Заев: Предадох изолираната в името на европейската Македония!

"Страната беше скарана и с петте си съседки, сега е приятел на всички"
Обновена: 17 ное 2017 10:22 | 17 ное 2017 10:07, Елка Василева
43
Заев: Предадох изолираната в името на европейската Македония!
Снимка: архив, Олег Попов / Dnes.bg

От държава, скарана и с петте си съседки, Македония вече се е превърнала в приятел на всички в региона. Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред bTV. Той подчерта, че "ние сме част от Европа, а не от Африка" и вече се зачитат демократичните принципи и човешките права. Сред тях е и правото на самоопределение, в това число и за тези, които се чувстват българи.

На какъв език обаче си говориха Зоран Заев и водещият Антон Хекимян? "На български, на македонски, на струмишки диалект. Струмишкият е близък до българския, защото сме на българската граница. Говорим на език, на който се разбираме. В двете страни има два различни народа с два различни езика", отговори Зоран Заев, според когото нямаме нужда от преводачи.

Той подчерта, че Македония има столетна собствена история, но правото на самоопределение е демократично и универсално за всеки един гражданин.

Още по темата

Затова и няма опасност човек да остане без работа или да отиде в затвора, ако се обяви за българин, категоричен беше Заев.

"Буквално в периода 7-8 години назад имаше големи кавги с всичките ни 5 съседи. С Албания и Косово днес работим отлично. Със Сърбия напредваме всеки ден все повече и повече. С България станахме не само приятели, но и съюзници. С Гърция градим огромно приятелство. Останал е един политически проблем, който ще решим", каза Заев.

Той визира спора с Атина за името на страната. "Вярвам, че гърците омекнаха в позициите си. Доказахме с Бойко Борисов, че не ни трябва трета страна, която да ни притиска. Лидерите могат да стигнат до решение, което да е добро за гражданите. Няма договор, в който само едната страна да отстъпи", коментира македонският премиер.

Заев отговори и на твърденията, че е предал родината си с подписването на Договора за добросъседство: "Предадох изолираната Македония в името на европейска Македония. Това е един договор, какъвто всички модерни държави сключват".

По думите му падналата от власт ВМРО-ДПМНЕ иска референдум преди ратификацията на договора и го критикува, макар именно по нейно време той да е бил подготвен: "Аз работих по него месец".

Македонският премиер подчерта, че всеки историк има правото да тълкува минали събития, но "когато питали Самуил какъв е, не е казал "българин" или "македонец", казал, че е син на Господ".

Според Заев обаче „фашизмът е свързан с хора, а не с народи” и затова формулировката „български фашистки окупатор” е изчезнала първо от паметна плоча в Струмица още по времето, когато й е бил кмет, а вече ще напусне и музеите и учебниците.

Заев призна, че не харесва центъра на Скопие: „Самият проект е символ на корупцията. Във време на голяма криза в Европа и Македония там са потрошени около 700 млн. евро. Сега приемаме бюджета за 2018 г., в който още имаме да плащаме. Всички модерни държави градят хубави модерни обекти, а в Македония повторно се строеше барок – това беше символ на един период на изостаналост”, каза Заев.

По повод кървавите сблъсъци в парламента в Скопие през април и скандалите от времето на предишната власт Заев беше категоричен, че вече в съда не само влизат обвинителни актове, но и се издават присъди. „Народът ни е малко нетърпелив, но Зоран Заев няма да е като Никола Груевски (лидер на ВМРО-ДПМНЕ и дългогодишен премиер – б.р.) да звъни на съдията”, подчерта министър-председателят.

Според него предшественикът му трябва да се изправи пред Темида, ако бъдат открити достатъчно доказателства за закононарушения: „Премиерът трябва да работи с опозицията, с гражданските организации, но най-важна е правдата. Ако не се осъдят тези, които са грешили преди, без значение от коя партия са, сегашната генерация ще повтори действията им”, каза Заев.

