Криза за работна ръка до 10 години, във всички сфери

Най-търсени ще са кадрите със средно професионално образование
83
Криза за работна ръка до 10 години, във всички сфери
Снимка: Булфото, архив

В следващите десетина години се очаква огромен недостиг на работна ръка във всички сфери. Ще има най-вече необходимост на хора със средно професионално образование, затова ще настояваме за увеличаване броя на учениците в професионалните паралелки. Това каза в Бургас просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Още по темата

Според него малко родители насърчават децата си да се включат в паралелки с професионално образование.

Близо 3 милиона лева допълнително финансиране са заложени в бюджета за следващата година на паралелки за придобиване на професии с най-голям недостиг на пазара на труда, информира министърът.

Той заяви, че настоява за увеличаване часовете по български език и литература в училищата и детските градини, и да се наблегне на грамотността.

Красимир Вълчев съобщи още, че лично е разпоредил проверка по сигнал, че в основни и средни училища в Шумен се разпространяват учебни помагала на турски език.

Те се раздавали на деца от 1 до 8 клас. Министърът е поискал обяснение на директорите на въпросните училища.

По думите му притеснителното е, че помагалата се раздавали от офис на политическа партия, а това било недопустимо. Ясни са и издателите на учебните помагала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да работи Суджука.Здрав е като БИК.А не само да краде и да ми дава акъл.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Има изход - 1Поне за неквалифициран и нискоквалифициран труд, работна ръка има колкото щеш!---------Ако ставаше така, светът още щеше да е робовладелски.Историята е доказала, черобът не може да произвежда толкова много итолкова качествено, колкото съзнателният наемен работник. И социализмът го потвърди.
68
1
 
7
 
! Отговори
Има изход - 2 преди 6 години
Ако въведат принудителен труд за тези категории хора, за които пиша по-долу в коментар 70, бъдете сигурни, че по-младите от същата социална група ще започнат да ходят на училище с цел да завършат поне средно професионално образование.Когато човек има образование и професия, той е в правото си да претендира за достойно заплащане. Останалите трябва да заслужат с труда си хляба, който ядат те и децата им, чак след това да предявяват претенции!
67
0
 
10
 
! Отговори
Има изход - 1 преди 6 години
Поне за неквалифициран и нискоквалифициран труд, работна ръка има колкото щеш!Само трябва да спрат помощите, а детски надбавки да дават само за две деца на плащащите данъци и само за едно дете на онези, които не плащат такива и не са се осигурявали поне една година преди да станат родители.После да въведат принудителен труд за онези, които имат деца, а също и за тези, които нямат доходи, спестявания, ренти или някой, който да ги издържа със средства, чийто законен произход е доказан.
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тия пари - толко
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да работят робите
64
0
 
9
 
! Отговори
Бедно българче преди 6 години
НЕ ИСКАМ ДА СЪМ МИНИСТЪР У БЪЛГАРИЯ ...ИСКАМ ДА БАЧКАМ У ГЕРМАНИЯ ИЛИ НА ЗАПАД ---ЗА ДА ВЗИМАМ , КОЛКОТО ЧЕРВЕН БЪЛГАРСКИ МИНИСТЪР /..АМА КВАТО МУ Е ЗАПЛАТАТА ОФИЦИАЛНО --БЕЗ РУШВЕТИТЕ.../ЩОТО НА РУШВЕТИТЕ ...НЕ МОоОМЕ ДА ГО СТИГНЕМЕ ...ха,ха,хааааааааааа....
63
0
 
15
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Какви са тея глупости-работна ръка има в изобилие!Има едни,дето се плодят като за световно,но имат специфични изисквания към труда.....Просто е нужен подход,според мат'ряла.
62
1
 
7
 
! Отговори
българина преди 6 години
освен ако следващите 10 г не ни управлява гроб. това обаче не е възможно в условията на европейската демокрация, където 80 процента решават вместо 20 те. така всичко е ясно. закриваме държавата след 10 г, който иска да хваща пътя или пък да смени бюлетината
61
15
 
0
 
! Отговори
Чорбаджия преди 6 години
И без това парите ми не са в ***, изнасям се и аз за радост на електората . Разбира се изнасям и каквото е останало тук . :) Нали и в Германия ще ми трябват пари . Приятно миене на чинии в ЕС .
60
3
 
3
 
! Отговори
браво преди 6 години
До ром,пак е добре,поне ще отидете до работното място,щото сега българите и това не правят,и не получават 500,ами 500 умножено по 10
59
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви сфери.Е гати тъпата новинаТо в БГ.има една единствена сфера .Това са Услугите.Всичко което е работа у нас е пазачи, търговци и продавачи,чистач-чистачки,Бакшишаджий,Офиси и бизнес центрове,шофьори,пронститутки,Чиновници,министерства,военни,полицай,сутеньори,измамници,политици,партий,депотати,строителство-всеки е майстор и разбира от всичко,автомонтьори сервизи,магазини и т.н.
58
1
 
17
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 6 години
Ами намерете си балами да ви строят "капитализЪма ,бе....НАЛИ ВЕЧЕ ПОСТРОИХМЕ "СОЦИАЛИЗъМА"...ХА,ХА,ХАААААААААА.....АКО НЕМА ХОРА И СПЕЦИАЛИСТИ ...ВИКАЙТЕ КИТАЙЦИТЕ или АРАБИТЕ!!!/.Те , точно -- ще ви задоволяват../
57
1
 
23
 
! Отговори
студента преди 6 години
Чак след 28 години се замисляме как да се спре изтичането на работна сила и високообразованите млади хора от България и да мислим за образование здравеопазване икономика култура (дето ги нема) интеграция на тъмните сили раждаемост и прочие но времето тече без да пита а ние на къде ?
56
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бачкат маймуните,да станат на хора.Мигранти и виетнамци.Но за 500лв и те няма да ви работат.Ромите са алтернатива,ще разчитате на тях.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ********стаИ!!!!! Множествено число на СТАЯ е СТАИ!!!
54
1
 
13
 
! Отговори
ром преди 6 години
Нема ядове ние ша бачкаме за 500. Ша идеме да спиме на работа да поцапаме малко и ше ни плащат
53
2
 
6
 
! Отговори
Попо преди 6 години
Не вяевам ! Според мен ще направят минималната 800 лева и хората ще почнат да работят. По скоро може черния етнос да почне да бъде търсен
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До богат и умен бизнесм Ти добре ще внесеш но да не те изнесат теб напред с краката?!
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....в армията,така наречена , в БГ вече е така......няма балъци да искат да ги правят на луди за 300 евро на месец... :)))) .... ама иначе за генерали местата са запълнени....защо ли.... ???? :))))))