КНДР строи подводница, която да носи балистични ракети?

Американски експерти анализирали сателитни снимки
17 ное 2017 12:15, Елка Василева
27
КНДР строи подводница, която да носи балистични ракети?
Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Северна Корея може би строи подводница, способна да носи балистични ракети. Това предположение изказват американски експерти в статия, която помества вашингтонският аналитичен сайт 38 Норт, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според специалистите, анализирали сателитни снимки от 5 ноември, подводницата се строи в т. нар. Южна корабостроителница Симпхо на източното крайбрежие на КНДР.

Кадрите показват два цилиндрични обекта, които може да са част от външния корпус на подводница. Диаметърът на единия е близо 7,1 м, а другият - конусообразен, се стеснява от 7,1 на 6,1 метра. Въз основа на тези данни те правят извода, че Северна Корея създава подводница от клас "Симпхо", способна да носи балистични ракети.

Експертите заявяват, че на разположен недалеч стенд за изпитания се вижда кула със закрепено на нея съоръжение, напомнящо пусков контейнер. Според тях наоколо не се виждат признаци за извършвана дейност, но оборудването може би е знак, че севернокорейците продължават да изпробват механизъм за пуск на балистични ракети от подводници.

Както и през август т. г., експерименталната подводница от клас "Симпхо" и специалният шлеп за изпитания на пусковия механизъм все още стоят на котва. Според експертите обаче те всеки момент може да излязат в открито море по заповед от Пхенян. Въпреки това нищо не показва, че се извършва подготовка за изпитания на балистични ракети "Пукуксон", добавят те.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Само една за нищо няма да им стигне. Трябва още да работят
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
e dobre tezi hpo kakvi Hora gi finansirat ot kakav etniceski proizhod soros ot kakva etnicheska grupa e?
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия и на слънцето кацнаха ако ги слушаш
18
5
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
САЩ няма да посмеят да нападнат ядрена държава, КНДР не е България да е разграден двор-всеки да прави каквото си иска.България е рай за чужди организации и НПО-та.В КНДР има ред и дисциплина, така се прави силна и независима държава.В КНДР няма Отворено общество, Институт за дясна политика и НБУ-универтситет, финансиран от Сорос.
17
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
КНДР не е Либия или Сирия, да знаят американците!Кадафи излезе много глупав арабин - повярва на лицемерните обещания на французите и другите лицемерни западня, ама какво стана?В Сирия-цветна революция заради нефта и газа, да има гориво за англосаксонската мафия.Ким си е научил урока добре, не е глупав той, учил е в Европа!Ким няма да се даде лесно на американците!
16
1
 
4
 
! Отговори
Коце Маца преди 6 години
Кой предполагаше че преди *** си вожда Ким Ир Сен,ще се ориентира така добре и ще направи този добър избор за страната си с посочването на Прасчо /Ким Чен Ир/ за свой заместник ! Той успя да го подготви предварително за високия държавен посткато го прати с фалшива самоличност в Швейцария, за да се изучи и изкара там висшето си образование !
15
3
 
9
 
! Отговори
zxcxzc преди 6 години
Те американците щото нямат подводници с ракети, ама че лицемери.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво му е подводница, след като и контейнеровозите вършат същата работа. Изпробвано е със 100% успех.
13
2
 
0
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Всичко са измислили - при ВПТП /водно ПТП/ ще остане само лопатата на огняра ...
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се потапя и изплува, за да могат гребците да поемат въздух.
11
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким затова се подхилква на краварските "самолетоносачи"! Не е рекъл, не е ги потопил и оставя говедарите сами да си вярват ....
10
2
 
3
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
КИМи сикиме ;)))
9
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 8За твое сведение СССР беше произвела десетки подобни подводници преди да усвои направата на малоразмерни ядрени реактори за подводници. Да няколко години морската ядрена мощ на СССР беше от дизелови подводници.
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и огняра да има, все ще са повече от тези на българската. Хората имат постижения в ужасни икономически условия. Ние незнам дали и тоалетна хатрия произвеждаме все още. Защипки знам, че внасяме...
7
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 7поредния който ХАЛ ХАБЕР си няма от ТАКТИКА И СТРАТЕГИЯ на подводните лодки.в 95% от случаите подводниците се придвижват с минимална безшумна скорост към място на вероятна засада или място за поставяне на противокорабна мина(реално торпедо с котва(батерия за по-дълго намиране под водата))в останалите случаи активно се доставят диверсанти или се води бой с торпеда или ракети.Така че дори старите подводници на Кимчо седящи в засада по крайбрежието са опасни щото не шумят
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиБобчо, това не е вуна - скубни, скубни... па бегай :)
5
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОК, подводница строи Жълтъркото дебел. Обаче въпроса е, с колко огняра ще бъде и колко гребци.
4
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Какво ще направи Кимчо в този случайВзема се една стандартна дизелова подводница. Надстройката са увеличава на дължина 2-5 пъти. В надстройката се монтират вертикално автономните контейнери на балистични ракети 1-4 бр. При което подводницата си увеличава дължината с 6-8 метраНищо сложно от техническа гледна точка. Много по-сложно е балансиране на този "висок" товар(за размерите на дизелова подводница).
3
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледайте сега и се учете. Сега ще кажат че има подводници наблизо до кравария с ядрени ракети и ще стане така като стана със Садам с химическото оръжие. Ще извадят снимки с подводници снимани на дъното. След това ще си бутнат някоя кула и ще кажат че Ким им я е бутнал. Тези Краварски номера са ни пределно ясни затова Ким да ги удря преди да са го ударили.
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще я познаете по греблата и стърчащите шнорхели.