Афганистан къса с Русия, иска да се отърси от съветското наследство

Модернизацията на армията заличава всеки намек за руско влияние
16 ное 2017 20:45, Елка Василева
80
Афганистан къса с Русия, иска да се отърси от съветското наследство
Снимка: архив, Reuters

Афганистанското ръководство е благодарно на Русия за борбата с тероризма и трансграничната престъпност в региона. Това заяви вицепрезидентът Сарвар Данеш в Ашхабад на конференция за икономическо сътрудничество в Афганистан.

Същинското отношение на Кабул към политиката на Москва обаче няма много общо с публичната риторика. Ярко свидетелство за това е набиращата обороти модернизация на афганистанската армия, която фактически заличава всеки намек за руско влияние в Ислямската република, пише Игор Субботин от "Независимая газета".

Последен тревожен сигнал за руското ръководство станаха редица изявления на афганистанското отбранително ведомство. И. д. министър на отбраната на Ислямската република Тарик Шах Бахрами например анонсира грандиозни планове, включващи отказ от хеликоптерите руско и съветско производство.

"По-рано купувахме хеликоптери от Русия и получавахме оборудване за ремонта им - напомни той. - Сега получаваме хеликоптери, произведени в страни-членки на НАТО. Вече нямаме нужда от руски." Независимо от това категорично изказване шефът на отбранителното ведомство не отрича, че смяната на въздушния парк ще изисква доста време и усилия. "Трябва да си осигурим качествено обслужване на техниката. В момента се налага да включваме някои други страни", обясни той.

Думите на министъра звучаха естествено на фона на новата американска стратегия за Афганистан, но предизвикаха голям отзвук в Русия. Имаше причини за това. Руските и съветските хеликоптери дълго време бяха сигурна опора за силите на официален Кабул. НАТО купуваше техниката от Москва чрез специален тръстов фонд. В Афганистан все още имаше и летателни апарати съветско производство, годни за ремонт според руски анализатори.

По данни на американското експертно издание "Милитъри таймс" в края на септември афганистанската армия е имала на въоръжение 78 броя Ми-17, от които едва 18 са били извън експлоатация. В навечерието на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН руски дипломати изразяваха дори готовност да размразят каналите за сътрудничество със САЩ с цел доставка на вертолети в Афганистан, стига Вашингтон да пожелае. Чудото обаче не стана.

Намеренията на Кабул и на международните му съюзници да модернизират войската отиват и по-далеч. Според експерти в афганистанския парламент предстои да бъде внесен проект за пенсионна реформа, който заплашва с оставка офицерите над 55 години. Сайтът Афганистан.ру представи подробно основните точки от документа и уточни, че ако тази законодателна инициатива успее, без работа ще останат над 60 000 военни от Ислямската република. И може да излязат в оставка хора, повечето от които според наблюдатели симпатизират на политиката на Русия и са против влошаването на имиджа й в страната. Защото 55 години и повече имат онези офицери, които са били свързани с Народнодемократичната партия и обучавани сред съветски специалисти. А въз основа на този документ екипът на президента Ашраф Гани би могъл самостоятелно да коригира и етническия състав на армията, чиито офицери днес са предимно таджики.

Нищо чудно, че тази модернизация публично бе подкрепена от Ислямската партия на Гулбудин Хекматиар, бранеща интересите на пущуните. Ако пенсионната реформа влезе в действие, кадровият вакуум във войската изглежда ще бъде запълнен тъкмо с хора от този етнос. На среща със съратници партийният лидер заяви, че е необходимо да се реформират силовите структури. Бивш полеви командир, прочул се през 80-те в сраженията със съветските войски, той съжали, че дори с идването на западната коалиция в Ислямската република органите за сигурност отново бяха оглавени от хората, издигнати по време на съветското присъствие. Според него чуждите държави никога няма да решат афганистанския конфликт, защото нямат интерес от това. Нападките му изглежда бяха адресирани не само към руското, но и към американското ръководство.

"Днешните събития в Афганистан - евентуалната кадрова реформа и реформата във въоръженията, не произтичат само от вътрешноафганистанските реалности. Повлияни са и от глобалните противоречия между Русия и САЩ", заяви пред "Независимая газета" Омар Несар, директор на Центъра за изследване на съвременен Афганистан.

