Сблъскът край Микре: Автобусът навлязъл в насрещното....

Засега властите не могат да кажат конкретна причина за инцидента
Обновена: 17 ное 2017 19:15 | 17 ное 2017 19:07,
20
Сблъскът край Микре: Автобусът навлязъл в насрещното....
Снимка: архив Bulphoto

Към настоящия момент не може да се каже причината за тежката катастрофа. Това каза директорът на ГД "Национална полиция" гл. комисар Христо Терзийски на брифинг във връзка с тежкия пътен инцидент в района на ловешкото село Микре.

Още по темата

"В момента на място извършваме процесуално-следствени действия, с които трябва да изясним причините за това тежко пътнотранспортно произшествие. Общо пострадалите са 28, от тях 9 до настоящия момент са починали. Извършва се оглед на местопроизшествието, на място е и окръжният прокурор, който ръководи действията. Има екип от разследващи полицаи, колегите от Пожарната са на място, както и колегите от "Пътна полиция", обясни гл. комисар Терзийски, съобщи "Фокус".

Той уточни, че автобусът е собственост на пернишка фирма, която извършва автобусни превози и разполага с още 15 такива. По думите му фирмата-превозвач има редовно издаден лиценз за автобусни превози от ИА "Автомобилна администрация".

"Шофьорът на автобуса, който също е починал, е 48-годишен мъж. Пътуващите в него са от Перник и региона. Били са на екскурзия до Дряново и Елена и са осъществявали пътуване обратно към родните си места. С този автобус са пътували и на отиване. Няма деца. Към настоящия момент не може да се каже причината за тежката катастрофа", каза още гл. комисар Терзийски.

"Не можем към настоящия момент да вменим вина на един или друг водач в тази ситуация. Това място е изключително натоварено с тежкотоварни и леки автомобил, особено в петък. Изясняваме ситуацията, искаме да сме изключително прецизни. Имаме свидетели, които са дали обяснение непосредствено след инцидента, но в момента всички те са в лечебно заведение, защото сред тях има и такива, изпаднали в шок", допълни още директорът на ГД "Национална полиция".

На въпрос дали ще бъде разпоредено по-засилено полицейско присъствие в участъка, станал инцидента, заради честите произшествия там, той отговори "Полицейското присъствие тук е факт. Но разберете ни и нас – ние можем да поставим полицейски патрули на всеки километър. Ние също искаме нашите близки, роднини и деца да не стават жертви на войната по пътищата."

Автобусът внезапно се е появил в насрещното платно и е причинил катастрофата край село Микре - каза окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

"Ударът е между товарен автомобил и пътнически автобус, не микробус. В него са се возили 26 човека от Съюза на слепите в България. Всички са от района на Перник и околностите, които са били на екскурзия до Дряново. В днешния ден са се прибирали от Дряново към Перник. Каква е причината за катастрофата на този етап не можем да кажем, тъй като вървят първите процесуално-следствени действия, извършва се оглед", коментира Вълков.

По думите му дали ще има вина в някой, ще може да се каже на един по-късен етап.

"Фактът е, че автобусът е навлязъл в насрещното платно на товарния автомобил. Каква е причината за навлизането на автобуса, на този етап не можем да кажем. Всичко е възможно. По първоначалните обяснения, дадени от шофьора на товарния автомобил, автобусът внезапно се е появил в насрещното платно", каза още Валентин Вълков.

Заради трагичния инцидент кметът на Перник Вяра Церовска обяви 20 ноември за ден на траур на територията на общината в памет на загиналите в тежката катастрофа край Ловеч, съобщи общинският пресцентър.

Забранява се провеждането на увеселителни мероприятия, тържества и весели ритуали за периода от 8 до 24 часа на този ден. На територията на общината националните и общинските знамена ще бъдат спуснати наполовина, съобщи БТА.

Стана ясно, че преди месец на водача на автобуса, катастрофирал днес край с. Микре, е бил съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама човека повече. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на транспрота, информационните технологии и съобщенията след извършена проверка, разпоредена от министър Ивайло Московски.

