Колите - с "помощник" за шофьора! Задължително, иска ЕС

Европейският парламент излезе с доклад за внедряване на нови технологии в автомобилите
17 ное 2017 07:00,
47
Колите - с "помощник" за шофьора! Задължително, иска ЕС
Снимка: Reuters

Всички нови коли в Европа трябва задължително да имат системи за помощ на шофьора. Това предлага в свой доклад Европейският парламент.  

"Системи за аварийно спиране и интелигентно регулиране на скоростта присъстват в много автомобили от висок клас. Време е те да се въведат във всички нови коли.", се казва в доклад на Европарламента, разпространен от Информационното му бюро у нас.

Още по темата

Всяка година над 25 000 души загиват в пътни произшествия в ЕС, а стотици хиляди биват ранени. Около 90% от инцидентите се дължат на човешка грешка. Много от катастрофите могат да бъдат избегнати с помощта на технологии, които вече са на пазара – автоматични системи за поддържане или забавяне на скоростта, спазване на пътната лента или идентифициране на пешеходци и велосипедисти, се казва в документа.

В него се припомня, че технологии, подобна на предлаганата, вече могат да бъдат открити в модели от високия клас, но поради очевидните им ползи депутатите предлагат те да станат задължителни за всички нови коли.

"Дали като шофьори, пешеходци, или велосипедисти ние всички правим грешки. В тези случаи автоматичните системи за подпомагане са безмълвни втори пилоти, които ни помагат да избегнем инциденти", заявява депутатът Дитер-Лебрехт Кох (ЕНП, Германия), подготвил текста на резолюцията.

Подобни системи стават все по-разпространени във всички ценови класове, не само сред най-скъпите коли.

Въпреки това около три четвърти от новите автомобили не са оборудвани с нито една от тях, като основна причина е, че те се заплащат допълнително.

Депутатите искат да се направи задължително внедряването само на системи, които са вече достъпни на пазара и са доказали приноса си за безопасността и ефективността си.

Пример за това е системата за аварийно спиране, разпознаваща пешеходци и велосипедисти.

"Всеки би трябвало да може да си купи такава кола. Точно чрез широкото им навлизане тези системи за подпомагане на водача ще станат по- евтини. Затова цената на колите няма да достигне тавана; те ще бъдат само малко по-скъпи", казва г-н Кох.

Депутатите също така лансират идеята за налагане на пълна забрана в целия ЕС за консумация на алкохол за начинаещи и професионални водачи.

Резолюцията беше приета с 593 гласа "за" срещу 39 "против", 53 "въздържал се".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Знаете ли що се вграждат тези системи заради жените те не могат да карат за паркиране да не говорим те спират на заден докато не чуят удара със задната кола затова почна вграждането на звукови сигнализатори камери и тн.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА АЛКОХОЛ И НАРКОТИЦИ ЗА ВСИЧКИ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ.
37
0
 
4
 
! Отговори
дгб преди 6 години
чудят се как да си оправдаят 20-30000 евро заплати!!
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За цената на новите коли, аз дори за Дачия без климатик нямам пари, за друго да не говорим. "Всеки би трябвало да може да си купи такава кола" - това няма как да стане, защото има хора дето и за 1000 лева стара кола едва си купуват. Иначе в западна европа, япония и може би щатите до 30 години ще започнат да изникват тотални забрани за шофиране - само автономни коли. Просто всеки ден гледам по пътищата безброй безмозъчни камикадзета.
35
3
 
5
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Ужас 31 И за тази он лайн връзка ще се плаща на мобилните оператори.Леле какво ни готвят!Нов данък.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АМАН от терористиСъгласен съм, че нерегулирани фарове, както и китайски ксенони заслепяват водачите, но КАТ не упражнява контрол и не им дреме. Иначе, описаното за поразяващи скенери ми звучи фантастично и нереалистично. Очите ни вече привикнаха с ЛЕД светлината, едно време като са минали от свещи на ток да не са ослепели?
33
2
 
2
 
! Отговори
Я гледай преди 6 години
Пълна забрана за алкохол за начинаещи и професионални водачи. За останалити категории употребата на алкохол остава.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гасете фаровете 32Колега, ти какво взимаш, явно е много добро, свържи ме с дилъра ти!!!
31
4
 
