Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Още не е ясно дали до декември ще има споразумение по Брекзит

0 коментара

Британската премиерка Тереза Мей и председателят на Европейския съвет Доналд Туск констатираха, че има още работа, която трябва да бъде свършена в преговорите за условията за излизане на Великобритания от ЕС, до срещата на върха на ЕС през декември, за да се премине към обсъждането на бъдещите търговски отношения, заяви говорителят на Даунинг стрийт, цитиран от Франс прес.

Мей и Туск се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на ЕС по социалните проблеми, която се провежда в шведския град Гьотеборг.

Още с пристигането си тази сутрин Мей изрази надежда за "положителен отговор" от европейците. По-късно нейната пресслужбата окачестви дискусията между двамата като позитивна, като те обсъдили постигнатия досега напредък в преговорите за Брекзит по такива теми, като "правата на гражданите, Северна Ирландия и финансовите условия".

След срещата Туск направи собствена преценка на състоялия се разговор. "Има добър напредък по въпроса за правата на гражданите, но се нуждаем от много повече напредък по Ирландия и по финансовите условия. За да избегнем всякакви неясноти относно работния ни график, ясно заявих на премиерката Мей, че този напредък трябва да се случи не по-късно от началото на декември", подчерта Туск, цитиран от Ройтерс.

Същата линия застъпи и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Говорейки за сложните преговори за Брекзита, той каза в Гьотеборг: "Часовникът цъка. Очаквам да успеем да постигнем споразумение по условията на развода до срещата на Европейския съвет през декември, но остава още работа, която трябва да бъде свършена".

Туск ще председателства среща на лидерите на ЕС на 14-15 декември, която може да даде зелена светлина за начало на преговорите за бъдещите търговски отношения с Лондон. Но високопоставени служители от ЕС, цитирани от Ройтерс, казват, че имат нужда от около две седмици, за да подготвят съответното решение на срещата на върха, след като Лондон изпълни техните условия.

Мей имаше в Гьотеборг и "конструктивна" двустранна среща с френския президент Еманюел Макрон, съобщи Даунинг стрийт. Те обсъдили съществуващите силни отношения между Великобритания и Франция и "очакват с нетърпение да ги продължат в месеците и годините занапред", отбелязва Франс прес.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.