По думите му законовите промени за двуезичността ще дадат възможност за по-широка употреба на майчиния език, но македонският ще остане основен. Целта – икономическото развитие на страната да върви напред. През 2020 г. или 2021 г. в западната ни съседка ще има преброяване, като българите ще могат да се посочат като такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
До Пирин - Ако наричаш Талев "***", с тебе нямаме никакви допирни точки в ценностите и културата. Простичко казано - съжалявам те.
39
0
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Само аз ли не разбирам заглавието? Смисълът е ясен, но що за заглавие е това?
38
4
 
4
 
! Отговори
ванчо преди 6 години
Да живее република МАКЕДОНИJA
37
15
 
3
 
! Отговори
тито преди 6 години
Заев ти си предавник на МАКЕДОНИJA
36
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ке умрам од смех.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейската политика изисква да признаем, че това е друг народ и друг език.Значи, у дома живея с чужденец, така ли?
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е грозно лъже Пирин да обръща историята наопаки. Комунистите са национални предатели.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 живи са във филма говорят Македония последния проект на Коминтерна
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВМРО постепенно се превръща в просръбска комунистическа организация, която убива всеки подлъгал се българин патриот. Това става съвсем ясно 44 година в началото на комунистическия режим, който извършва поредния геноцид над българския народ. Не случайно царска България се е борила със сърбо-комунистите в Македония. Този уж Пирин определено не вярвам че е Пирински македонец. От последното преброяване на населението е видно че македонизма в България го няма. От комунизма по лошо не знам има ли
31
4
 
6
 
! Отговори
кака Лара преди 6 години
И този Заев се явява една "американска подводница" в македонскияполитически живот, който ако не се <озапти о време> ще направи куп бели настраната си, подобни на тези които направи на България - олигофренаФилип Димитров !
30
9
 
1
 
! Отговори
Пирин преди 6 години
До Анонимен 18Няма какво да гледам - Талев не е осъден защото е отказал да бъде македонец. Осъден е защото е бил активен и високопоставен член на михайловисткото ВМРО. Малко е лежал *** ! Като е излязъл се е продал на комунистите и всичко , което е написал е по поръчка на партията. Нищо не знаете, само плоски лъжи.
29
9
 
4
 
! Отговори
Пирин преди 6 години
До ГоцеНе лъжи магаре краставо ! Още са живи хората които са се писали македонци при единствените свободни преброявния 1946 и 1956. Сега има много хора, които се чустват българи, но помнят че родителите им са били македонци, писалса се македонци, че в паспортите им е пишело македонци, но НИТО един от тях не помни за каквото и да е насилие. Насилството е записването като българи. Недейте да лъжете безсрамници, щото ние сме от тука и помним всичко !
28
0
 
3
 
! Отговори
русофил преди 6 години
Защо да се обединяват и разбират хората,не разбирам.По добре е да се мразим,да се затворим в държави затвори и когато червения вожда нареди да започнем да се избиваме.Това е истината,другото е демократични глупости.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Насилствената македонизация, фалшивото преброяване и терорът са факт. Много хора са интернирани и разселени. България е трябвало да се раздели на части и да се присъедини като отделни републики към Югославия. Процесът започва с Пиринска Македония която трябва да се присъедини към съществуващата юго република. По такъв начин се създават и Молдова и Беларус. Политическият инженеринг е исторически факт. Това че на някой чужд *** фактите му пречат си е негов проблем
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
23 според мен вие не сте изобщо македонци, а някакви чужди ***. Не е трудно да се досетим откъде Щото освен че ходим в Пиринска Македония, сме внуци на бежанци от Македония и вашите но не ни минават.
25
0
 
1
 
! Отговори
Езика Охранява преди 6 години
ХАрактерно за Българо славянските диалекти вкл Охридски,Велико Търновски,Србски,Украiнски,Беларуски,Руски литературен,черковно славянски, е приспособяване на езика към важни аномални зони на охраняваната територия..Проучване на МОлдавия подава следното.ТАм територията се охранява предимно на РУСКИ ЛИТЕРАТУРЕН.При проблеми от Вранча/появява се инфразвуково дразнене молдованите преминават на Молдовски докато проучат несъзнателно проблема веднаг апочват на руски литературен..
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието е на топ ниво.
23
2
 
9
 
! Отговори
ИМА писмени архиви преди 6 години
Какви са жителите на Територията наричана МАкедония може да се съди по архивите на Османската империя към 1912 година.ТАм най многобройни са БЪлгарите православни.Днес са наричани македонци ..Другите също са описани поименно ..Знае се родословието на всеки вкл в Охридска Македония
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този пак си повтаря коминтерна , та коминтерна във всяка тема .Ето аз не съм ПИРИН но напълно потвърждавам мнението му . Няма насилствена македонизация . Хората и сега си се определят македонци по самосъзнание в този край да ви кажа под секрет .
21
1
 
2
 
! Отговори
От Вардара преди 6 години
Благодарение на Охридската и Преславската академии за обучение на БЪлгари и досега огромен регион на Земята ни от Охрид до АЛяска говори и пиеше на Славянски език../БЪлгаро славянски език/Създаден е мощен Буфер срещу нагли нашественици и опасни създания проникващи през пробиви в пространството.