На 83 г. бънджи кралицата Пепи мечтае за скок от кула в Макао: 338 метра!

"Радвайте се на живота", съветва "царицата на въздуха"
4
На 83 г. бънджи кралицата Пепи мечтае за скок от кула в Макао: 338 метра!
Снимка: архив "Булфото"

Пепи, 83-годишната Пенка Балева, чиято страст е да скача с парашути и бънджи, и не я изоставя до днес, има нова мечта – 338-метров полет от кулата на Макао. Това разказа самата тя пред Информационна агенция "Черно море".

Наричат я "жената-птица", "дъщерята на мостовете", "царицата на въздуха", "небесната принцеса" и "бягаща по вълните". Медиите се сещат за нея, когато ще скача отвисоко и ще покорява рекорд, но тя впечатлява не по-малко и когато разказва – за живота си, за 65-годишния си брак, за скоковете и мечтите си.

Още по темата

И от всичко, което казва, става ясно, че направеното от нея добро ѝ се е връщало стократно. Тя е убедена в този вселенски закон и по него живее. Доброто я зарежда.

"И мъжът ми е много позитивен човек. Ти знаеш ли колко са 65 години брак?! Как съм се усмихвала, когато съм виждала възрастни хора, хванати за ръка?! Казвах си – е, голяма работа. То има време. Да, ама няма. Няма време. Ходете, радвайте се на живота. Обличайте си новите дрехи! Аз винаги съм го правила", казва Пепи и допълва, че сега вади от кашоните си дрехи и ги подарява.

Ето какво още казва тя пред Ели Маринова:

Едва ли има нашенец, който да не е чувал за теб. 40 бънджи скока и 15 тандемни парашутни скока. Още ли ти се скача?

Да. Оказа се, че вече скачам с внуците на бебетата, които съм израждала като акушерка. При един от скоковете, тук на Аспаруховия мост, срещнах младо момиче, което ме поздрави и ми прати поздрави от баба си. Аз погледнах озадачена и казах, че познавам много хора и не мога да си спомня. Девойчето каза: "Ами вие сте била акушерка, когато баба ми е раждала мама". Друг такъв случай имах на летището - едно младо момче, пак така ме поздрави от баба си, която съм изродила.

Аз съм щастлив човек. Затова, че съм помогнала на толкова бебета да дойдат на бял свят и затова, че изпълних всичките си летящи мечти. Единствена съм в света с толкова скокове на моята възраст. Може да има възрастни хора, които са скочили по веднъж-два пъти, но не и с толкова скока. И все пак това са хора без инфаркт на миокарда, без болна ръка след катастрофа като мен.

Имаш ли още сценична треска преди всеки скок?

Не. Имах само първия път. Тогава все пак не знаех какво ме чака. Скочих, мина месец и отидох на "Витиня", че варненският мост ми беше малък. Сега си скачам спокойно.

Изпълни ли си Тиролската си мечта?

О, да. В Австрия направих 80 години. През 2015 година постигнах световен рекорд, като скочих с бънджи от един от най-високите мостове в Европа, в Топ 10 на най-страшните места в света. Това е 192-метровото съоръжение до град Инсбрук, Австрия. (Тогава Пенка Балева влезе в новините на АФП. "Една българка е некоронованата бънджи кралица в Тирол", пише австрийският "Кроненцайтунг". Пепи полита в бездната с възгласа "За България". Световните медии гръмнаха  тогава за нея, а австрийците я носиха на ръце.", бел. ред.)

Там се слизаше по една отвесна стълбичка, а аз знаех за нея. Два дни по-рано отидох в нашата, варненската "Пожарна". Взех разрешение от дежурния да се опитам да се кача по такава отвесна стълба. Той ми показа стълбичката на съседната сграда. Оставих си багажа и започнах да се качвам. Събраха се минувачи и започнаха да ме коментират. Явно ме взеха за луда. Аз се качих, слязох и си отидох. Някъде по медиите писаха, че съм тренирала дни наред в Пожарната. Е, само веднъж опитах.

Сега за къде мечтаеш? Откъде искаш да скочиш?

Не знам дали ще успея. Сгреших преди 2-3 години, че не си взех заем, за да отида до Хонг Конг с един добър пътешественик, обигран водач. Пътува се две денонощия. Искам да скоча от кулата на Макао. 338 метра височина, скача се малко – по-ниско, на батут на една площадка. Освобождават те долу. При нас, на Аспаруховия мост е много по-страшно. Интересно е, че там не искат медицинско, както в България. Искаш да скочиш – скачаш.

Кога забеляза, че истинската младост започна да си отива?

Сега, на тези години. На 81 за първи път усетих. Сега съм на 83.

Откъде тази динамика и енергия? Ти продължаваш да живееш на високи обороти. Често денят ти е разчертан по часове.

Характер, вродено е.

Цялото интервю с Пенка Балева четете в Информационна енергия "Черно море"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страшно впечатляваща жена, браво.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а аз мечтая да отида до ***,акеш ама спонсо, -нямаааааааааа !