В хода на проверката е установено, че фирмата, чиято собственост е автобуса - "ВИ-ЕМ" ЕООД, не е подала заявка за случаен превоз, съгласно чл. 68, ал. 1 от Наредба 33, от което следва Акт за административно нарушение съгласно чл.105 от ЗАП, финансова глоба в размер на 200 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
7
 
! Отговори
На Циклона дедо му преди 6 години
До Анонименпътувах с автобус от Амстердам до Брюжда поставим коланите!----------------------От Амстердам? Ми може да сте били друсани, затова са ви вързали:)
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
миналия месец пътувах с автобус от Амстердам до Брюж, организирано пътуване, като навлязохме в Белгия бяхме помолени от водача на автобуса и екскурзовода да поставим коланите! да колани в автобус на перфектна магистрала!
18
2
 
4
 
! Отговори
Борисов е виновен преди 6 години
Проникващ убиец през нагло престъпни тежко терористични съоръжения инсталирани в нови цигарени кутии пакети уби хората чрез блока съзнание на ..следват имена
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименосновната причина е, че няма магистрала Хемус! парите, които дупетатите окрадоха по време на прехода щяха да са достатъчни сигурно за 10 магистрали-------------Е нали асфалт не се яде?
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРано или късно всички автобуси ще се наложи да имат колани.--------------Отдавна ВСИЧКИ автобуси се оборудват с колани.В цяла Европа, САЩ, Русия и в България също.Не дрънкай като не си наясно.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всеки автобус трябва да има видеорегистратор с две камери една от които да следи действията на шофьора...Веднага ще стане ясно какво е станало...
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рано или късно всички автобуси ще се наложи да имат колани.Показателно е, че хората от ватобуса имат най - много наранявания по главата, след това по гръдния кош. По един колан на пъник ако имаше, картинката нямаше да е толкова грозна!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДимовИзключително малко са автобусите, които имат колани за пътниците!
12
3
 
6
 
! Отговори
Димов преди 6 години
Докато на *** му е непривично и смешно да слага предпазен колан в автобус - така ще е....
11
1
 
17
 
! Отговори
:):) преди 6 години
ако имаше магистрала ,колко хора щяха да са живи.....ама налу няма далаввра в Хемус, 50 г ще я правим
10
5
 
11
 
! Отговори
Mitkyla преди 6 години
До Анонимен 8Айде пак политиката намесена.Абе човек на теб ако ти умре котката пак ли политиците ще са виновни? Не подкрепям нито една от политическите партии в България, и искам да кажа че тук става въпрос за човешка грешка,а не за какво ее ограничението.А и това не е станало на магистрала.На нас за всичко все политиците са ни виновни,а не самите ние че ги търпим.Ама това е, манталитет....
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коланите да станат задължителни!!
8
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кажете мерси на мутрагено който увеличи максималната скорост и колко хора загинаха заради това? колко хора???
7
5
 
6
 
! Отговори
кой знае преди 6 години
Може да е заспал!?
6
4
 
8
 
! Отговори
от Рая преди 6 години
Когато ти е писано да се удавиш,няма да умреш в кино !!
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По всяка вероятнос на водача на автобуса му е прилошало. Няма как да се насочиш в насрещното без причина. С каквато и скорост да се е движил поне щеше да има следи от спирачките ако е изпуснал контрола. Просто е станало това което никога не би трябвало да се случва. Но уви. Бог да ги прости починалите.
4
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
основната причина е, че няма магистрала Хемус! парите, които дупетатите окрадоха по време на прехода щяха да са достатъчни сигурно за 10 магистрали ако не и повече да построим, вместо това яхтички, имоти в чужбина, офшорни фирмички...
3
5
 
12
 
! Отговори
баси глупостите преди 6 години
Буса влязъл в насрещното,а причините СЕГА се изясняват!?
2
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Властите пък кога ли са могли да кажат или направят нещо полезно.Но Тиквата вече не пропусна да си направи грозен евтин ПР и от смъртта на хората.
1
13
 
15
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Буса е Мерцедес.С този модел Хитлер е извовал армията на Източния фронт.