обсъдили кандидатурата на Белгия за Европол и предстоящото преместване на служби на ЕС от Великобритания.

Испания е предоставила на белгийската прокуратура информация в какви условия Пучдемон и другите четирима каталунски представители ще излежават присъдите си, ако бъдат екстрадирани.

Испанското вътрешно министерство съобщи, че е изпратило документ с отговори на 14 въпроса от прокурора за условията в затвора, гаранциите за сигурността, хигиената и храната.

Испания обясни, че Пучдемон ще бъде пратен в модерния затвор Естремера в покрайнините на Мадрид и ще има собствена килия с душ и тоалетна или може да я дели с някой от бившите си министри.

Министерството каза, че уволнените членове на каталунското правителство, които се издирват за бунт, метеж и злоупотреба с държавни средства, ще имат достъп до адвокати.

Същевременно вътрешният министър Хуан Игнасио Соидо заяви, че "Испания от много години е правова държава".

"Никой в Европа няма да ни дава уроци", добави той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Лизи Гугуткова
    #1

    Дори в южното крило на централния затвор в Столицата на България няма такива удобства за излежаване на присъди. Бедни, бедни пушдемон, защо не управляваше за просперитета на Каталуния и вечер приятно да изкарваш с хубавото си семейство в прекрасното градче Жерона...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.