"Допускам, че събитията в Афганистан са били предварително планирани от Съединените щати - каза той. - Не бих се учудил, ако научим после, че са били част от новата стратегия на Тръмп за Афганистан, защото точно след появата й модернизацията се ускори. А има и други интересни моменти. Хеликоптерите, доставяни днес в Афганистан, са от различна класа по боеспособност. Но досега САЩ сякаш не се опитваха да вдигнат техническото ниво на афганистанската армия."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
2
 
! Отговори
смешни сте преди 6 години
До ГостКитай били с най-развитата икономика в света :DКитайската икономика е два пъти по-слаба от тази на САЩ,а държавния им бюджет е с около 1 трилион долара по-малък от този на САЩ.Наглостта на червените *** просто няма край.
65
3
 
5
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Китай е страната с най-добре развита икономика в света!А колкото до икономиката на Фашистките Американски Щати...ако не са оръжейните доставки за терористите от ИДИЛ,и контрабандата с нефтопродукти ,която американските петролни магнати въртят по света,американската икономика отдавна щеше да е икономически труп!
64
6
 
8
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До Proroka OlegЕ коя държава тогава е най-силната икономика бе ,платен *** ? Обесни ни как САЩ са фалирали по-точно,как ,как ?? Айде кажи си пак мантрата за дълга им и да ти обесня с две две думи, колко си неук и да се върнеш пак в русофилската си дупка ,искаш ли ?
63
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимника 64 преди 6 години
Много си зле.Талибаните бяха обучавани от ЦРУ за борба срещу правителството на Нур Мохамед Тараки,подкрепяно от СССР..Но след напускането на съветските войски добре обучените талибани си намериха друг враг.Самите щати.Със сигурност не си бил роден по това време,но това не оправдава измишльотините ти.
62
16
 
16
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 6 години
До русия=джуджеБратчед , тебе кой те излъга,че ФАЩ са най-мощната икон.сила? От къде черпиш това инфо. Имат кинти само благодарение на печатането (всеки ден милиони) и на това че петролните продукти се купуват с долари. Препоръчвам ти следния АМЕРИКАНСКИ сайт: usdebtclock.org/. Надявам се след като го посетиш ритуално да се обрежеш и да престанеш да плещиш идотии )ФАЩ са една отдавна фалирала държава, поне според икон.закони. Всичко е виртуално при тях. Анадънму братчед?
61
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Striker 68В нета има доста ревюта на ЕРП - Еднократни Рационни пакети - или консервираната храна на войниците. Ако те интересува порови се в нета.Ще ти се разшири Кръгозора - Във Франция има Постни и местни пакети съответно първите са за Вегани и мюсюлманиИма някои които са уникални(в Япония имаше някаква манджа с водорасли)(Холандците ако не се лъжа имаха консервиран хляб)
60
6
 
2
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Дори арабите не искат мужикистански консерви, хахаха!
59
4
 
7
 
! Отговори
Бо и преди 6 години
До русия=джудже 65Гиганте забравяш нещо много важно в Русия сега има КАПИТАЛИЗЪМАко ни трябва нещо ще го КУПИМАко не става ще го КУПИМ ЗА МНОГО ПАРИАко не става ще го КОНТРАБАНДИРАМЕАко не става ЩЕ ВИКНЕМ НЕВОЛЯТА И ЩЕ СИ ГО ПРОИЗВЕДЕМ може първоначално да е некачествено но Капитализъма не търпи дупки в задоволяване на потребноститеДавай Китай, Индия а и много други ще продадат на Русия каквото САЩ и "Запада" не искат(Примери имам достатъчно ако искаш да ги чуеш)
58
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 64Не е ВЯРНОПо думите на СРУ шефа отговарящ 1978 година за Афганистан те още тогава са организирали малко или много Джихадистите в нещо като ПРОТО ОРГАНИЗАЦИЯ - тоест има някакви връзки и договорки но нищо сигурно нищо черно на бяло"Много се надявахме че СССР ще направят интервенция а не само еднократно действие както направиха Руснаците в Грузия"Сорри Старите кадри на ЦРУ са планирали за десетилетия напред а сегашните не знаят на кой свят се намират Провал след Провал
57
11
 
4
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До 62 :*** се гаврела със САЩ хахахаха...Виц на деня.Как може едно икономическо джудже като *** ,което е заседнало в 19 век да се гаври въобще с някой и то точно с най-развитата и богата страна - САЩ ? Нали САЩ ако решат могат да ги помелят дори и без война ,само икономически бе ,платен червен ***.*** е най-гаврената държава в света ,която яде санкции от целия свят и скоро може да бъде превърната в Северна Корея ...дори и Албания санкционира бедната *** !
56
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РеалностСССР е отговорен за създаването на Алкайда като нападна Афганистан.Те започнаха всичко.
55
2
 
