Русия с вето върху резолюция на САЩ за Сирия в ООН

US-представител се оплака, че руската мисия отказва разговори
17 ное 2017 07:40,
66
Русия с вето върху резолюция на САЩ за Сирия в ООН
Снимка: Reuters

Русия наложи в Съвета за сигурност на ООН вето на американски проект на резолюция за удължаване с една година на мандата на международните експерти, разследващи използването на химически оръжия в Сирия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Освен Русия против проекта на американска резолюция се обяви и Боливия, а Китай се въздържа.
Мандатът на международните експерти изтича днес. В края на октомври бе представен седмият доклад от експертната мисия, в който отговорността за атаката с използване на зарин в сирийския град Хан Шейхун на 4 април 2017 г. бе приписана на сирийските власти, а атаката с иприт в населения пункт Марат Ум Хош на 16 септември 2016 г. - на терористичната групировка Ислямска държава, припомня ТАСС.

Това е десето руско вето в Съвета за сигурност на резолюция за Сирия от началото на войната там през 2011 г., отбелязва ДПА.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли каза, че Русия е измислила причини да не подкрепя съвместния механизъм на ООН и ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) за разследване на химически атаки в Сирия, защото не е харесала неговите научни заключения, предаде ДПА. Тя обвини Русия, че е "убила" този механизъм.

"Русия мисли, че съвместният механизъм върши страхотна работа, когато установява, че Ислямска държава е виновна за атаките с химически оръжия, но когато извършител е някои от нейните приятели (на Русия), тогава механизмът изведнъж се превръща в проблем и не техните (руските) приятели са извършили престъплението", каза Хейли.

Тя каза, че от една седмица се опитвала да се свърже с мисията на Русия в ООН, за да обсъди удължаването на механизма на разследващата мисия, но обажданията били игнорирани, предаде ТАСС.

"По някаква причина телефоните в руското представителство не работеха, ние се опитахме да им позвъним, но тази седмица те бяха прекалено заети, за да говорят с нас. А когато аз се опитах да се обадя на Василий Небензя, постоянния представел на Русия в ООН, по някаква причина се оказа, че той не е на разположение", каза Хейли.

Небензя пък опроверга твърденията на Хейли, че Русия е избягвала обсъждането на американската резолюция. Той каза, че Русия е наложила вето на американския проект, тъй като той е предвиждал затвърждаването на механизъм на проверка, в който имало системни недостатъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
6
 
! Отговори
рускиня до 45 преди 6 години
"...Българка, омъжена за сириец, ми е разказвала за девер си"Моя шурей разправяше на сваката, че чул от баджанака , че една жена в кръчма се разправяше...Точно такива обвинения правят и американците. Апропо! Къде са хим оръжия на Хюсейн? Още търсите? Нали Колин тресеше с епруветка в ООН
54
1
 
5
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Биг Дик. А какво ще правим с същите американските? Да не би Серена Уильямс е жена? Майкъл Фелпс с негови увлечения с наркотици? Симон Байлс, която на 14 а прилича на гибон?Каго за последно се взимаха проби от американски спортисти? Никога, те не подлежат на изследване. Да не би богопомазани? То да бъдаш слагач , не ти е лесно
53
0
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Ники както обикновено гледа плашещо и маха изтерично с ръце
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахахах
51
2
 
12
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Биг Дик 55Големия ако поне малко си се интересувал вече повече от 2 години ВАДА Великобритания реално взима пробите на Руснаците. Статистиката е следната при 0,6% от пробите има проблеми или положителен резултатСветовната статистика е 2,1-2,5% в зависимост от страната и кога са включени нови вещества в забранения списъкЕ замисли се дали това което се прави се прави заради спорта или заради политиката?Ако е заради политиката - Обезсмисля идеите на Олимпийското движение
50
1
 
