Севда Шишманова напуска БНТ след 25 години работа в телевизията

Севда Шишманова (в средата) по време на пресконференция за организиран от БНТ телевизионен фестивал.

© Георги Кожухаров

Севда Шишманова (в средата) по време на пресконференция за организиран от БНТ телевизионен фестивал.

Директорът на дирекция "Програма БНТ 1" Севда Шишманова напуска Българската национална телевизия на 1 декември, след 25 години работа в медиата, се казва в официално съобщение на БНТ тази вечер.


"Винаги съм приемала тази позиция като мандатна и в съответствие с изпълнение на гласуваното ми професионално доверие за защитената публично концепция за развитие на БНТ1 в този период", посочва в мотивите си за напускането Шишманова, цитирана в съобщението.


"БНТ цени високо постигнатото от Севда Шишманова и благодари за нейната всеотдайност и професионализъм", заявява генералният директор на телевизията Константин Каменаров.




На въпрос на "Дневник" за напускането Севда Шишманова коментира, че "счита мандата си за приключил в рамките на концепцията за развитие на БНТ1, защитена публично при поемане на позицията програмен директор. преди седем години". Тя уточни, че е депозирала оставката си още в първия ден от встъпване в длъжност на новия генерален директор в началото на септември, а след това е подала и молба за напускане от декември, което е свързано и с ангажименти по международен проект.


Шишманова започва кариерата си като репортер в "По света и у нас", след което е международен кореспондент от най-горещите точки по света, се казва в съобщението на БНТ.


От 2004 до 2010 година тя е член на Управителния съвет на БНТ, а в последните 7 години е директор на дирекция "Програма БНТ1". Автор на над 15 документални филма, участвала е в създаването на сериалите на БНТ и е била член на международното жури на редица филмови фестивали. Носител е на наградите за постижение в международната журналистика SAIS Novartis на американския университет "Джонс Хопкинс" за филма "Незавършилата война", наградата "Рицар на книгата" за проекта "Голямото четене" и наградата на Съюза на българските филмови дейци за сериалите "Под прикритие" и "Четвърта власт".


Тя е създател на "Денят започва с култура", "История.bg", "Лачените обувки на българското кино", "Пътуващо кино с БНТ1", по време на двата си мандата реализира проектите "Голямото четене", "Ръкописът", "Малкото голямо четене", " Голямото Рок Междучасие" и сериалите "Под прикритие" и "Четвърта власт".