18
 
! Отговори
Реалност преди 6 години
Нищо ново под слънцето когато СССР подкрепяше Афганистанското правителство САЩ продаваха оръжие на талибаните включително и стингърите с които сваляха хеликоптерите. Сега ще е обратното САЩ ще внасят хеликоптерите а руснаците ще продават на талибаните РПГ-28 или други подобни и ще свалят американските хеликоптери! Въпроса е къде сме ние в схемата ще продаваме ли и ние нещо или ще се облизваме само
54
5
 
14
 
! Отговори
до гавата с русия преди 6 години
До Анонименхахахахахаххахаха уахахахахаххахха,следкато русия буквално размаза САЩ и неговите талибани в бл.изток и практически ги елиминарот там като преди това ги накъса от гъбаркане с украйна и Крим -цирка за наританото гето ФАЩ е пълен от всякъде.Остана само:американският слон-най големият слон в стъклен магазин.
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Експерти от Пентагона, са писали доклад, че американските въртолети са непригодни за местните условия и най-подходящ е руския Мил 17. Затова и поръчака на Русия над 200 такива въртолета за операциите в Афганистан.Военните на САЩ потвърдиха очакванията на експертите и дори заявиха, че е добре ако може да копират тази машина за собствено производство.Обаче лобито на US производителите прокара в конгреса забрана за покупка на Ми-17 и сега зорлем набутват каквото имат - "счупената стрела".
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, ха, ха ... поредния пропаганден пасквил от Американската пропаганда ни сервира ***, точно навреме!По график.Това са някакви глупости, които четем в статийката. Лично на крака се вдигна президентът на Авганистан за среща с Путин, молейки да продължи сътрудничеството им във военната свфера. Хамид Карзай, преди месец заяви, че по-пагубно нещо за страната му от присъствието на американците не се е случвало в цялата им история.Под контрола на САЩ производството на наркотици там е рекордно.
51
6
 
10
 
! Отговори
хахахахха преди 6 години
Афганистан се отказвали то РУСИЯ !?Еми как не, то там едни сащисани кравари като влязоха още стоят в тресавищетно на Афганиста та първо с тях ще се оправят.А за руски хеликоптери : споко ! То и до сега САЩ купуват руски хеликоптери /наред с ракетни двигатели / от Русия както за Афганистан така и за ФБР и щатската полиция.
50
1
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 56 продПо официални данни загубени са 21 UH-60 Блек Хоук и 33 CH-47 ЧинукПолзването на по-товароносимия Чинук е принудителна мяркаТам той лети с едва ли не половината от възможния си боен товар защото освен летене трябва да може и да се маневрира...Практически Хамериканците в Афганистан почти нямат бойни загуби за разлика от СССР но все пак имат загубени 105 хеликоптера един В-22 Оспри и 40 самолетаПак казвам по ОФИЦИАЛНИ ДАННИ ... Истината може да е доста по-трагична
49
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 56За Афганистан това е ПРИНУДИТЕЛНА МЯРКАЗначи С-60/70 се води 2,5 т клас машина - тоест 2,5 т полезен товарПредназначен е за десантиране на отделение до 9 човека с въоръжението си - Директен наследник на Великия UH-1 или HU-1 ХЮИ кой както иска да го наричаОбаче при Горещия и Високопланински климат от 2,5 т полезен товар остава 1000кгКомюнике за катастрофа излита от Баграм С-60 с 15 човека на борда спира единия двигател и машината се разбива като погубва 5 човека(екипажа е 4 ч
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиВсъщност H-60, S-60 e от преди половин век :). Освен него основна работа вършат Ch 47 Chinook. Te имат достатъчно мощност и товароносимост. Въпросът е друг. Съветските хеликоптери са прости за обслужване и дуракоустойчиви Имат огромен опит и части за тях. Афганистанците съвсем не са най-техническата нация на света и ще им се стъжни да обслужват западна техника, а и ще им излезе много много скъпо.Евентуално биха се справили с доказан работен кон като UH-1 и производни и до там
47
1
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До св.св.Маркс и ЕнгелсПроблемът е друг - В Афганистан само Ми-17 може да действа малко или много успешно. С-60 на Сикорски който е основния транспортен хеликоптер на САЩ просто не издържа в Афганистан - не е достатъчно височинен. А Прах и Пепел реално разказват играта на свръх скъпата ХАмериканска техника. Те С-60 в Пустините едвам оцеляват които са едва на няколко метра над морското равнище та камо ли в в планините.За това и преди това им купиха на Афганци Руски хеликоптери през САЩ