От понеделник валежи – три дни дъжд, после сняг: 10 сантиметра

Средиземноморски циклон променя времето, прогнозира климатолог
16 ное 2017 11:45, Петя Славова
8

Нов средиземноморски циклон се заражда. Той ще премине през България и ще донесе непрекъснати валежи още от понеделник. Това съобщи в "България сутрин" климатологът доц. Георги Рачев.

Той обясни, че утре прогнозата ще бъде по-ясна и чрез текущата климатична карта проследи пътя на циклона, като разясни, че той ще се установи над Черно море, където ще регенерира.

"Ако тази прогноза се осъществи, би трябвало да има съществени валежи. В понеделник ще стане студено, малко и във вторник. Ще има и снеговалежи, но не повече от 10 см", информира климатологът.

По думите му сняг е вероятно да падне в Западна България, по високите котловинни полета с надморска височина над 500 м, в Предбалкана и някои части на Североизточна България.

"3 дни ще бъде студено, но не повече. После ще се върнем към нормалното есенно време", обеща доц. Рачев.

Гостът на Bulgaria ON AIR коментира и тежките наводнения в Гърция, причинени от циклона "Евридика", който отне живота на 15 души.

Доц. Георги Рачев успокои, че "Евридика" няма да дойде до България, страната ни остава в периферията на циклона, но той ще повлияе с мрачно време и с очакващия се нов средиземноморски циклон.

В ефира на телевизията от Гърция се включи в телефонна връзка и кореспондентът на БНР Катя Пеева, която заяви, че южната ни съседка все още се опитва да се справи с водното бедствие.

"И в момента вали в почти цяла Гърция. Хората са в ужас от случилото се и в шок от смъртта на толкова хора. Спасителната операция продължава, като все още има хора в неизвестност", съобщи Пеева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
14
 
! Отговори
баба пена преди 6 години
от бан ли рекоха това, от оня институт по земетресенията и времето? па не го ли закриха, те нищо не познават! аз не знам ква е тая тв мода - синоптичната прогноза, връткат дупета некви момета и лъжат хората, жлът код, пембен код, на секи половин час. дедото се синопичките зяпа ....
5
1
 
11
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Кажете ми какво ще бъде времето утре, а не се бъзикайте с мен!!
4
0
 
5
 
! Отговори
СМС преди 6 години
Да почнем да пускаме СМС-и, че все някъде нещо ще стане! Няма после хората да се морят да правят реклами за поредното бедствие я!
3
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
при РадеФ е така!
2
0
 
39
 
! Отговори
Празник Минчеков преди 6 години
Бе то и днес и вчера трябваше да се лее дъжд като от ведро ,ама нъ хъ . Какво ще бъде времето утре - ще ви кажем вдругиден !
1
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне за Гърция не си спомням такова наводнение от близо 40 години. Там климата винаги е бил мек и с по малко валежи. Това иска да ни подскаже че природата не е това което беше. В БГ по таво време преди 40 години имаше сняг до 25 см. Зимата започваше в краят на октомври и завършваше в краят на април. През повечето дни имаше снеговалежи и температури под нулата. Най много сняг падаше през 60-те и 70-те години. В последствие през 80-те снеговалежите започнаха да намаляват и накрая през 90-те спряха