Симпатии към "Бай Тошовото време"? Нормално – млади не останаха!

Според наблюдатели противоречивите оценки за комунизма у нас се дължат на емиграцията
16 ное 2017 15:37,
436

Голяма част от българите не спират да хранят симпатии към комунизма, а причина за това е, че младите хора у нас са по-малко от по-възрастните.

Около това мнение се обединиха бившият депутат Методи Андреев и журналистката Ива Николова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Изследване на "Тренд" от вчера показа, че 28 години след началото на т. нар. "преход" българите все още не могат да се обединят мразят или харесват социалистическия период. Раздвоението ясно личи в проучването, според което напълно еднакъв процент хора одобряват годините преди и след 1989 година.

Още по темата

"Младите хора в България са доста по-малко в сравнение с възрастните, оттам идват и резултатите "в полза" на социализма. Нормално е наследствено обвързаните граждани да изпитват симпатии към "Бай Тошово време", каза в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Пред Bulgaria ON AIR Методи Андреев подкрепи нейната теза и допълни, че много голяма част от активно мислещите млади хора са напуснали страната ни, за да търсят по-добри условия за реализация. Пред тези, които са останали в България, пък се изправял огромният проблем с образованието.

"Ние сме единствената държава от тези, които свалиха комунизма и тръгнаха по пътя на свободната пазарна демокрация, която през тези 28 години не успя да направи първата стъпка в образователната система да се изучава подробно историята", смята Андреев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%., са част от данните на "Тренд".

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
345
4
 
5
 
! Отговори
простата рая преди 6 години
харесва да ги управлява овчар като бай Тошо
344
1
 
3
 
! Отговори
Игнат Раденков? преди 6 години
Той не знае ли, че когато се случи нещо нежелано, първо се търси причината за него и извършителите?Кой съсипа проспериращата допреди 73 години България?Чии синове и внуци станаха олигарси? Или в най-добрия случай, за олигарх ни сочат някоя кукла на конци, чиито милиони или дори милиарди са собственост на други лица, стоящи в сянка.НЕ НИ ПРАВЕТЕ НА ГЛУПАВИ И НАИВНИ !!!
343
6
 
5
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Всеки е наясно вече че 10.11.1989г. е черна дата в българската история.
342
0
 
2
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До Зозо : ТИ ЩО МЕНТИШ БЕ СИТНЕЖ-ТИКВЕН ? САМО ДЪЛГОВЕТЕ НА ИРАК КЪМ БЪЛГАРИЯ ПОГАСЯВАХА ВЪНШНИЯ НИ ДЪЛГ;СЛЕД КАТО ЛЪЖЕШ, СЛЕДВА ДА СИ СВЪРЗАН С КРАДЛИВАТА КЛИКА В ПАРЛАМЕНТА, И ТЕ УВЕРЯВАМ ЧЕ ЩЕ ВЪРНЕТЕ ВСИЧКО, ЧЕ И ОТГОРЕ...
341
1
 
3
 
! Отговори
Ами защо преди 6 години
не питат хората които още харесват социализма каква е причината, което би било по логично? Вместо това поставят двама про западни индивида, и специално мъжа, да ни обясняват защо, с други дгми манипулация на общественото мнение. Аз не искам тяхното мнение то няма абсолютно никаква стойност. На мен социализма никога не ми е харесвал, това беше една пародия на социализъм. Факта обаче все още толкова хора да го обичат от самосебе си покозва какво е състоянието на страната сега.
340
1
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До extremistБогата държава с външен дълг 130% от БВП. Още неможем да й платим борчовете на тая "богата" държава.
339
0
 
6
 
! Отговори
до 348 преди 6 години
Че Тошовото време - кога си е тръгвало?Неговите съпартийци са господарите днес!
338
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По Тошово време имаше и добре и зле. Имаше спокойствие но парите не стигаха. Сега се изкарват пари но няма сигурност. Престъпни политици ограбили държавата създадоха закони които защитават повече престъпниците от потърпевшите.
337
2
 
10
 
! Отговори
до 348 преди 6 години
Я пак? Слаби са капиталистите! Ама много!Ако не бяха те - на Тошо щеше да му лъсне за дника още през 50та година!*** Парижки и Лондонски (банкови) клубове му пуснаха милостиня - да финансира "социалистическия рай" , и "трудовите победи" на измислените му фабрики, и заводи!
336
6
 
5
 
! Отговори
42 преди 6 години
Когато държавата е слаба и не вдъхва респект ни при свои, ни при чужди, тогава хората са самотни, отчаяни и нещастни. А така е в повечето страни, където царува капитализма.
335
2
 
2
 
! Отговори
до 341 преди 6 години
Ако ни "светнеш" от коя партия произлизат "новите робовладелци" ...може и да те разберем.А иначе - ака л съм на Тошо на купчинката....облекчително е!Препоръчвам!
334
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте да го върнем този комунизъм тогава. Бат Бойко да управлява докато е жив, след това неговите деца, внуци и тн. в следващите 150 години!
333
0
 
1
 
! Отговори
Алчник преди 6 години
До 344 всичко под 10 лева на час ...
332
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
341 Какво разбираш под мижави пари . На колко оценяваш своя труд
331
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми като толкоз го искати ... варнете го тоз комунизам
330
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да е лошо да заминават в севврна китея и расия. Да отпускат 200 000 за влакове и да се махат. Без тва мразят България.
329
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 6 години
До ПацuНе че тогава беше цвете за мирисане, но сега кеф ли ти е да те гърбят новите робовладелци 15- 16ч. да работиш за мижави пари и да те осигуряват на 8ч. върху минимална заплата?
328
12
 
17
 
! Отговори
extremist преди 6 години
44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.-ДОБРЕ ПРОМИВАТЕ МОЗЪЦИ И ЗАЛИЧАВАТЕ ИСТОРИЯТА ДРУГАРИ.....СТРАХ ВИ Е ТЕЗИ 44% ДА НЕ ОСЪЗНАЯТ КАК ПРЕЗ 1989 БЪЛГАРИЯ Е БИЛА БОГАТА ДЪРЖАВА И РАЗВИТА ДЪРЖАВА, А СЕГА Е БЕДНА И НЕДОРАЗВИТА ДЪРЖАВА, И .....САМО ВИЕ ЗНАЕТЕ КЪДЕ СА ПАРИТЕ
327
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципна разлика в управлението няма. Диктатора Живков си имяше партия БКП , партийци - послушковци, които изпълняваха всичко, което им нареди. Вожда Борисов си има партия ГЕРБ , герберасти - послушковци, които изпълняват всичко, което им се нареди. Всъщност 65% от тях са партийци БКП-ци.И тогава Първият правеше каквото си ще. Като сегашния.И тогава Първия крадеше най-много.РАЗЛИКАТА - Живков не беше Футболист На Годината.
326
8
 
11
 
! Отговори
До гъзев преди 6 години
Имаше опашки и за билети за мачове, а сега никой не ходи да ги гледа и за това няма... За други стоки - месо, мляко, хляб, бира, безалкохолно, плодове, зеленчуци, дрехи.... Никога не съм чакал повече от 15 - 20 мин. И сега чакам толкова!