9
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
МАКЕДОНСКИТЕ "АМЕРИКАНЦИ "СТРАДАТ ОТ ЗАГУБАТА В СОЧИ ,НО ВРУ /ВЕЛИКО РАЗУЗНАВАТЕЛНО УПРАВЛЕНИЕ/ И УРУ /УНИК./ И ДРУ/ДЕЦЕНТР. /-И АЙНС И... - НАМЕРИХА ДРАСКОТИНИ ПО ВТОРИТЕ -ВТОРИ ПРОБИ- САМО НА РУСКИ СЪСТЕЗАТЕЛИ !!! ЗАЩО УАДА Е В КАНАДА ? В ГАДОСТИТЕ НА ЦЪР-РЪЦ- УУ УЧАСТВАТ САМО ИМЕНА НА ЗАПАДНАТА ЗЛОБА-ПРОВЕРЕТЕ !!! НЯКАКЪВ СИ АНГЛИЙСКИ ТИЧЛЬО РЕШИ ,КОЙ ДА СЕ СЪСТЕЗАВА В БРАЗИЛИЯ- ПОД ЦРУ ДИКТАТ -БЕЗ КАПКА МЪЖКО ДОСТОЙНСТВО !!!!!!!
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зад тоя ,амдат американците крият военното си присъствие в Сирия. Зад него крият инструкторите си, които объчават ислямистите. А в действителност никой в ООН не е гласувал за военно присъствие на НАТО в Сирия. Е, свърши им мандата, струва ми се.
48
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 51Асад имаше нещо много по-смъртоносно като Хим Оръжие - ВХ газове. Така имаме един апартамент 80 квадрата 3-4 капки от ВХ газовете са достатъчни да УГРОБЯТ ВСИЧКО ТОПЛОКРЪВНО в този апартаментТова е ЗАРИН не на КУБ на 10 степен и като токсичност и като време за съхранение и като време което седи на терен преди да се разсее - АНТИДОТ РЕАЛНО НЯМАОстави това на страна 200гр чист взрив предизвикаха трагедията в метрото Санкт ПетербургСтандартната 250 кг Руска бомба има 120кг взрив
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По повод химическата атака в Хан Шейхун. Почти целия свят обвинява Башар Асад, че е тровил с БОВ народа си, живота му виси на косъм, а на него изведнъж му хрумва пак да го направи. Видях снимки, правени след атаката. Всеки, който е бил в казармата знае, че за да се предпазиш от зарина е нужен противогаз и противохимичен костюм. В противен случай умираш за секунди. А те- голи и с противопрахови маски. Евтин спектакъл за наивници-
46
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 49Вярно така е било. Всяко нещо което е застрашавало първо мира а второ властта на АСАДови е било моментално размазвано. Няма друг начин когато живееш в зоната на тъй наречените свещенни земи - и то те са свещени не само за една религия - до колкото знам само будистите и хиндуизма от големите религии светите земи не са в района на Близкия изток
45
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българка, омъжена за сириец, ми е разказвала за девер си, полковник или генерал от армията на стария Асад. Когато се върнал от потушаването на въстанието в Алепо през 80-те, бил изцяло побелял. Заповедта е била да се гази всичко живо на площада с танковете. Та не ми обяснявайте колко добре се е живеело при асадистите.
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ветото няма да спре САЩ, само ще им развърже ръцете за действия извън ООН.
43
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
43 защо им трябваше на руснаците да използват геймърски кадри след като това според теб е истина. Само не ми пиши че са сгрешили едва ли не без да искат. Явно твоето е фейк нюз.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
44 тик так тик так бръм куку
41
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички които финансират подкрепят, снабдяват с оръжие и укриват терористичните престъпления на престъпници срещу човечеството, каквито са нацистките, комунистическите ислямските и други терористични групи като иранските сирийските палестинските са също виновни пред закона и също ще бъдат съдени от Бога за всяко престъпление и за всяка жертва!
40
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само вето на терористичните планове на САЩисаните и техните евроатлантически пудели
39
1
 
15
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонименна 12 октомври от РАККА започва евакуация на Идилци. Евакуират се по пътища източно от Река ЕФРАТ като там сега САЩ коалиция контролира всичко!Нали се сещаш един ИДИЛЕЦ хванат на открито в пустинята е относителна лесна цел. а същия фанатик като се барикадира в някоя бетонна къща в някой град става почти непреодолима пречка.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
39 Те от тогава управлява Хадез Асад бащата на Башар
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
38 Боби закоя колона става дума онази от комп игра ли
36
1
 
5
 
! Отговори
Do 35 преди 6 години
До Анонименeе са харесвали Асад избягали са, колко нашенци мият *** по света, значили че тук трябва да има война защото някой е решил, че му е по-гот да мие кeнефи вместо да учи?