Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Президентът на Зимбабве отказва да напусне поста под натиска на военните

1 коментар
Морган Цвангираи и Робърт Мугабе.

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе настоява, че е единственият законен лидер и отказва да подаде оставка, съобщи източник от разузнаването, цитиран от Ройтерс

С Мугабе в момента се водят преговори чрез посредничеството на католически свещеник да се откаже от поста си, за да бъде дадена възможност на 93-годишния някогашен участник в борбата за независимост да се оттегли с достойнство след военния преврат.

Свещеникът Фиделис Мукорони се опитва да посредничи между Мугабе и генералите, които завзеха властта в сряда. Според високопоставен политически източник целта на преговорите е да се осигури гладък преход без проливане на кръв след оттеглянето на Мугабе, който управлява от независимостта на Зимбабве през 1980 г.

Мугабе все още е смятан от мнозина африканци за герой от освобождението, но на Запад го смятат за деспот, чието катастрофално управление на икономиката и готовност да използва сила, за да задържи властта, са съсипали една от най-обещаващите африкански страни, припомня Ройтерс.

Доклади на разузнаването показват, че вицепрезидентът Емерсън Мнангагва, уволнен миналия месец, повече от година подготвя планове с помощта на военните и опозицията за управлението в Зимбабве след Мугабе. Спекулациите, че тези планове може би вече са в ход, бяха подхранени от завръщането вчера на опозиционния лидер Морган Тсвангираи, който се лекуваше от рак във Великобритания и Южна Африка.

Вчера стана известно, че военните са поставили под стража президента и семейството му, както и министъра на финансите Игнейшъс Чомбо, блокирали са пътищата към правителствените сгради, парламента и съда в Хараре и са завзели сградата на радио-телевизионната корпорация. Военните обаче твърдят, че не извършват държавен преврат и че действията им са насочени към "престъпници" в обкръжението на президента.

Въпреки сериозната политическа драма обстановката в Хараре остава спокойна. Хората вършат всекидневната си работа, макар и под наблюдението на военни, които патрулират по улиците с бронирани автомобили.

Повече от 100 граждански организации отправиха призив към Мугабе да се откаже мирно от властта, а военните да възстановят конституционния ред възможно най-скоро. Профсъюзите посъветваха членовете си да си вършат работата както обикновено, съобщи Асошиейтед прес.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Kiril Kovatchev
    #1

    Българските комунисти казваха че властта с кръв са я взели и с кръв ще я дадат. Защо африканските им братя да падат по-долу?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.