3
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
Заслепените водачи с блокирано от холограмите периферно зрение с а исключително опасни.. НЕ виждат велосипедисти,мотористи и пешеходци..Терористи на власт са инсталирали тежко вредни скенери в градовете маскирани като НЕЗАКОННИ ЗНАЦИ ЗА ПЕШЕХОДНИ ПЪтеки увреждат тежко всичко живо до 1000 метра от нагло вредната инсталация.
30
1
 
11
 
! Отговори
изумен преди 6 години
Чета апокалиптични коментари за системата. Тя не е автономен водач, не се връзва към интернет и не ни прави роботи. Карал съм такава кола. Единственото, което прави е да натисне спирачка, когато пред теб /много близо/ минава човек или колата пред теб спре/намали рязко. Също издава звуков сигнал като настъпиш осова линия на магистрала /без да си дал мигач/. Удобно е като се заблееш, тук няма конспирация...
29
3
 
4
 
! Отговори
КАТ Са виновни преди 6 години
Експерти докладват ,че средно над тридесет секунди заслепен с" електрожени"/лед скенери ,халогенни или ксенонови скенери/ водача на автомобила не вижда почти нищо освен светли петна по пътя..Използването на скенери против мъгла вкл ХАЛОГЕННИ Е ЗАБрАНЕНО ..
28
4
 
3
 
! Отговори
КАТ Са виновни преди 6 години
Средно за 1000 км един водач на МПС е заслепяван от високо вредни бели радиоактивни скенери инсталирани вместо фарове на автомобили десетки хиляди пъти.Всички водачи залепили въпреки изричната забрана на закона лепенки холограмни на предни стъкла се цакат обемно проникващо от холограмните оръжия в купето/отрязъци към нагло престъпни холограмни скенери/Лепенките блокират вниманието на водача..
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колите постепенно се превръщат в средство за придвижване и нищо повече.. Като махнат и двигателите с вътрешно горене това ще е краят. Какво ли не бих дал да покарам малко едно Ferarri F40.. Тази стара класика без никакви помощни системи, без хидравлика дори и без ел. стъкла. Само един огромен двигател и гуми като баници. Мечти. мечти.. на моята кола съм й изключил всички възможни системи само и само да не се загуби удоволствието от шофирането. Но все пак има некадърни шофьори и за тях ще е ОК.
26
6
 
3
 
! Отговори
Гасете фаровете преди 6 години
Относно катастрофите вече за почти всички са виновни наглите престъпници командващи КАТ.ЗАбранено е движението с включени фарове денем според закона.Терористите от КАТ глобяват ако не увреждате с включени фарове против мъгла денем.Всички служители писали нагло престъпни актове и разорителни глоби с е следят като опасни слуги на масови убиици турско говорящи../готвещи кървави погроми в АНкара<париж,лондон,берлин и другаде..
25
3
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Абсолютно безумие. Тези коли ще са точно за меки китки без капка мисъл. Кога трябва да се спре, кога да се реагира в критични ситуации - за всичко това ще се разчита на постоянна онлайн връзка и софтуер.
24
4
 
2
 
! Отговори
ko40 von Dallas преди 6 години
А не е ли по лесно да забраним колите. 1во цапат. 2ро хора гинат. А реално искат да тикат немчугите, щото корейчетата им съсипаха голфу, цените падат, печалбата малка
23
2
 
6
 
! Отговори
Frodo преди 6 години
..Ето как затъпяването на населението води до икономически прогрес.Толкова усилия се хвърлиха за опростачаване на хората,за липса на мотивация и технически познания.Сега заради силиконовите джуки и лакираните мъжки нокти ще ни сложат самомислещи устройства.Връх на олигофренията.Никоя държава не насърчава мислещи и можещи.трабват им слепи дебилни консуматори.Да лъ лъжат,плакнат и мамят.Да им казват кое е най добр оза самите тях.Евала.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До JJIvanov GeologШизофренията е тежко заболяване.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хомосексуализмът се разпространява и сред автомобилите... Системи за некадърни шофьори с меки китки.
20
0
 
2
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Хахаха влезте в туб-а и вижте колко клипчета има на "умни" коли, над които е поет контролът чрез постоянната им връзка с интернет. Да не говорим че всичко това са алгоритми които не могат на обхванат много от ситуациите по пътищата- като оная "Тесла" дето не отрази трактор с ремарке.